flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Ο Γιώργος Καρατάσιος μιλάει στη Ηχώ των Σαρακατσαναίων για το ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

dr karatasios georgios(3)

 

Toυ δρ Γεωργίου Δ. Καρατάσιου
τ. περιφ-κού διευθυντού Εκπαίδευσης Κεντ-κής Μακεδονίας
μέλ. Επ. Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ.

 

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου «ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ για Βιώσιμη Ανάπτυξη» από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ συναντήσαμε τον κ. Γιώργο Καρατάσιο, έναν από τους τρεις συγγραφείς και πρώην Διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, και είχαμε μια όμορφη συζήτηση για το βιβλίο, την εκπαίδευση και τη λειτουργία του σχολείου.

  1. Κύριε Καρατάσιο, πως δημιουργήθηκε η ιδέα και η ανάγκη για το βιβλίο «Αειφόρο Σχολείο για Βιώσιμη Ανάπτυξη»;

Τα τελευταία χρόνια η Αειφόρος Βιώσιμη Ανάπτυξη έχει προσδιοριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως ο μονόδρομος που θα ακολουθήσουν οι οργανωμένες κοινωνίες για την εξασφάλιση της ζωής και της ποιότητάς της. Αυτό επιτυγχάνεται με τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΟΗΕ, Agenta, 2030). Η Εκπαίδευση καλείται να παίξει ρόλο και πρέπει να υπηρετεί την Αειφόρο Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι απόλυτη ανάγκη να έρθουν σε επαφή, να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν, όσο γίνεται πιο γρήγορα και καλά, με τις έννοιες της Αειφορίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Να πειστούν ότι πρέπει να υπηρετήσουν το Αειφόρο σχολείο. Αλλά και να τους δοθούν ερεθίσματα και ιδέες για το πώς αυτό μπορούν να το εφαρμόσουν στην πράξη. Για τους παραπάνω λόγους μαζί με την Παναγιώτα Ρίζου, μάχιμη εκπαιδευτικό, με έρευνα στους εκπαιδευτικούς για το Αειφόρο Σχολείο στα πλαίσια διπλωματικής της, και τον Γιώργο Τσιόκο, εν ενεργεία Διευθυντή Σχολικής Μονάδας που δοκίμασε αρκετά εργαλεία εφαρμογής του βιώσιμου αειφόρου σχολείου, γράψαμε αυτό το βιβλίο «Αειφόρο Σχολείο για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ένας Οδηγός Πλεύσης για το ΤΙ και το ΠΩΣ».

  1. Πως μπορεί να επιτευχθεί στην Ελλάδα ο στόχος για βιώσιμο αειφόρο σχολείο;

Η αλλαγή του ελληνικού σχολείου προς την κατεύθυνση της Αειφορίας και της Βιωσιμότητας πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και μάλιστα άμεσα. Είναι απαραίτητο να νομοθετηθεί από τη μεριά της Πολιτείας ένα κατάλληλο, υλοποιήσιμο και ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας ενός τέτοιου σχολείου, και όχι να προσδιορίζονται νέες δομές και θέσεις ευθύνης που να φέρουν απλώς σχετικές ετικέτες. Και πάλι όμως, ένα νομοθετημένο πλαίσιο από μόνο του είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την αλλαγή. Χρειάζεται, επιπρόσθετα, να δοθούν ευκαιρίες και κίνητρα στους εκπαιδευτικούς ώστε να ενθαρρύνονται όταν αναλαμβάνουν εκπαιδευτικές δράσεις αειφορικές, ώστε στη συνέχεια να εμπνέουν και να βοηθούν και τους άλλους. Οι νόμοι και οι εγκύκλιοι, λοιπόν, είναι απαραίτητοι για την αλλαγή στην Εκπαίδευση, αλλά η αλλαγή αυτή θα πραγματοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς που θα πειστούν και θα πείσουν.

  1. Πως σχολιάζετε τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας και τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται;

Καλό Σχολείο είναι ένα ανοικτό και ασφαλές Σχολείο το οποίο όμως έχει χρέος να αφουγκράζεται τις αγωνίες των μαθητών και της Εκπαιδευτικής κοινότητας με υψηλό στόχο τις ανάγκες για μόρφωση. Κατά την γνώμη μου παρά την πανδημία καλώς ξεκίνησαν να λειτουργούν τα Σχολεία με την προϋπόθεση της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. Έχουμε χρέος , να προσαρμοζόμαστε στην υγειονομική κρίση και να αναζητούμε λύσεις.

  1. Πιστεύετε ότι έγιναν από την Κυβέρνηση όσα μπορούσαν να γίνουν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς;

Αν και είχαμε καλύτερη στελέχωση με την έγκαιρη πρόσληψη μεγάλου αριθμού αναπληρωτών και τους μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή όπως και την πρόσληψη 2.800 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, κρίνω ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, βήμα μπροστά θα είναι τουλάχιστον 20.000 μόνιμοι διορισμοί στη γενική εκπαίδευση. Στα θετικά (παρά τις αντιδράσεις) και η ανάδειξη αιρετών στα  Υπηρεσιακά Συμβούλια ημέρα Σάββατο δίχως να διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία με ταυτόχρονη αποφυγή των συναθροίσεων και των επιπτώσεων στην δημόσια υγεία.

  1. Μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει το μέλλον στο χώρο της εκπαίδευσης;

Η απάντηση είναι ναι, αρκεί πέραν των άλλων να εστιάσει στους τομείς της αξιολόγησης της αριστείας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, ώστε να γίνει η εκπαίδευση περισσότερο ελκυστική στην νέα γενιά με καλές πρακτικές και εκσυγχρονισμό των τρόπων διδασκαλίας. Απαιτείται σήμερα στη Χώρα μας  βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, με επένδυση στην εκπαίδευση, σύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση, σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την επιχειρηματική καινοτομία. Μπορούμε έτσι  να έχουμε Εκπαίδευση στοχευμένη στο μέλλον και επένδυση σε ανθρώπους που μπορούν να επιφέρουν την αλλαγή.

  1. Κύριε Καρατάσιο, τελικά τι σχολείο θέλουμε;

Θέλουμε ένα αειφόρο σχολείο προόδου και ευημερίας χωρίς κοινωνικές ανισότητες, αυτόνομο, που θα εμπιστεύεται τους εκπαιδευτικούς του, με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, με κίνητρα και επιβράβευση, να πετυχαίνει την κοινωνική ενσωμάτωση, με αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. Από τη θέση του Περιφερειακού Δντή το 2013 ξεκινήσαμε πιλοτικά στην Κεντρική Μακεδονία το παρατηρητήριο ενδοσχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού με μετρήσιμα αποτελέσματα. Επί πλέον ένα σχολείο που ενισχύει την συναισθηματική νοημοσύνη, την επικοινωνία, που βελτιώνει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης  σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ένα σχολείο που ενθαρρύνει το πνεύμα της δημιουργικότητας, δημιουργεί και προωθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον λειτουργίας, ένα σχολείο που  ενσωματώνει και προάγει τη διαφορετικότητα, με υγεία και  ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων στην σχολική μονάδα. Ένα σχολείο με στελέχη διοίκησης που επιλέγονται με διαφάνεια και αξιοκρατία, με αξιολόγηση για όλους, ώστε το δημόσιο σχολείο να αποκτήσει τη θέση και το κύρος που του αξίζει, ένα σχολείο που να τροφοδοτεί την κοινωνία με τους κατά τον Αριστοτέλη πολίτες, ικανούς να κυβερνώνται και να κυβερνούν.

  1. Που εντοπίζεται η ευθύνη των εκπαιδευτικών για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω;

Οι Εκπαιδευτικοί έχουμε την ευθύνη να ελέγξουμε τις παιδαγωγικές μας νοοτροπίες και συμπεριφορές σε σχέση με τα μαθησιακά αποτελέσματα, να υπηρετήσουμε ένα σχολείο που μορφώνει πολίτες υπεύθυνους, σκεπτόμενους, καλλιεργημένους, κοινωνικά ευαίσθητους, με ιδανικά, αρχές και αξίες, που αγαπούν και νοιάζονται για την πατρίδα τους, πολίτες με αναφορά σε ρίζες και παραδόσεις, με ταυτότητα, που σέβονται τους θεσμούς και τιμούν τους συμπολίτες τους.

«Το βιβλίο «Αειφόρο Σχολείο για Βιώσιμη Ανάπτυξη» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το συνυπογράφουν εκτός από τον κ. Γιώργο Καρατάσιο και δύο αξιόλογοι εκπαιδευτικοί. Ο κ. Γιώργος Τσιόκος με ξεχωριστές σπουδές και διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, και η Φιλόλογος κα Παναγιώτα Ρίζου με μεταπτυχιακές σπουδές. Πρόκειται για ένα βιβλίο που δείχνει την κατεύθυνση για ένα σχολείο προσαρμοσμένο στα πρότυπα της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι τρεις συγγραφείς θέτουν ερωτήματα και καταθέτουν προτάσεις σχετικά με νέες τεχνικές, διδακτικές πρακτικές και σχεδιασμό προγραμμάτων, που θα επαναπροσδιορίσουν τα εκπαιδευτικά δεδομένα στη χώρα μας, για ένα σχολείο που θα έχει ως στόχο την βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη.»

 

Γεώργιος Καρατάσιος

Ο Γεώργιος Δ. Καρατάσιος, είναι Μαθηματικός, π. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με δύο θητείες, Διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Α.Π.Θ. Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Διδάσκων σε διάφορα Πανεπιστήμια , επιμορφωτής ΕΚΔΔΑ, Α, Διευθυντής του Παραρτήματος του ΟΕΕΚ Θεσσαλονίκης, κ.α. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών, στη διδακτική των Μαθηματικών, τη διά βίου μάθηση και κατάρτιση, τη στατιστική, τα παιδαγωγικά, τη διοίκηση της εκπαίδευσης και τη δημόσια διοίκηση. Έχει συγγράψει μόνος η ως μέλος ομάδας περισσότερα από 8 επιστημονικά βιβλία .

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη