flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Βασιλοκλουρα - Μπουκβάλα 2024. Εκδήλωση Κοπής Πίτας των Σαρακατσαναίων.

Kostoula Sofia2

 

Της Σοφίας Κωστούλα.
Μέλος Επ. Επιτροπής
της Π.Ο.Σ.Σ.

 

Πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024 στο Λουτράκι Κορινθίας.

Ανταμώσαμε στις λαϊκές παραδόσεις του τόπου μας.

ΜΕ ΔΟΡΙΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ.

Τα έθιμα και οι παραδόσεις έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο, που με το πέρασμα των χρόνων την εξέλιξη , την πρόοδο της τεχνολογίας και την προσαρμογή σε έναν νέο πολιτισμό, κάποια ήθη και έθιμα λησμονήθηκαν ή μπήκαν στο χρονοντούλαπο, κάποιες παραδόσεις όμως εξακολουθούν να βροντοφωνάζουν παρών και να δίνουν χρώμα στις κοινωνίες, που τις τηρούν ακόμη. Έτσι τα Χριστούγεννα και οι εορτασμοί του δωδεκαημέρου δεν είναι απλώς γιορτές για την χριστιανοσύνη αλλά και για τον λαϊκό μας πολιτισμό, μιας και συνοδεύονταν από αρκετά εθιμικά δρώμενα που στο διάβα των ετών εξακολουθούν να τηρούνται .

 

Ήταν ιδιαίτερη η επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή στις διήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «ΒΑΣ(Ι)ΛΟΚΛΟΥΡΑ -ΜΠΟΥΚ(ΟΥ)ΒΑΛΑ 2024» για το καλό του χρόνου.

Φέτος η καρδιά του συναφιού μας χτυπούσε στο Λουτράκι Κορινθίας, για την νέα χρονιά που ατενίζουμε με αισιοδοξία, πίστη, δύναμη και με σχέδιο στην επίτευξη των στόχων μας.

Μέσα σε έντονη εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της Βασιλόκλουρας - Μπουκβάλας των Συλλόγων Σαρακατσαναίων με διοργανωτή τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου''οι τσελιγκάδες '' σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία συλλόγων Σαρακατσαναίων. Πλήθος κόσμου πλημμύρισε το κλειστό Δημοτικό γυμναστήριο Λουτρακίου ''Γ.ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ''στη φετινή κεντρική εκδήλωση που έγινε την 14η Ιανουαρίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) , ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου «Οι τσελιγκάδες» και Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα,ευχηθήκαμε για τη νέα χρονιά ,υγεία,ελπίδα και προοπτική για το αύριο. Πιστοί στο ραντεβού μας, στο χειμερινό μας Αντάμωμα.

Στο πλαίσιο του εορταστικού μας διημέρου «Βασιλόκλουρα - Μπουκβάλα 2024» παρουσιάστηκε Τρισδιάστατη Απεικόνιση από ένα Σαρακατσάνικο Κονάκι που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου PACTORES"Δρώντες στην ποιμενική κτηνοτροφία, υπηρεσίες οικοσυστημάτων και η κοινωνία ως τα κύρια στοιχεία αγροποιμενικών συστημάτων παραγωγής στη Μεσόγειο". Οι Τρισδιάστατες Διαδραστικές αναπαραστάσεις επαυξημένης πραγματικότητας έρχονται να δώσουν ένα επιπλέον μοναδικό εργαλείο «εμβύθισης» στο παρελθόν και στην άυλη κληρονομιά των κοινοτήτων των Σαρακατσαναίων.

Υπεύθυνη του έργου ήταν η καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και μέλος της Επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μαρία Καρατάσιου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 Ιανουαρίου 2024.Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι.

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων,ξεκίνησε με την Επιστημονική Εσπερίδα, την έκθεση φωτογραφίας και τη παρουσίαση του διαδραστικού βιβλίου «Η Στράτα της Ζήρειας»από την κ. Μαρία Καρατάσιου.

 

Ακολούθησε ομιλία με θέμα:«Η προσφορά και τον ρόλο της Σαρακατσάνας Γυναίκας και Μάνας», από τον Ομότιμο Καθηγητή τ.Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπεύθυνο της Επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. κ.Γεώργιο Καψάλη.

Επόμενο θέμα ήταν: Τα Σαρακατσάνικα τραγούδια κατά την αναχώρηση της νύφης από το πατρικό της.Μία Λαογραφική προσέγγιση από τον κ. Αριστείδη Δουλαβέρα,τ.Αναπληρωτή καθηγητή Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Με τη συμμετοχή της χορωδίας γερόντων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν.Πιερίας «Ο Κατσαντώνης».

Στην συνέχεια η Ενδυματολόγος κ.Νίκη Κούρταλη-Κούλη ενδυματολόγος ανέπτυξε το θέμα: «Η Σαρακατσάνικη φορεσιά της Πελοποννήσου».

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν την εκδήλωση,πολλοί θεατές προσεγγίζοντας τα στοιχεία του Σαρακατσάνικου πολιτισμού .

Την Επιστημονική Εσπερίδα χαιρέτισαν:

  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου κ.Χρήστος Γόγολας.
  • Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων(Π.Ο.Σ.Σ.) κ.Γεώργιος Ν.Μουτσιάνας.
  • Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ.Χρήστος Δήμας.
  • Ο Δήμαρχος Κορινθίας κ.Σταυρέλης Νίκος.
  • Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θεώνη Μαυροματίδου.
  • Ο Βουλευτής Λάρισας του κόμματος ΝΙΚΗ κ.Γεώργιος Ρούντας.

Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Λουτρακίου κ.Σωτήρης Πέρρας, το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ. και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε ο  ετήσιος χορός του Συλλόγουστην αίθουσα εκδηλώσεων:« CORINTHIAN PALACE»,  στον  Σολομό Κορινθίας,υπό την αιγίδα του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρωνκαι της Περιφέρειας Πελοποννήσου,με τους Σαρακατσάνους καλλιτέχνεςΓρίβα ΓιώταΤσαλάγκα Σταύρο και Καραχρήστο Γιώργο. Στην κατάμεστη σάλα,συγκεντρώθηκαν φίλοι και Σαρακατσάνοι από όλη την Ελλάδα , τιμώντας υπό του ήχους της παραδοσιακής σαρακατσάνικης ορχήστρας και των παραδοσιακών χορών το ετήσιο αντάμωμά τους, στο πλαίσιο του οποίου απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. Γεώργιο Ν.Μουτσιάνα και το Δ.Σ. στη Σαρακατσάνα ερμηνεύτρια κυρία Γιώτα Γρίβα.

Την Κυριακή το πρωί 14 Ιανουαρίου στο Κλειστό  Γυμναστήριο  Λουτρακίου «Γεώργιος  Γαλανόπουλος» υποδεχθήκαμε και μετρήσαμε φίλους αγαπημένους στην κεντρική εκδήλωση που διεξήχθη.

Το θέμα της κεντρικής εκδήλωσης,  αποτελεί την πιστή αναβίωση των εθίμων του Δωδεκαημέρου από τα Χριστούγεννα έως και τα Φώτα, που είναι από τα αγαπημένα έθιμα του Σιναφιού,τα οποία μας φέρνουν κοντά και μας θυμίζουν την αξία του θεσμού της οικογένειας.

Η κεντρική εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο Αγιασμό και την κοπή της πίττας από το πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γεώργιο Ν.

Μουτσιάνα. Ακολούθησε δρώμενο με τα έθιμα του δωδεκαημέρου

σε Κείμενα Και Διάλογοι Του Αθανασίου Καρυώτη υπεύθυνου της

Ηλεκτρονικής Εφημερίδας της Π.Ο.Σ.Σ. Από την θεατρική ομάδα του Σ.  Σ. Βάλτου- Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «οι Σταυραετοί των Αγράφων». Στην συνέχεια ακολούθησε καλωσόρισμα με Σαρακατσάνικα   τραγούδια από την Χορωδία Γερόντων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης».

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. και ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου,μοιράσανε τα κομμάτια της πίτας στους εκπροσώπους Συλλόγων Σαρακατσαναίων από όλη την Ελλάδα.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν:

  • Ο Πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αντιπρόεδρος της Βουλής , κ. Γεώργιος Γεωργαντάς.
  • Ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Γκιώνης Γεώργιος.
  • Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας.
  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου κ. Χρήστος Γόγολας.
  • Ο Ομότιμος καθηγητής τ. Πρύτανης Παν. Ιωαννίνων,υπεύθυνος Επιστημονικής επιτροπής Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γεώργιος Καψάλης.
  • Η Καθηγήτρια Εργαστηρίου Λιβαδικής Οικολογίας, Τομέας Λιβαδοπονίας και Άγριας Πανίδας- Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Α.Π.Θ. κ. Μαρία Καρατάσιου.
  • Η κ. Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη - Βουλευτής Νομού Κορινθίας
  • Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής.
  • Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Αθηνά Κόρκα.

Παρευρέθηκαν :

  • Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού – Τουρισμού και Νεολαίας κ.Παπαθανασίου Αθανάσιος.
  • Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Πολεοδομίας κ. Πέρρας Σωτήριος.
  • Ο Πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Χάρης Βυτινιώτης.
  • Πετρίτσης Γεώργιος Περιφερειακός Σύμβουλος.
  • Σκάζας Σωτήρης Αντιδήμαρχος Νεμέας.

Παρέστησαν Σύλλογοι Σαρακατσαναίων από όλη την χώρα με τα χορευτικά τους τμήματα, καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Οι παρευρισκόμενοι Σαρακατσαναίοι ηλικιωμένοι, νέοι και παιδιά, αντάλλαξαν ευχές μεταξύ τους για το νέο έτος, αστειεύτηκαν, επικοινώνησαν, αναθέρμαναν τις σχέσεις τους, παράγοντες σπουδαίοι για την ζωντάνια και πρόοδο του τόπου μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς από τα Χορευτικά τμήματα των Συλλόγων όλης της χώρας.

Μία εκδήλωση που καθιερώθηκε ως θεσμός, αγκαλιάστηκε τόσο από το κοινό της Κορίνθου και των περιχώρων, όσο και από αριθμό επισκεπτών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ήταν ότι έπρεπε για να «ζεστάνει» τις καρδιές των Σαρακατσαναίων , να αναπτερώσει τις ελπίδες μικρών και μεγάλων, για το μέλλον της παράδοσης και να εμπλουτίσει τις γνώσεις των φίλων επισκεπτών για τον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων και τα έθιμα τους.

Εξακολουθούμε να συντηρούμε συλλογικά,τις πολιτιστικές αξίες του συναφιού μας. Έτσι ενωμένοι κρατάμε στις ψυχές μας τη παράδοση μας. Με επιτυχία καταφέραμε να μπει το Αντάμωμα μας σε κάθε Ελληνικό σπίτι, με απευθείας σύνδεση στη τηλεόραση μέσω της ευγενικής χορηγίας της εταιρίας NU AQUA.

 

Ευχόμαστε σε όλους διοργανωτές και παρευρισκόμενους ψυχική και σωματική ηρεμία, όπως επίσης αγάπη σε αυτούς και τις οικογένειες τους.

Καλή Χρονιά σε όλους, ιδιαιτέρως σ’ εκείνους που τέτοιες στιγμές λαχταρούσανε να παρευρίσκονται σε αυτή την εκδήλωση, αλλά λόγοι ανωτέρας βίας τους ανάγκασαν να απουσιάσουν .

Χρόνια Πολλά και του χρόνου , πάλι μαζί στις ΣΕΡΡΕΣ  θα γίνει η επόμενη κοπή Πίτας των Σαρακατσαναίων, σε διοργάνωση του τοπικού Συλλόγου.