flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Μεγάλη απώλεια για την οικογένεια των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας και της διασποράς

kariotis athanasios

 

Αθανάσιος Καρυώτης
Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφημερίδας
ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων

 

Το πρωί 5/10/2023 έφυγε από κοντά μας ο Δημήτρης Γρίβας ο καλύτερος των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας και της διασποράς.

Ένας περήφανος Σαρακατσάνος που σε όλη του την ζωή αφοσιώθηκε και πρόσφερε στο σινάφι μας, και ιδιαίτερα στους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας.

Γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1946 στα καλύβια έξω από τη Σωζόπολη της Χαλκιδικής, παιδί του Νίκου Γρίβα και της Παναγιώτας Μπαλέζντραβου, παντρεμένος με τη Μαρία Τσολάκη. Ήταν  τέσσερα αδέρφια και δύο αδερφές, μεγαλύτερη ήταν η Ελένη, ύστερα ο Μήτρος, μετά η Χάιδω, ο Βαγγέλης, ο Γιώργος και τελευταίος ο Κώστας.

Ο άνθρωπος που ανέδειξε τους Σαρακατσάνους στη Βουλγαρία, ίδρυσε τον πρώτο σύλλογο στη Βουλγαρία, κατασκεύασε ένα μουσείο των Σαρακατσαναίων στο Σλίβεν. Ο πόθος του για την Ελλάδα δεν περιγράφεται. Μιλούσε για Ελλάδα και έκλαιγε από συγκίνηση. Είναι ο άνθρωπος που είπε όταν πεθάνω πάνω στον τάφο μου θα γράψετε με Ελληνικά γράμματα Δημήτριος Γρίβας Σαρακατσάνος Έλληνας.

 Ήταν ο  πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Ομοσπονδίας των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας.

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων εύχονται να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του…

Καλό παράδεισο Δημήτρη