flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ ΚΑΙ Σ.Ε.Φ.Α.Α. ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΗΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Kostoula Sofia2

 

Της Σοφίας Κωστούλα
Ειδ. Γραμματέα της Π.Ο.Σ.Σ.

 

Τα επόμενα βήματα σε συνέχεια της υπογραφής μνημονίου μεταξύ Σ.Ε.Φ.Α.Α. ΚΑΙ Π.Ο.Σ.Σ.

Στην συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Σ.Ε.Φ.Α.Α (πρώην Τ.Ε.Φ.Α.Α)   και Π.Ο.Σ.Σ , συνυπολογίζοντας τις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση που είχε στόχο να οργανωθούν  τα επόμενα βήματα συνεργασίας…

Η μελέτη - έρευνα, η συλλογή , η καταγραφή και η τεκμηρίωση των στοιχείων της μουσικής , του χορού και της ενδυμασίας της Σαρακατσάνικης παράδοσης είναι ένα πρώτο βήμα που συμφωνήθηκε στην συνάντηση αυτή.

Εκτιμήσαμε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της παράδοσης μας, η  προσέγγιση της ζωής, των ηθών και εθίμων της πλούσιας παράδοσης των Σαρακατσαναίων.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα (ίσως το σημαντικότερο), είναι η διδασκαλία των χορών και η παρουσίαση των ενδυματολογικών στοιχείων των Σαρακατσαναίων στους φοιτητές της Σ.Ε.Φ.Α.Α. οι οποίοι είναι εν δυνάμει χοροδιδάσκαλοι. "Ο χορός είναι εκεί που ο πολιτισμός υπάρχει".

Επίσης προτάθηκε από τον κοσμήτορα της Σ.Ε.Φ.Α.Α κ. Χριστούλα   η πραγματοποίηση μια μεγάλης κοινής  εκδήλωσης   στην Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό των 200  χρόνων από την επανάσταση  του 1821.

Συντονίστρια της συνάντησης ήταν η κ. Δούκα Στέλλα, καθηγήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α.  Α.Π Θ και  Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Σπουδών  και συμμετέχοντες  οι:

  • κ. Κοσμάς Χριστούλας,  Κοσμήτορας  Τ.Ε.Φ.Α.Α.- Α.Π.Θ.,  
  • κ. Χριστίνα Ευαγγελινού, Καθηγήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών     
  • κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας,  Πρόεδρος  της  Π.Ο.Σ.Σ.,
  • κ. Σοφία Κωστούλα  , Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής  με ειδικότητα χορού.  
  • κ. Σπύρος Γιαννιός , Καθηγητής Φυσικής Αγωγής  με ειδικότητα χορού και ερμηνευτής .
  • κ. Αχιλλέας Τιμπλαλέξης, Εκπαιδευτικός, ιδιοκτήτης κατασκηνώσεων  Yuppi Camp, Χαλκιδικής , εθελοντής της Π.Ο.Σ.Σ.

 

Όραμα μας, να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην προώθηση της Σαρακατσάνικης παράδοσης μέσα από ένα πλέγμα εξωστρεφών ενεργειών και πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.