flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Σαρακατσαναίοι της Πελοποννήσου, του Παναγιώτη Σμυρνιώτη.

smyrniwtis panagiwtis

 

Του Παναγιώτη Σμυρνιώτη

 

Ήταν αρχές του Ιουνίου του 2012!
Είχα φτάσει στην πατρίδα μια εβδομάδα ποιο μπροστά!
Είπα να πάω απάνω στο χωριό να πατήσω τα χώματα που έκανα τα πρώτα μου βήματα! Παίρνω το αμάξι μου! Το CD PLAY με σαρακατσάνικα τραγούδια και δρόμο για την Καρυά!
Έφτασα στην ταβέρνα του Χρήστου Γόγολα!
Παρκάρισα και πήγα να τους πω ενα γεια!! Μια και είχα εννιά μήνες που είχα να τους δω!
Αφού είχα φύγει για το Σύδνεϋ!
Ήταν όλοι εκεί λες και ήξεραν πως θα πάω! Και με περίμεναν!
Μετά τις χαιρετούρες και τα αγκαλιάσματα! Με Έβαλαν να κάτσω στο τραπέζι που είχαν καλό μεζέ και καλό κρασί!!
Έφαγα καλά!! Είχα μήνες να φάω προβατίνα βραστή! Πιπέρι αλάτι! Είχε και κοκορέτσι της ώρας!! Κρασί καλό! Κοκκινέλι!
Το πήραν με το στόμα ψίχα -ψίχα! Στο τραγούδι!!
Χωρίς να θέλω ήρθαν δάκρια στα μάτια μου!
Το συναίσθημα που βγαίνει εκείνη τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολα να το περιγράψεις όταν ένας ξενιτεμένος γυρίζει ξανά στις ρίζες του!
Δεν το χάλασα!! Πείρα μέρος κι εγώ στο τραγούδι!! Κάποια στιγμή ρώτησα:
Τελικά τι είμαστε!! Βλάχοι? Ή Σαρακατσάνοι?
Πέρνει το λόγο ο Χρήστος Γογολας!
Εγώ έχω πάει στα ανταμώματα των βλάχων! Δεν έχουμε καμία σχέση!! Αλλά έχω πάει και σε αντάμωμα των Σαρακατσαναίων!! Εκεί είναι κα τα το ίδιο με μας!!
Θα έλεγα να πάμε στο Περτούλι που κάνουν το αντάμωμα να το δούμε!! Και να τους προσκαλέσουμε να έρθουν και στο δικό μας!
Ετσι λοιπόν έγινε η πρώτη απόφαση να φτιάξουμε έναν σύλλογο Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου! Πήγαμε στο περτούλι βρήκαμε τα αδέρφια μας! Μας υποδέχτηκαν με μια μεγάλη αγκαλιά! Μας είπαν συγνώμη που μας είχαν ξεχάσει!! Αλλα κι εμείς είχαμε ξεχάσει τι ήμασταν! Εδώ μας έλεγαν βλάχους, μας έλεγαν Ρουμελιώτες, μας έλεγαν Σκηνίτες, μας έλεγαν Καραγκούνηδες, ποτέ όμως δεν μας έλεγαν την αλήθεια!! Δεν μας έλεγαν Σαρακατσαναίους!! Όταν όμως βρήκαμε τι είμαστε!!! Σιγά-σιγά ψάχνουν και αυτοί αν έχουν ρίζες Σαρακατσαναίικες! Ορίσαμε την τελευταία Κυριακή του Ιούλη για να κάνουμε το αντάμωμα! Μας ήρθαν τα αδέρφια μας! Από την ομοσπονδία Σαρακατσαναίικων συλλόγων πρώτος ο πρίγκιπας των Σαρακατσαναίων ο Αείμνηστος μπάρμπα Χρήστος Χρόνης! Ο κ Θόδωρος Γιαννιώτης! Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΕ κύριος Γεώργιος Μουτσάνας! Ο κύριος Γιάννης Κουτσοκώστας! Ο κύριος Αθανάσιος Καρυώτης! Ο κύριος Χρήστος Φράγκος και πολλοί άλλοι που δεν μπορώ να θυμηθώ αυτήν την στιγμή! Ήρθαν και το χορευτικό του Κορδελιού με χοροδιδάσκαλο τον Σπύρος Γιαννιός!
Περιμέναμε μέχρι 300 άτομα και ξεπέρασαν τα 1500 έκλεισαν οι δρόμοι ο κόσμος δεν μπορούσε να περάσει από τα πολλά αμάξια! Στο δεύτερο αντάμωμα που έχουμε τον δικό μας χώρο! Στο Σαραντάπηχο! Μας ήρθαν ξανά τα αδέρφια μας από διάφορα μέρη της πατρίδας! Αν και πολύ αργά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που μας στήριξαν χιλιάδες Σαρακατσαναίοι και φίλοι των Σαρακατσαναίων έρχουντε στο αντάμωμα για να περάσουν καλά!! Και περνάν καλά!!! Φανταστείτε πόσο καλά περνάμε που κι εγώ ερχουμε κάθε χρόνο από τότε από το Σύδνεϋ για να περάσω καλά! Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά!!
Θα σας περιμένω στο κονάκι θα έχω παγωμένο τσίπουρο και νερό κρύο! Να γνωριστούμε κι όλας!!!

Genika-Arthra-Sarakatsanoi-tis-peloponisou-ph01.jpgGenika-Arthra-Sarakatsanoi-tis-peloponisou-ph02.jpgGenika-Arthra-Sarakatsanoi-tis-peloponisou-ph03.jpgGenika-Arthra-Sarakatsanoi-tis-peloponisou-ph04.jpgGenika-Arthra-Sarakatsanoi-tis-peloponisou-ph05.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη