flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Προσφέρουμε Βιβλία. Μοιραζόμαστε Γνώσεις. Χτίζουμε Πολιτισμό.

Kostoula Sofia2

 

Της Σοφίας Κωστούλα
Μέλος Επιστημονικής
Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ.

 

Πρωτοβουλία για την ενίσχυση δανειστικών βιβλιοθηκών από την Π.Ο.Σ.Σ. σε όλη Ελλάδα.

Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων με επικεφαλής τον πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνα Ν. Γεώργιο συνοδευόμενο από τους κυρίους Μπάρμπα Παναγιώτη, Καρυώτη Αθανάσιο, Κυργιάννη Κωνσταντίνο και Κουτσοκώστα Ιωάννη την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, μία μέρα μετά τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Αλμωπίας από τον οθωμανικό ζυγό, επισκέφθηκαν τα ακριτικά ιστορικά χωριά Γαρέφη και Φιλώτεια του Ν. Πέλλας.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία με τους φορείς και τους κατοίκους ακριτικών περιοχών και η ενίσχυση των βιβλιοθηκών με βιβλία που αναφέρονται στη ζωή των Σαρακατσαναίων.

Στήριξη σε αυτούς που φυλλάτουν Θερμοπύλες.

ΓΑΡΕΦΗ

Πρώτος σταθμός ήταν η δανειστική βιβλιοθήκη Γαρεφείου «Οι φίλοι του Βιβλίου» όπου δωρίστηκαν ιστορικά βιβλία, εκδόσεων της Ομοσπονδίας συνυφασμένων και με την τοπική ιστορία , ως τμήμα της ιστορίας του Έθνους μας, για να μπορούν να ενημερώνονται κυρίως οι νέοι καθώς και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Χαρακτηρίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους ως «Ανεκτίμητο Δώρο». Άλλωστε υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των απανταχού Σαρακατσαναίων και των απανταχού γηγενών Μακεδόνων καθώς πρώτος και κύριος δεσμός είναι η κοινή Ελληνική Καταγωγή και συνεπώς οι κοινοί αγώνες για την απελευθέρωση όχι μόνο της Μακεδονίας μας αλλά και ολόκληρης της Ελληνικής Επικράτειας .

Τα βιβλία τα οποία δωρίσθηκαν είναι τα εξής :

  • «Οι Σαρακατσαναίοι στους αγώνες του Έθνους» συγγραφέας-ερευνητής ο κ. Ιωάννης Κουτσοκώστας (περιλαμβάνονται στοιχεία για τον Μακεδονομάχο Κωνσταντίνο Γαρέφη, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα 60 ετών ). Η δεύτερη έκδοση του εν λόγω βιβλίου, με τον τίτλο «Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του 1821» εκδόθηκε εν όψη του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
  • «Σαρακατσάνικα Τραγούδια» του Ευρυπίδη Μακρή από την Ήπειρο.
  • «Σαρακατσαναίοι, Συρράκο και Σακαρέτσι» του Νικόλαου Κατσαρού (πρώην αντιπροέδρου της βουλής των Ελλήνων).
  • Ένα βιβλίο με Τα πρακτικά του 3ου παγκόσμιου επιστημονικού συνεδρίου που έγινε στη Λαμία το 2016, όπου περιέχονται και ιστορικά στοιχεία,χρήσιμο για όσους ερευνούν, αλλά και για όλους όσους ενδιαφέρονται για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
  • «Σαρακατσαναίοι, βιγλάτορες της Μακεδονίας» του Θεόδωρου Γιαννακού, συνέκδοση της Π.Ο.Σ.Σ με τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου.
  • «Σαρακατσαναίοι Ηπείρου, Γενεαλογικά δέντρα» των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου, έκδοση της «Αδελφότητας των Εν Αθήναι Σαρακατσαναίων Ηπείρου», ένας χρήσιμος οδηγός για να βρει όποιος επιθυμεί τις ρίζες του.

Ακολούθησαν επισκέψεις, στο μνημείο του Μακεδονομάχου Καπετάν Κώστα Γαρέφη στην πλατεία του χωριού και στο Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στο κτίριο της κοινότητας.

Την αντιπροσωπεία της Π.Ο.Σ.Σ υποδέχτηκαν η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Αναστασία Στρέπκου , ο πρόεδρος του Μορφωτικού συλλόγου «Κώστας Γαρέφης» κ. Παρασκευάς Ανδρέας καθώς και τα μέλη κύριοι Μπίνος Τραϊανός και Κόγιος Γεώργιος, τα μέλη της βιβλιοθήκης και της έκθεσης κυρίες : Εργάτη Παρασκευή και Τουρλάκη Άννα, η εκπρόσωπος της νέας δημοτικής αρχής κ. Όλγα Ολλανδέζου, και τα μέλη του συλλόγου απογόνων Μακεδονομάχων κ. Δημήτρης Γιουματζίδης, κ. Αχιλλέας Αναστασιάδης και η κ. Μαρία Παπανικολάου.

