flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Παρουσίαση του Βιβλίου του Γεωργίου Ι. Σούρλα. «Μαργαρίτα Μπασδέκη. Η ηρωίδα του Πηλίου»

Koumpis Giorgos

 

Γιώργος Αθ. Κουμπής
Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.

 

Την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 οι εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), σε μία άκρως επιτυχημένη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασαν το βιβλίο του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Γεωργίου Ι. Σούρλα, που φέρει τον τίτλο «Μαργαρίτα Μπασδέκη. Η ηρωίδα του Πηλίου».

Στο νέο του πόνημα ο εκλεκτός Σαρακατσάνος Γ. Σούρλας ανέδειξε τη ζωή και τη δράση της Σαρακατσάνας Μαργαρίτας Μπασδέκη κατά τη διάρκεια του Επαναστατικού Κινήματος του 1878 στη Θεσσαλία. Γόνος της μεγάλης οικογένειας των Μπασδεκαίων, που κατείχαν το αρματολίκι του Πηλίου, η νεαρή Μαργαρίτα, η «Μπουμπουλίνα της στεριάς» σε μία σκληρή μάχη με τους Τούρκους στη Μακρινίτσα του Πηλίου, μετά το θάνατο του αδερφού της, πήρε το όπλο και ως επικεφαλής ανδρών και γυναικών ανάγκασε τους πολυάριθμους εχθρούς να υποχωρήσουν. Η Σαρακατσανοπούλα – Πηλιορείτισσα καπετάνισσα έδωσε και άλλες μάχες αγωνιζόμενη με απίστευτη γενναιότητα,όταν όμως η επαναστατική προσπάθεια των Ελλήνων απέβη άκαρπη, συνέχισε τον ποιμενικό της βίο ζώντας ολομόναχη και λησμονημένη μέχρι το θάνατό της, το 1828. Ο Γ. Σούρλας, φέρνοντας στο φως όλες τις πηγές,ανέδειξε τον ηρωισμό της Μαργαρίτας Μπασδέκη, συμπληρώνοντας τη συμβολή των Σαρακατσαναίων στους εθνικούς αγώνες.

Την εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χορταργιάς, τίμησαν διακεκριμένοι άνθρωποι των γραμμάτων, του πολιτισμού, της πολιτικής αλλά και επιφανείς Σαρακατσαναίοι. Χαιρετισμό απηύθυνε η Γιάννα Αγγελοπούλου –Δασκαλάκη , πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο Γεώργιος Καψάλης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Νικόλαος Τσούκας, πρώην πρόεδρος της κοινότητας Μακρινίτσας, και ο Ευάγγελος Καραθόδωρος, πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν.Μαγνησίας.

Βασικοί ομιλητές και ομιλήτριες ήταν η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, ομότιμη Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), η Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε .Μαγνησίας, και η Νίκη Στρατηλάτη, δημοσιογράφος. Οι παραπάνω επισήμαναν τη σημασία της ανάδειξης της άγνωστης ηρωίδας, την επισταμένη μελέτη των ιστορικών πηγών από τον συγγραφέα, τη γλαφυρότητα του λόγου του, αλλά και το ήθος του στην πολιτική του διαδρομή.

Η σεμνή βιβλιοπαρουσίαση έκλεισε με παρεμβάσεις και μηνύματα διακεκριμένων προσκεκλημένων και την τοποθέτηση του συγγραφέα Γ. Σούρλα, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση.

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη