flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

"Ο ΧΟΡΟΣ ΕΝΩΝΕΙ "

Kostoula Sofia2

 

Της Σοφίας Κωστούλα
Ειδ. Γραμματέα της Π.Ο.Σ.Σ.

 

29 Απριλίου παγκόσμια ημέρα χορού. Η μουσική σε συνδυασμό με τη κίνηση ενώνουν σώμα και μυαλό και τα οδηγούν σε μια υπέρτερη κατάσταση. Ο χορός μας φέρνει πίσω στις ρίζες μας, με τη πολιτισμική έννοια. Ο χορός είναι εκεί που ο πολιτισμός υπάρχει. Είναι το ισχυρό μέσο έκφρασης και εορτασμού. Πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε τόσες ευκαιρίες να χορεύουμε. Χορεύουμε και γράφουμε στη γη αυτά που θέλει να πει η ψυχή μας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να χορεύουμε με σκοπό, να υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να υπάρχει. Καθώς χορεύουμε με τα σώματά μας, γινόμαστε μια δύναμη κίνησης που υφαίνει καρδιές, αγγίζει ψυχές και προσφέρει ίαση που τόσο απελπισμένα χρειαζόμαστε. Ας κρατήσουν οι χοροί λοιπόν και ας γίνουν όλα μαγικά με ένα χορό.....για να πιαστούμε και πάλι χέρι - χέρι για ένα μεγάλο χορό.

Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μέσω του σώματος. Έτσι μπορούν να εκφραστούν διάφορα συναισθήματα.

Τον χορό τον συναντάµε στις πιο σηµαντικές στιγµές της ανθρώπινης ζωής, από την γέννηση ως τον θάνατο. Ο άνθρωπος αφήνεται ελεύθερος να εκφράσει µε τον χορό την λυπηµένη ή χαρούµενη διάθεσή του. Ο χορός όπως και το παιχνίδι έχουν αρχαιότατη προέλευση Ο χορός κλείνει σαν µονάδα µέσα του την επιστήµη και την τέχνη. Είναι το τέλειο άθληµα µε οποιαδήποτε έννοια και αν δοθεί η λέξη. Σχετικά λοιπόν , µε την προέλευση της λέξης χορός είναι ότι η λέξη χορός προήλθε από τη χαρά , γιατί συνήθως χορεύουµε από τη χαρά. 

Κανένας άλλος λαός δεν έδωσε µεγαλύτερη αξία στον χορό όσο οι αρχαίοι Έλληνες.

 Στο µυαλό του Έλληνα , ο χορός δεν ήταν αυτοτελής τέχνη , αλλά συνδυαζόταν απαραίτητα µε τη µουσική και την ποίηση. Αυτά τα τρία στοιχεία αποτελούσαν όψεις του ίδιου πράγµατος , της τέχνης που ονοµαζόταν µουσική, της τέχνης των Μουσών. 

 

Genika-Arthra-o-xoros-enwnei-ph01.jpgGenika-Arthra-o-xoros-enwnei-ph02.jpgGenika-Arthra-o-xoros-enwnei-ph03.jpgGenika-Arthra-o-xoros-enwnei-ph04.jpgGenika-Arthra-o-xoros-enwnei-ph05.jpg