ΦΙΛΩΤΕΙΑ

Μετά την επίσκεψη στο Γαρέφη η αντιπροσωπεία συνοδευόμενη και από εκπροσώπους των απογόνων Μακεδονομάχων Πέλλας επισκέφτηκε την βιβλιοθήκη της τοπικής κοινότητας της Φιλώτειας.

Θερμή ήταν η υποδοχή από τους υπευθύνους της βιβλιοθήκης με επικεφαλής την πρόεδρο κ. Δέσποινα Τσελεμπή ενώ παρευρίσκονταν στην συνάντηση ο Δήμαρχος κ. Παρούτογλου Νίκος, ο πρόεδρος του χωριού κ. Μητσόπουλος Παναγιώτης και η πρόεδρος συλλόγου Μικρασιατών κ. Καραηλία Βαλάση. Ακολούθησε ξενάγηση στην εντυπωσιακή βιβλιοθήκη και στο λαογραφικό μουσείο του χωριού με την πλούσια συλλογή αντικειμένων.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Νίκο Παρούτογλου με θέμα την επικείμενη μεγάλη εκδήλωση στις αρχές του χρόνου προς τιμήν του καπετάν Κώστα Γαρέφη και τους Μακεδονομάχους της περιοχής.

Η φιλοξενία ήταν άψογη και στις δυο κοινότητες οι οποίες δεξιώθηκαν την αντιπροσωπεία με πεντανόστιμα Μακεδονίτικα εδέσματα. Θερμές ευχαριστίες!

Με το σύνθημα «Χαρίζουμε βιβλία, μοιραζόμαστε γνώση, χτίζουμε πολιτισμό», έγινε η αρχή σημειολογικά από τα ιστορικά και ακριτικά χωριά Γαρέφη και Φιλώτεια του Ν. Πέλλας . Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν η γνωριμία με τις ακριτικές βιβλιοθήκες της περιοχής και η ενίσχυση τους, με βιβλία που αναφέρονται στη ζωή των Σαρακατσαναίων.

Αντιπροσωπεία της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) στο πλαίσιο της προσφοράς βιβλίων επισκέφτηκε τα ακριτικά χωριά, το ιστορικό Γαρέφι και την Φιλωτεια.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενίσχυση της Βιβλιοθήκης Γαρεφείου με βιβλία σχετικά με την ιστορία των Σαρακατσάνων.

Μετά την βιβλιοθήκη ακολούθησε επίσκεψη στο μνημείο του Καπετάν Κώστα Γαρέφη στην πλατεία και στην συνέχεια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στο κτίριο της κοινότητας.

Μαζί μας ήταν επίσης και εκπρόσωποι του συλλόγου απογόνων Μακεδονομάχων!!

Σήμερα, μαζί με τον Μ.Σ. Γαρεφείου Κώστας Γαρέφης είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε εκπροσώπους της πανελλήνιας ομοσπονδίας Σαρακατσάνων.

Σας ευχαριστούμε!

Σήμερα στην βιβλιοθήκη μας είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε μαζί με τον Π.Σ. Μικρασιατών, τους εκπροσώπους της πανελλήνιας ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, συνοδευόμενους και από εκπροσώπους των απογόνων Μακεδονομάχων Πέλλας.

Σκοπός της επίσκεψης τους ήταν η γνωριμία με τις ακριτικές βιβλιοθήκες της επαρχίας μας, (επισκέφτηκαν και την βιβλιοθήκη Γαρεφείου ), και η ενίσχυση τους, με βιβλία που αναφέρονται στη ζωή των Σαρακατσαναίων.

Μετά την επίσκεψη στην βιβλιοθήκη μας, ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε η πλούσια συλλογή αντικειμένων στο λαογραφικό μας μουσείο.

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κ. Γ. Μουτσιάνα για την τιμή πού μας έκανε.

Eidiseis-Sxolia-POSS-DT-Episkepsi-Garefi-Filotia-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-POSS-DT-Episkepsi-Garefi-Filotia-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-POSS-DT-Episkepsi-Garefi-Filotia-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-POSS-DT-Episkepsi-Garefi-Filotia-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-POSS-DT-Episkepsi-Garefi-Filotia-ph05.jpgEidiseis-Sxolia-POSS-DT-Episkepsi-Garefi-Filotia-ph06.jpgEidiseis-Sxolia-POSS-DT-Episkepsi-Garefi-Filotia-ph07.jpg