flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Μια Σαρακατσάνα, που διαπρέπει...

Koutsokostas Ioannis

 

Ιωάννης  Θ. Κουτσοκώστας
Μέλος επ. επιτροπής Π.Ο.Σ.Σ.

 

Παναγιώτα Καντή

Αντιπρύτανις - Καθηγήτρια

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τομέας Θεωρητικής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής,

Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Γραφείο: Φ2 308, Email: pkanti@uoi.gr

Τηλέφωνο: 26510 08486

Website: http://www.physics.uoi.gr/el/node/457

Καταγωγή - Οικογένεια

Γεννήθηκα από σαρακατσάνους γονείς στην Παραλίμνη Γιαννιτσών, όπου παρακολούθησα το  Δημοτικό Σχολείο .

Γονείς μου. Καντής Θεόδωρος του Αθανασίου (Φλωρο-Καντής, που ήρθε στην Παραλίμνη  από την Σκοτούσα Σερρών) και της Παναγιώτας (το γένος Μαργιούλα) και μητέρα ηΕλευθερία,κόρητου Βασ.Μαλιαχόβα  και της Ευαγ.Θεοδωράκου.από την Μεγάλη Στερνα Κιλκίς .

Σύζυγος ΔέδεςΑθανάσιος, καθηγητής Φυσικής στο Παν/μιο Ιωαννίνων  και έχουμε   ένα  γιό.

Φοίτησα στο Β΄Γυμνάσιο και στο Β΄ Λύκειο Γιαννιτσών με τιμητικές διακρίσεις για έξ(6) συνεχόμενα χρόνια.Το 1988 μετα από πανελλαδικές εξετάσεις εισήχθηκα στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εκπαίδευση

Έλαβα πτυχίο Φυσικής από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1992. Από το ίδιο Ίδρυμα έλαβα και το Διδακτορικό μου Δίπλωμα στη Θεωρητική Φυσική το 1998.  Το 2005, στα πλαίσια της επιμόρφωσής μου ως μέλος ΔΕΠ, έλαβα Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Διδασκαλία και Εκμάθηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση» από το Τμήμα Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Durham της Μεγάλης Βρετανίας.

Ακαδημαικές Θέσεις

1998-2000: Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο SchoolofPhysicsandAstronomy, Πανεπιστήμιο της Minnesota, Minneapolis,USA

2000-2001: Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στη ScuolaNormaleSuperiore, Pisa, Italy

2001-2003: Μεταδιδακτορική Υπότροφος στον Θεωρητικό Τομέα του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN), Geneva, Switzerland

2003-2004: Junior staff member (PPARC Advanced Fellow) στοRudolf Peierls Centre for Theoretical Physics,ΠανεπιστήμιοτηςΟξφόρδης, United Kingdom

2004-2006: Lecturer/Reader στο Department of Mathematical Sciences, University of Durham, United Kingdom

2006-2016: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

2016- … : Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Βραβεία-Υποτροφίες

  • 5-ετής Advanced Fellowship απότο Particle Physics and Astronomy Research Council, Οξφόρδη/Durham, ΜεγάληΒρετανία (2003-2008).
  • 2-ετήςΥποτροφίατουΕυρωπαϊκούΔικτύουΈρευναςκαιΕκπαίδευσης (RTN) “Physics Across the Present Energy Frontier’’, Πίζα, Ιταλία (2000-2002).
  • 5-ετής Ειδική Μεταπτυχιακή Υποτροφία (ΕΜΥ) από το Υπουργείο Παιδείας (1992-1997) κατόπιν γραπτών εξετάσεων.
  • Το 4ο Βραβείο στο «Θερινό Σχολείο Προχωρημένης Φυσικής», Ηράκλειο Κρήτης (1992).
  • Βραβεία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) κατά τη διάρκεια των προπτυχιακώνσπουδών.
  • Το 3ο Βραβείο στον «Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες”, υπό την οργάνωση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, για την εργασία “WaterPoweredEngine” (1990).

Διδακτικό έργο/Επίβλεψη Φοιτητών

2003-2004: Διδασκαλία ενός μεταπτυχιακού μαθήματος και επίβλεψη μιας διπλωματικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μεγάλη Βρετανία.

2004-2006: Ενισχυτική διδασκαλία (tutorials) σε τρία προπτυχιακά μαθήματα  κορμού, διδασκαλία ενός μεταπτυχιακού μαθήματος, επίβλεψη δύο μεταπτυχιακών (MSc) εργασιών και μιας διδακτορικής διατριβής (PhD) στο Πανεπιστήμιο του Durham, Μεγάλη Βρετανία.

2006-…: Διδασκαλία δέκα μαθημάτων (5 υποχρεωτικών και 5 μαθημάτων επιλογής) του προπτυχιακού κύκλου σπουδών και δύο μαθημάτων (1 υποχρεωτικού και 1 μαθήματος επιλογής) του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών του Τμήματος Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης, επίβλεψη 4 διδακτορικών διατριβών (PhD), 8 μεταπτυχιακών (MSc) εργασιών και μεγάλου αριθμού προπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.

Ερευνητικό έργο

Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην περιοχή της Βαρύτητας και της Κοσμολογίας και ειδικότερα στην γέννηση και εξέλιξη του σύμπαντός μας, στις ιδιότητες των μαύρων οπών και στην διατύπωση θεωριών βαρύτητας πέρα από τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Α. Αϊνστάιν. Το ερευνητικό μου έργο περιλαμβάνει:

  • 73 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές,
  • 15 πρακτικά συνεδρίων,
  • 3 κεφάλαια σε βιβλία,
  • 1 βιβλίο/πρακτικά συνεδρίου (co-editor).

Ο αριθμός των ετερο-αναφορών στο έργο μου ανέρχεται σε 5350 (h-index 40) σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων iNSPIRE. Έχω επίσης συμμετάσχει σε 13 ερευνητικά προγράμματα, στα 2 ως Κύρια Υπεύθυνη. Από το 1998, έχω τον ρόλο του referee σε 18 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχω ανακηρυχθεί “OutstandingReferee” από την AmericanPhysicalSociety (2010) και το EuropeanPhysicalJournal (2017). Επίσης, έχω συμμετάσχει στην αξιολόγηση ερευνητικών προτάσεων αλλά και ερευνητών σε Ελλάδα, Τσεχία, Μεγάλη Βρετανία και Αυστρία.

Ομιλίες/Συνέδρια

Έχω δώσει προσκεκλημένες ομιλίες σε 32 ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Επίσης, έχω συμμετάσχει σε 88 διεθνή συνέδρια και σχολεία και έχω δώσει 47 ομιλίες, οι 30 από αυτές προσκεκλημένες. Τέλος, έχω διατελέσει μέλος της οργανωτικής επιτροπής 15 διεθνών συνεδρίων.

Διοικητικές Θέσεις

  • Διευθύντρια Τομέα Θεωρητικής Φυσικής Τμήματος Φυσικής ΠΙ (3 θητείες).
  • Ιδρυτικό Μέλος (2008) και Αντιπρόεδρος (2014-2016) του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Εταιρείας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας».
  • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2011-2012) και νυν Γενική Γραμματέας (2022-2023) της «Ελληνικής Εταιρείας Σπουδών της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών».
  • Συμμετοχή σε 3 Συγκλητικές Επιτροπές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Βιβλιοθήκης, Συνεδριακού Κέντρου και Φοιτητών ΑΜΕΑ) και σε 13 επιτροπές του Τμήματος Φυσικής.

Με πρόταση της πρυτάνεως κ.Άννας Μπατιστάτου, η Διοίκηση του Πανεπιστημίου με όρισε Αντιπρύτανη για Θέματα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και με θητεία από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι και τον Αύγουστο του 2026 .

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη