flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο χορός του αετού» της Νάγιας Δαλακούρα

kariotis athanasios

 

του Αθανασίου Καρυώτη.
Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ. ΗΧΩ

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, (Π.Ο.Σ.Σ.) η Επιτροπή Νεολαίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Κλειδάριθμος διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου της Νάγιας Δαλακούρα με τίτλο «Ο χορός του αετού» την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, και ώρα 19:00′.

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιανό της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Νάγια Δαλακούρα γεννήθηκε το 1980 στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Είναι αρχαιολόγος και δραστηριοποιείται στον χώρο των μουσείων ως επιμελήτρια εκθέσεων και μουσειοπαιδαγωγός.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, Το λιμάνι των χαμένων γυναικών, κυκλοφόρησε το 2019, το δεύτερο, Θράσσα. Η μάγισσα της Θράκης, το 2021 και το τρίτο, Το λουλούδι της θάλασσας, το 2022, όλα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Γεώργιος Μουτσιάνας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων και κεντρικός ομιλητής ήταν

ο Θεόδωρος Γιαννακός, εκπαιδευτικός, συγγραφέας.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η Κωνσταντίνα Λέφα, φοιτήτρια κτηνιατρικής, μέλος της Επιτροπής Νεολαίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, η συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένας ύμνος στο νομαδικό πνεύμα και τη φιλοσοφία ζωής των Σαρακατσαναίων, εμπνευσμένο από ιστορικές πηγές και την οικογενειακή ιστορία της συγγραφέα.

Τσελιγκάτα Σαρακατσαναίων Χαϊντού Ξάνθης, 1926

Έφτασε στο κονάκι κρατώντας κάτω από τη μασχάλη την Οδύσσεια. Τους ανακοίνωσε πως είναι ο δάσκαλος και ζήτησε να δει το σχολείο. Δεν γνώριζε ακόμη πως εκείνοι οι ποιμένες είχαν υιοθετήσει τη βραδύτητα των δέντρων και η ηρεμία της φυλλωσιάς ήταν αποτυπωμένη στο βλέμμα τους. Πως ήταν φίλοι με τους αετούς. Και πως δίκαια τους θεωρούσαν ορεινούς βασιλιάδες.

Τσελιγκάτα Σαρακατσαναίων Ελατιά Δράμας, 1941

Η ζωή του δασκάλου ορίζεται από τον αγώνα για το ιδανικό της ελευθερίας. Η φλόγα που καίει μέσα του τον οδηγεί απροσδόκητα ξανά στους Σαρακατσάνους. Αυτή τη φορά ακολουθεί το αρχέγονο πνεύμα τους, τη μυρωδιά της οξιάς και τα κεντίδια στη φούστα μιας γυναίκας που γνωρίζει από παλιά. Τα βουνά, που μέχρι τότε φιλοξενούν τους άνισους αγώνες του ενάντια στον κατακτητή,  θα κρύψουν στο εξής τα πάθη του και έναν απαγορευμένο έρωτα.

Η συγγραφέας στο έργο της κάνει εμβριθή μελέτη στην ιστορία της εποχής μέσα από ιστορικές πηγές και οικογενειακά αρχεία και μας μεταφέρει με τη γραφή της να γνωρίσουμε το νομαδικό πνεύμα της κοινωνίας των Σαρακατσάνων.

Parousiasi-vivliou-o-xoros-tou-aetou-dalakoura-nagia-ph01.jpgParousiasi-vivliou-o-xoros-tou-aetou-dalakoura-nagia-ph02.jpgParousiasi-vivliou-o-xoros-tou-aetou-dalakoura-nagia-ph03.jpgParousiasi-vivliou-o-xoros-tou-aetou-dalakoura-nagia-ph04.jpgParousiasi-vivliou-o-xoros-tou-aetou-dalakoura-nagia-ph05.jpgParousiasi-vivliou-o-xoros-tou-aetou-dalakoura-nagia-ph06.jpg