flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

16η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"

 

koukoutselou giota

 

Της Γιώτας Κουκουτσέλου
Φιλόλογος-Θεολόγος

 

Το όμορφο ταξίδι μας στις ατραπούς της ιστορικής μνήμης συνεχίστηκε με ζήλο και ενθουσιασμό και στη 16η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" στο ραδιόφωνο της καρδιάς μας ,το διαδυκτιακο ραδιόφωνο της Π.Ο.Σ.Σ, το Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων". Η πλούσια και ενδιαφέρουσα θεματολογία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ραδιοφωνικού κοινού που και σε αυτήν την εκπομπή έδωσε βροντερό το παρόν με συγκινητικά και πολύ τιμητικά μηνύματα και σχόλια .

Αρχικά με την συμπαρουσιάστρια μου κ. Σταυριανοπούλου Ανθή, αναφερθήκαμε στους πρωτεργάτες της ελευθερίας του Τύπου ,οι οποίοι αγωνίσθηκαν για την έκδοση εφημερίδων και βιβλίων στη μακρά περίοδο δουλείας του Ελληνισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα του Δασκάλου του Γένους Κύριλλου Λούκαρη και των αδελφών Πούλιου από τη Σιάτιστα της Κοζάνης .

Στη συνέχεια ο κος Παναγιώτης Μητσόπουλος , Φιλόλογος-Θεολόγος ,Διδάκτωρ της Εκκλησιαστικής Ιστορίας εμπλούτισε με την εμπεριστατωμένη εισήγηση του τις στοιχειώδεις γνώσεις μας για το σπουδαίο έργο της Φιλικής Εταιρείας και των πρωταγωνιστών της. Προσλάβαμε με εύληπτο τρόπο νέες πληροφορίες άγνωστες στους περισσότερους .

Ακολούθως ο κος Ιωάννης Κουτσοκώστας, Σαρακατσάνος Ιστοριοδίφης και ο συγγραφέας του βιβλίου "Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Έθνους "σκιαγράφησε με χειμαρρώδη λόγο την προσωπικότητά του Δημητρίου Μακρή από το Ζυγό Αιτωλοακαρνανίας ,ενός Σαρακατσάνου Αγωνιστή που από τα δεκαοχτώ του χρόνια βγήκε κλέφτης στα βουνά στο πλευρό των Κατσαντωναίων ,του καπετάν Δίπλα κι άλλων οπλαρχηγών της περιοχής ,συμμετείχε στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου αφήνοντας έντονα τα χνάρια του .

Χαρακτηριστική η απάντηση του στον βασιλιά Όθωνα ,όταν ήθελε να τον τιμήσει με το αξίωμα του υπασπιστή του :"Δεν ξέρω εγώ να τσακάω την μέση μ'"Ανυπότακτος και περήφανος μέχρι τέλους.

Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής μας συνάντησης ο κος Παναγιώτης Ούτος, Σαρακατσάνος Οικονομολόγος και Τραγουδιστής ,ερμήνευσε άριστα τραγούδια σχετικά με τη δράση του Σαρακατσάνου οπλαρχηγού και με την παράδοση μας !Με την ευγένεια ,το κέφι και τη ζωντάνια που τον διακρίνει γοήτευσε τους ακροατές!

Πολλές και εγκάρδιες ευχαριστίες στους εκλεκτούς προσκεκλημένους καθώς και στον ηχολήπτη μας κ.Χάρη Ευθυμιάδη και στον υπεύθυνο του ραδιοφώνου κ Αθανάσιος Καρυώτης για την πολύτιμη συμβολή τους .

Ανανεώνουμε τη συνάντηση μας για την επόμενη εβδομάδα κρατώντας τη μνήμη ζωντανή!!Τα δέοντα!

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη