flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

17η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" στο Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων" της Π.Ο.Σ.Σ.

koukoutselou giota 2

 

Παναγιώτα Κουκουτσέλου
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος,
Θεολόγος

 

Το όμορφο οδοιπορικό μας στα μονοπάτια της ελληνικής επανάστασης συνεχίστηκε και στη 17η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"του Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων"της Π.Ο.Σ.Σ.

Μια ακόμη ραδιοφωνική συνάντηση που έκλεψε τις καρδιές των ακροατών, Σαρακατσάνων και μη ,εραστών της Ιστορίας και της Παράδοσης.

Αρχικά έγινε αναφορά στη ζωή και τη δράση του Σαρακατσάνου οπλαρχηγού από το Χελοβίβαρο της Βόνιτσας ,Λεπενιωτάκη (Πατσαούρα)Κωνσταντή ,ένα από τα παλικάρια των Κατσαντωναίων και αργότερα του Καραϊσκάκη.

Στη συνέχεια η κα Μαρία Κουπουρτιάδου,Φιλόλογος -Ιστορικός και Δασκάλα με γλαφυρό , μεστό και παραστατικό τρόπο παρουσίασε την αυτοθυσία γυναικών του δαφνοστεφανωμενου Σουλίου τόσο στο Ζάλογγο και στη Ρηνιάσα όσο και στη Μονή Σέλτσου ως ηρωική επιλογή στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς .Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο φρόνημα αυτών των ανώνυμων γυναικών καθώς και στις γυναίκες που οδηγούνταν στα χαρέμια ,όπως η κυρά Βασιλική στο χαρέμι του Αλή Πασά !

Η Σαρακατσάνα Αικατερίνη Μακρυγιάννη , αδερφή του Κατσαντώνη κατάφερε να ξεφύγει από το χαρέμι και να ανταμώσει με τα αδέλφια της χωρίς να το γνωρίζει ,όταν πήγε μεταμφιεσμένη σε κλεφτόπουλο στο ασκέρι των Κατσαντωναίων.

Ακολούθως με την συμπαρουσιάστρια μου κ Ανθή Σταυριανοπούλου ξεδιπλωσαμε τη ζωή του ξακουστού Σουλιώτη ,Κίτσου Τζαβέλα ,γιου του Φώτου και εγγονού του Λάμπρου Τζαβέλα.

Ακούστηκαν συγκλονιστικά περιστατικά από την έξοδο του Μεσολογγίου από την οποία διασώθηκε ο γενναίος πολέμαρχος .

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο κος Δημητρης Αχνουλας με την υπέροχη -σαν γάργαρο νερό -φωνή του κατάφερε ν' αποσπάσει δυνατό το χειροκρότημα των ακροατών .Ερμήνευσε με κέφι και ζωντάνια τραγούδια τόσο της σαρακατσάνικης όσο και της ηπειρώτικης παράδοσης .

Στον επίλογο της συνάντησης επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κιλκίς "Ο Φλάμπουρας",τον κ.Θεοδωράκο Γεωργιο ,ο οποίος και μας ενημέρωσε για την επικείμενη εκδήλωση του συλλόγου και της Ομοσπονδίας με αφορμή την επέτειο των 200χρόνων.

Εγκάρδιες οι ευχαριστίες στους εκλεκτούς προσκεκλημένους ,στον ηχολήπτη κ Χάρη Ευθυμιάδη και στον κ Αθανάσιος Καρυώτης υπεύθυνο του ραδιοφώνου για την πολύτιμη συμβολή τους !!

Η αγάπη των ακροατών συγκινητική για ακόμη μια φορά μας αναπτερώνει το μεράκι μας για την Ιστορία .

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα !Ας μη λείψει κανείς!