flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων έκανε δωρεά βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Νέας Προποντίδας

kariotis athanasios

 

του Αθανασίου Καρυώτη.
Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ. ΗΧΩ

 

Με βιβλία που αναφέρονται στη ζωή των Σαρακατσαναίων ενισχύθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων με επικεφαλής τον πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνα Ν. Γεώργιο συνοδευόμενο από τον κ. Μπάρμπα Παναγιώτη, ταμία της Π.Ο.Σ.Σ, τον κ. Κουτσοκώστα Ιωάννη, τον κ. Καρατάσο Γεώργιο, τον κ. Μπίκο Ιωάννη, τρία μέλη της επιστημονικής επιτροπής, τον κ. Καρυώτη Αθανάσιο, υπεύθυνο της Ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ», τον κ. Κυργιάννη Κωνσταντίνο, πρώην αντιπρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ, την κα Κυργιάννη Κατερίνα επικεφαλής επιτροπής νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ. και τον κ. Μπομπότα Αντώνη, πρόσφερε βιβλία που αναφέρονται στη ζωή των Σαρακατσαναίων, και την προσφορά τους στους αγώνες του έθνους, τα βιβλία παρέλαβε ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας, κ. Μανώλης Καρράς παρουσία της υπεύθυνης βιβλιοθηκών κας Μαστραλέξη Δέσποινας.

Ταυτόχρονα, σκοπός της επίσκεψης της Ομοσπονδίας, ήταν η γνωριμία με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

Τα βιβλία τα οποία δωρίσθηκαν είναι τα εξής:

*«Οι Σαρακατσαναίοι στους αγώνες του Έθνους» συγγραφέας-ερευνητής ο κ. Ιωάννης Κουτσοκώστας, περιλαμβάνονται στοιχεία για τον Μακεδονομάχο Κωνσταντίνο Γαρέφη. Έκδοση Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων

*«Οι Σαρακατσαναίοι στην κλεφτουριά και στην επανάσταση του 1821» συγγραφέας-ερευνητής ο κ. Ιωάννης Κουτσοκώστας. Έκδοση Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων, εν όψη του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

*«Σαρακατσάνικα Τραγούδια» του Ευριπίδη Μακρή. Έκδοση Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων

*«Σαρακατσαναίοι, Συρράκο και Σακαρέτσι» του Νικόλαου Κατσαρού (πρώην αντιπροέδρου της βουλής των Ελλήνων). Έκδοση Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων.

Τα πρακτικά του 3ου παγκόσμιου επιστημονικού συνεδρίου» που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία το 2016, όπου περιέχονται και ιστορικά στοιχεία, χρήσιμα για όσους ερευνούν, αλλά και για όσους ενδιαφέρονται για την πολιτιστική κληρονομιά των Σαρακατσαναίων. Έκδοση Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων.

*«Σαρακατσαναίοι, βιγλάτορες της Μακεδονίας» του Θεόδωρου Γιαννακού. Συνέκδοση της Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων, με τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου.

Σαρακατσαναίοι Ηπείρου, Γενεαλογικά δέντρα» των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου, έκδοση της «Αδελφότητας των Εν Αθήναι Σαρακατσαναίων Ηπείρου», ένας χρήσιμος οδηγός για να βρει όποιος επιθυμεί τις ρίζες του.

*«Παραμύθια στην Σαρακατσάνικη Λαλιά». Συνέκδοση της Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων, με τον σύλλογοο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας ο Κατσαντώνης.

*«Ο Καλυβοδάσκαλος» του Θεόδωρου Γιαννακού, Έκδοση του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας «οι Σταυραετοί».

*«Βίος Κατσαντώνη» του Επαμεινώνδας Φραγκίστα.

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ (Π.Ο.Σ.Σ.) ιδρύθηκε το 1981 και εκπροσωπεί πάνω από 500.000 Σαρακατσαναίους που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο.

Σήμερα, απαρτίζεται από 45 μέλη – συλλόγους σε επίπεδο νομών και αποτελεί ένα δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο εκτός από την διατήρηση και μετάδοση της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την έρευνα, μεταξύ των άλλων σκοπών του είναι και ο συντονισμός της δράσης των συλλόγων Σαρακατσαναίων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και η δημιουργία σε πανελλήνια κλίμακα ευκαιριών και κινήτρων, για την επικοινωνία και γνωριμία των μελών.

Παράλληλα, η Π.Ο.Σ.Σ. αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των Σαρακατσαναίων της Ελλάδος και των Σαρακατσαναίων της διασποράς, τους οποίους ενισχύει στην διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας τόσο με τους Σαρακατσάνους της ευρύτερης διασποράς, όσο και με αυτούς των Σκοπίων που έχουν δικό τους σύλλογο αλλά και της Βουλγαρίας οι οποίοι έχουν ιδρύσει 17 συλλόγους και την δική τους Ομοσπονδία που διατηρεί αγαστές σχέσεις συνεργασίας με την Π.Ο.Σ.Σ.

Η Π.Ο.Σ.Σ. σήμερα εκπροσωπεί πάνω από 500.000 Σαρακατσαναίους σε όλο τον κόσμο.

Από την ίδρυση της έως σήμερα, η Π.Ο.Σ.Σ. παράγει τεράστιο πολιτισμικό έργο. Με τα τακτικά της οργανωτικά συνέδρια που γίνονται κάθε τρία έτη με σκοπό την επίλυση οργανωτικών θεμάτων των μελών, καθώς επίσης και τον προγραμματισμό δράσεων λειτουργίας.

Εκτός των προγραμματισμένων οργανωτικών της συνεδρίων και των συνόδων προέδρων των συλλόγων έχει πραγματοποιήσει τα τρία επιστημονικά συνέδρια Ελλάδος και διασποράς, το πρώτο το 1996 στο πολεμικό μουσείο Αθηνών το δεύτερο το 2006 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το τρίτο το 2016 στην Λαμία, ενώ δεν λείπουν από το φάσμα της δράσης της οι ημερίδες, συναυλίες, επετειακές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και οι συνδιοργανώσεις τοπικών εκδηλώσεων με τους συλλόγους μέλη.

Στα πλαίσια της Π.Ο.Σ.Σ. έχει ιδρυθεί η Δ.Σ.Μ. «Διεύθυνση Σαρακατσάνικων Μελετών», που απαρτίζεται από διακεκριμένους Σαρακατσάνους επιστήμονες, με σκοπό την εκπόνηση εργασιών σχετικές με την έκδοση βιβλίων, πορισμάτων συνεδρίων και ημερίδων, και επίσης την γνωμοδότηση για σημαντικά θέματα τόσο της Π.Ο.Σ.Σ., όσο και των συλλόγων.,

POSS-Dorea-vivlia-se-dimo-neas-propontidas-ph01.jpgPOSS-Dorea-vivlia-se-dimo-neas-propontidas-ph02.jpgPOSS-Dorea-vivlia-se-dimo-neas-propontidas-ph03.jpgPOSS-Dorea-vivlia-se-dimo-neas-propontidas-ph04.jpgPOSS-Dorea-vivlia-se-dimo-neas-propontidas-ph05.jpgPOSS-Dorea-vivlia-se-dimo-neas-propontidas-ph06.jpgPOSS-Dorea-vivlia-se-dimo-neas-propontidas-ph07.jpgPOSS-Dorea-vivlia-se-dimo-neas-propontidas-ph08.jpgPOSS-Dorea-vivlia-se-dimo-neas-propontidas-ph09.jpgPOSS-Dorea-vivlia-se-dimo-neas-propontidas-ph10.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη