flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά η 4η Βιωματική κατασκήνωση και υπήρξε πόλος έλξης για τα παιδιά και για κάθε επισκέπτη.

Kostoula Sofia2

 

Της Σοφίας Κωστούλα.
Υπεύθυνη Επιστημονικής
 Επιτροπής΄21 
της Π.Ο.Σ.Σ.

 

Θεσμός η Σαρακατσάνικη Βιωματική κατασκήνωση στη Yuppi Camp στην Κρυοπηγή Χαλκιδική 2022

 

Η Βιωματική προσέγγιση της παράδοσης αποτελεί ίσως, την πιο αποτελεσματική μέθοδος μεταλαμπάδευσης στοιχείων της καθημερινότητας του σιναφιού μας στις νεότερες γενιές.

 

Πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά η κατασκήνωση για τα παιδιά μας.

Oι μικροί μας κατασκηνωτές, από τους συλλόγους μας ανά την Ελλάδα και από τη Βουλγαρία, απόλαυσαν τη θάλασσα, τον ήλιο, το παιχνίδι, τα αθλήματα και έζησαν με βιωματικό τρόπο τα έθιμα-παραδόσεις της Σαρακατσάνικης ζωής.

 

Εθελοντές (καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί) έδωσαν τη ψυχή τους ώστε τα παιδιά μας να ταξιδέψουν στη ζωή των προγόνων τους.

Οι δράσεις ήταν πολλές και καθοριστικές.

Μέρες γεμάτες παράδοση, νύχτες με ιστορίες, παραμύθια και ύπνο στο παραδοσιακό κονάκι μας που ήταν το στολίδι της 4ης Βιωματικής κατασκήνωσης και υπήρξε πόλος έλξης για τα παιδιά και για κάθε επισκέπτη.

Χορός-τραγούδι-μουσική-κίνηση-φορεσιά είχαν τη τιμητική τους.

Ο κ. Δημήτρης Σαμουρέλης, η κ. Σοφία Κωστούλα και ο κ. Σπύρος Γιαννιός μετέφεραν στα παιδιά τη μουσικοχορευτική παράδοση των Σαρακατσάνων.

Η κ. Γιώτα Κουκουτσέλου με θαυμάσιο τρόπο, ταξίδεψε τους μικρούς μας κατασκηνωτές στο κόσμο της παράδοσης μέσω της Ιστορίας της θρησκείας του παραμυθιού. Η τέχνη των Σαρακατσαναίων δε θα μπορούσε να λείψει.

Η κ. Μαρία Φερεντίνου έδωσε με παιγνιώδη μορφή και με μεράκι τη παραδοσιακή μας τέχνη, ώστε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Χέρια που δούλεψαν και χάρηκαν τις δημιουργίες τους.

Γαστρονομία Σαρακατσαναίων στην Yuppi camp , κατασκήνωση με πεντανόστιμες πίτες, για να μάθουν τα παιδιά μας πως φτιάχνουμε τη παραδοσιακή στριφτόπιτα. Κυρίες (εθελόντριες) που θα τις ζήλευαν και καλύτεροι σεφ, έβαλαν όλη τη τέχνη τους και απολαύσαμε όλοι το παραδοσιακό φαγητό των Σαρακατσαναίων.

Ψήσαμε στο γάστρο και φυσικά το αποτέλεσμα ικανοποίησε όλους μας. Έτσι κύλησε μια ακόμη περίοδο, Βιωματικής κατασκήνωσης, με τα παιδιά μας να γίνονται μαθητές εν μέσω Καλοκαιριού, με θύμησες από τον καλυβοδάσκαλο.

Εκ μέρους του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Ημαθίας , οι κύριοι Ιωάννης Λόλος και Κώστας Μαλογιάννης, χάρισαν στα παιδιά το βιβλίο «ο καλυβοδάσκαλος» του συγγραφέα κ. Θεόδωρου Γιαννακού, ενώ με τη βοήθεια του αγαπημένου σε όλους κ. Χρήστου Φράγκου ταξίδεψαν τα παιδιά μας στο ιδιότυπο σχολείο, που στηνόταν στις Σαρακατσάνικες στάνες τα Καλοκαίρια. Ίσως το πρώτο ιδιωτικό σχολείο στον τόπο μας . Το φετινό κονάκι ανασκευάστηκε με τη επιμέλεια του ταμία της Π.Ο.Σ.Σ κ. Παναγιώτη Μπάρμπα.

Όταν οι  συντελεστές είναι  πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενο τους τόσο επιστημονικά όσο και βιωματικά , έχοντας  και παιδαγωγική κατάρτιση, μπορούν αφενός να διαχειριστούν  τα παιδιά και να τα ωθήσουν να δράσουν τα ίδια ,σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητας των προγόνων μας , αφετέρου να τους μεταδώσουν στο έπακρο και με πιστό τρόπο στοιχεία της παράδοσής μας.

Η παρέα μεγάλωνε καθημερινά με πολλούς επισκέπτες και αγαπημένους φίλους που είναι συνοδοιπόροι στη τεράστια προσπάθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ), να διαφυλάξει και να παραδώσει την πατρογονική μας κληρονομιά. Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ κ. Γιώργος Ν. Μουτσιάνας αυτός που πίστεψε και υλοποίησε με το καλύτερο τρόπο, μαζί με το ακούραστο Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ τη Βιωματική Σαρακατσάνικη κατασκήνωση, ο ακούραστος εθελοντής, λάτρης της Σαρακατσάνικης κουλτούρας και ιδιοκτήτης της κατασκήνωσης κ. Αχιλλέας Τιμπλαλέξης, η κ. Χριστίνα Ευαγγελινού καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ., ο κ. Γιώργος Λικεσάς καθηγητής ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ. και η κ. Καίτη Μπολώτα καθηγήτρια ήταν μαζί μας και τους ευχαριστούμε θερμά.

Η 4η Βιωματική Σαρακατσάνικη κατασκήνωση 2022 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Με ένα Σαρακατσάνικο γλεντάκι είπαμε αντίο στις όμορφες στιγμές της φετινής Σαρακατσάνικης κατασκήνωσης αποχαιρετήσαμε παιδιά, συντελεστές και φίλους, με τραγούδι από τον ερμηνευτή κ. Σπύρο Γιαννιό, λαούτο τον κ. Λάκη Νεοφώτιστο, κλαρίνο τους κυρίους Δημήτρη Λογοθέτη και Γιώργο Ψάρα, τραγουδήσαμε , χορέψαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το επόμενο Καλοκαίρι.

Καλή Αντάμωση.

Eidiseis-Sxolia-4-viomatiki-kataskinosi-dt-meta-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-4-viomatiki-kataskinosi-dt-meta-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-4-viomatiki-kataskinosi-dt-meta-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-4-viomatiki-kataskinosi-dt-meta-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-4-viomatiki-kataskinosi-dt-meta-ph05.jpgEidiseis-Sxolia-4-viomatiki-kataskinosi-dt-meta-ph06.jpgEidiseis-Sxolia-4-viomatiki-kataskinosi-dt-meta-ph07.jpgEidiseis-Sxolia-4-viomatiki-kataskinosi-dt-meta-ph08.jpgEidiseis-Sxolia-4-viomatiki-kataskinosi-dt-meta-ph09.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη