flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Διαδικτυακή εκδήλωση για τον πολιτισμό μας. «Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ»

Kostoula Sofia2

 

 

Της Σοφίας Κωστούλα.
Υπεύθυνη  Επιτροπής΄21
της Π.Ο.Σ.Σ.

 

«Μιλούμε , ανασαίνουμε και τραγουδάμε με την ίδια γλώσσα»

Ως  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ) για να υπηρετήσουμε την πιο βαθιά και εσωτερική παρόρμηση του ανθρώπου να εκφράσει τα συναισθήματα του και να υπηρετήσει την τέχνη του χορού και της παράδοσης, πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή εκδήλωση για τον πολιτισμό μας. Η μουσική, ο χορός, οι φορεσιές μας, όλη η πολιτιστική μας κουλτούρα , «είχαν την τιμητική τους», σε αυτή την συνάντηση. Συνάντηση ανθρώπων που αγαπούν και προάγουν τον πολιτισμό μας μέσα από το χορό και τη μουσική μας. Απίστευτη πραγματικά η συμμετοχή στην άκρως ενδιαφέρουσα και πολλαπλός ωφέλιμη παρουσίαση των Σαρακατσάνικων χορών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 18-11-2021 διαδικτυακά , με τίτλο «Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ». Το συντονισμό είχε η κ. Στέλλα Δούκα καθηγήτρια του Α.Π.Θ., συντονίστρια της Επιστημονικής έρευνας του Χορού - της Φορεσιάς και της Μουσικής. Εισηγητές ήταν: ο εξαίρετος Λαογράφος και τηλεοπτικός παραγωγός, κ. Χρήστος Μυλωνάς, ο κ. Σπύρος Γιαννιός καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ερμηνευτής, Υπεύθυνος της Επιτροπής για την έρευνα του Χορού - της Φορεσιάς και της Μουσικής και η κ .Σοφία Κωστούλα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής , Υπεύθυνη Επιτροπής «Ελλάδα ΄21» της Π.Ο.Σ.Σ. και Υπεύθυνη επιτροπής για την έρευνα του Χορού - της Φορεσιάς και της Μουσικής .

Παρεμβάσεις επί του θέματος της εκδήλωσης, έγιναν από τους συνεργάτες της Π.Ο.Σ.Σ. που είναι παράλληλα μέλη της Επιτροπής Έρευνας, καθηγητές Φυσικής Αγωγής : Γιαννακό Αλέξανδρο, Γκίκα Δήμο, Κοζάροβα Έλενα, Πύργο Αθανάσιο, Σαμουρέλη Δημήτρη και Τσολάκοβα Αναστασία .

Την εκδήλωση χαιρέτισε με ιδιαίτερη χαρά, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της Π.Ο.Σ.Σ με το Α.Π.Θ.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) , κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος , και χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης» κ. Λέφας Γρηγόριος .

Σε συνεργασία μας με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης», οργανώθηκε ένα σεμινάριο Σαρακατσάνικων χορών που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο ώστε να είναι ένας οδηγός προς όλους όσους θέλουν να διδάξουν τους χορούς μας, με την συμμετοχή του χορευτικού του Συλλόγου Φοιτητών Θεσ/νίκης, με την ορχήστρα του κ. Κώστα Ζαραλή και ερμηνευτές τους :   Γιαννιό Σπύρο , Τσαούση Ιωάννα και Γαρέφη Κώστα.

Αρχικός στόχος της Ομοσπονδίας ήταν να παρουσιαστεί το εγχειρίδιο για τους Σαρακατσάνικους χορούς μας, δια ζώσης σε όλους τους συλλόγους μας σε όλη την Ελλάδα. Πράγμα που δε κατέστη δυνατόν και λόγω της πανδημίας που ταλανίζει όλο τον πλανήτη.

Θα παρουσιαστεί , όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Πεποίθηση μας είναι , ό,τι παρουσιάζουμε προς τα έξω, να είναι αυθεντικό και να συνάδει με τη κουλτούρα μας. Σκοπός μας είναι να προκύπτει μια αλήθεια και μια αυθεντικότητα από τα χορευτικά μας και όχι απλώς να εκτελούμε βήματα. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι είχαν την ίδια πρόθεση , όλοι όσοι τοποθετήθηκαν για τη μουσικοχορευτική μας πορεία .

Συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις ρίζες μας , δε χάνουμε την περπατησιά μας, σεβόμαστε την ιστορία της μουσικής μας . Οι εκδηλώσεις μας διέπονται από σεβασμό σε ότι παραλάβαμε και επιθυμία μας είναι να το παραδώσουμε ατόφιο στις επόμενες γενιές.

Μετατρέπουμε μια εποχή μεγάλης απειλής, σε μια εποχή μεγάλων υποσχέσεων. Θα κρατήσουμε την μουσικοχορευτική μας παράδοση ζωντανή.

Σε μια τέτοια στιγμή το να πορεύεσαι μόνος σου δεν οδηγεί πουθενά.

Η Π.Ο.Σ.Σ με συνοδοιπόρο το Α.Π.Θ., θα περάσει τους Σαρακατσάνικους χορούς στη ειδικότητα του ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. και έτσι όλοι οι φοιτητές (και εν δυνάμει μελλοντικοί χοροδιδάσκαλοι ) θα διδαχτούν τους χορούς μας.

Η εκδήλωση διεξήχθη στην πλατφόρμα της ΖΟΟΜ με επιμέλεια της κ. Αντωνίας Τιμπλαλέξη , μεταδόθηκε από το YouTube και απευθείας από το τηλεοπτικό σταθμό Κεντρικής Μακεδονίας EUROPE 1 .

«Μιλούμε ,ανασαίνουμε και τραγουδάμε με την ίδια γλώσσα»

 

Eidiseis-Sxolia-ekdilosi-parousiasis-egxiridiou-xoron-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-ekdilosi-parousiasis-egxiridiou-xoron-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-ekdilosi-parousiasis-egxiridiou-xoron-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-ekdilosi-parousiasis-egxiridiou-xoron-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-ekdilosi-parousiasis-egxiridiou-xoron-ph05.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη