flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Εκδήλωση του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας “Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ” για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

kariotis athanasios

 

Αθανάσιος Καρυώτης
Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ.
ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας “Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ” με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, που έλαβε χώρα το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στον κήπο του ξενοδοχείου “ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ” στη Φλώρινα. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη συμβολή του Ιερού κλήρου στους αγώνες της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Το πρωί του Σαββάτου διοργανώθηκε πορεία με τζιπ με θέα τα πανέμορφα δάση του Βιτσίου στην αρχαία ποιμενική και ιστορική διαδρομή από την Ηράκλεια Λυγκηστίδα, αρχαία πόλη του Φιλίππου στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, στην Βίγλα Πισοδερίου διασχίζοντας τον δασικό δρόμο του Βιτσίου.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπήρχαν ξεναγητικές στάσεις από τον πρόεδρο κ. Κώστα Μπομπότα.

Η επιστροφή έγινε από την Βίγλα μέσα από τον παλιό ποιμενικό δρόμο, κάνοντας στάση στα Άλωνα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπομπότας είπε:

«Σήμερα ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύει στη Φλώρινα κάνει κάτι πρωτοπόρο, ανοίγει ένα ιστορικό, αρχαίο ποιμενικό μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από την αρχαιολογική πόλη της Φλώρινας και πηγαίνει μέσα από το Βίτσι σε μια ορεινή διαδρομή στη Βίγλα και έπειτα κατεβαίνει στα Άλωνα.

Περισσότερα από τα 2/3 του δρόμου είναι αρχαία ποιμενική διαδρομή των Μακεδόνων. Παράλληλα είναι και διαδρομή των Σαρακατσαναίων. Για εμάς τους Σαρακατσάνους είναι ιστορική αυτή η στιγμή αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η Φλώρινα αναδεικνύει μια αρχαία διαδρομή από την οποία πέρασε ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Βασίλειος Β’ ο Μακεδών, ο Παύλος Μελάς και άλλοι..

Είναι λοιπόν μια ιστορική μέρα που αναδεικνύουμε αυτή την ιστορική διαδρομή για πολλούς λόγους.

Ιστορική στιγμή για τα Αλωνα! Ο Πρόεδρος της Κοινοτητας Ερμής Κωνσταντίνου υποδέχεται και ο Αλωνιώτης Γραμματέας του τοπικού Συλλόγου των Σαρακατσάνων Γιώργος Βεδούρας, υποδέχτηκαν τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων της χώρας Γιώργο Ν. Μουτσιάνα και τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ. Τάκη Γαλλή, τον Απόστολο Κατσιούλα, και τον Βασίλη Τσακνάκη. Στον Πρόεδρο των Σαρακατσαναίων της χώρας επέδωσε ανθοδέσμη νεαρή κοπέλα των Αλώνων Φλώρινας.

Την ανάδειξη της ορεινής κτηνοτροφίας ως εφαλτήριο δράσεων με σκοπό την πυροπροστασία των Ελληνικών δασών και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, και για τουριστικούς λόγους διότι έχουμε σαν πλάνο να προτείνουμε και να στηρίξουμε ορεινά ταξί προκειμένου οι διαδρομές αυτές των βουνών μας να αναδειχτούν και να γίνει ότι καλύτερο για την περιοχή,

παρουσίασαν στους Αλωνιώτες οι Πρόεδροι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων και Συλλόγου Σαρακατσάνων Δυτικής Μακεδονίας, κύριοι Γιώργος Ν. Μουτσιάνας και Κώστας Μπομπότας

Το βράδυ του Σαββάτου δόθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κώστας Μπομπότας, αναφέρθηκε συνοπτικά στο ιστορικό, τις δράσεις και τους στόχους του Συλλόγου για το μέλλον. Τον λόγο έπειτα πήρε ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων, κ. Γιώργος Μουτσιάνας, ο οποίος μίλησε για το όραμα και τις προοπτικές που ανοίγονται με την ανάδειξη της σαρακατσάνικης ορεινής παράδοσης στην περιοχή της Φλώρινας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Φλώρινας κ. Βασίλειος Χατζητιμοθέου, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Σωτήρης Βόσδου, εκ μέρους της Μητρόπολης ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου π. Σωτήριος Παρδάλης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδονομάχων “Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ” κ. Λάζαρος Μοστάκης.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλίες για τον ρόλο του κλήρου στην επανάσταση του 1821 από τον δημοσιογράφο και φιλόλογο κ. Αλέξανδρο Χατζηπλή και τον καθηγητή του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Αρχιμ. Ειρηναίο Χατζηεφραιμίδη.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί σαρακατσάνικοι χοροί από μέλη του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας “Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ”.

SSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph01.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph02.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph03.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph04.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph05.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph06.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph07.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph08.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph09.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph10.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph11.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph12.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph13.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph14.jpgSSDM-Ekdilosi-200-xronia-apo-tin-epanastasi-1821-ph15.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη