flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

28η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"

koukoutselou giota 3

 

Παναγιώτα Κουκουτσέλου
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος,
Θεολόγος

 

"Θα ήθελα να ήμουνα Ρωμιός ,Ρωμιός Σαρακατσάνος "μια φράση που αποτυπώνει άριστα τα όσα διαδραματίστηκαν στην 28η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" στον φιλόξενο και αγαπημένο χώρο του Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων" της Π.Ο.Σ.Σ.

Εκλεκτοί καλεσμένοι από τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου -Ξηρομέρου "Οι Σταυραετοί των Αγράφων "παρευρέθησαν στο στούντιο και συνέβαλαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στη δημιουργία ενός μοναδικού εορταστικού κλίματος αποπνέοντας λεβεντιά και σαρακατσάνικη περηφάνια!

Η αγαπητή Μαρία Φερεντίνου ,αξιόλογη Εικαστικός με μεταπτυχιακές σπουδές και πολλές συμμετοχές σε εκθέσεις ζωγραφικής,μέλος της Π.Ο.Σ.Σ ,εισηγήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα σχετικό με τη βιοτή και τη δράση του Σαρακατσάνου οπλαρχηγού Δήμου Φερεντίνου ή Δημοτσέλιου γνωστού και ως Γεροδήμου με καταγωγή από τη Ζάβιτσα Ακαρνανίας .Ένας έντιμος αγωνιστής ο οποίος πήρε μέρος σε τριάντα εννέα μάχες και τραυματίστηκε μάλιστα τρεις φορές .Ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης εμπνεύσθηκε τόσο από τη δράση του όσο και την ανθρωπιά του γράφοντας το γνωστό ποίημα "Ο Γέρο-Δήμος και το καριοφίλι του".

Οι κ. Φλώτσιος Κώστας και Γαλαζούλας Σωτήρης, με την απλότητα ,τη χαρούμενη διάθεση, το ξεχωριστό ταμπεραμέντο και τη χαρισματική φωνή που διαθέτουν γοήτευσαν το ραδιοφωνικό κοινό .Τα συγκινητικά μηνύματα των ακροατών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο σκορπώντας λαμπερά χαμόγελα σε όλους μας .

Από την πλευρά μου με τη συνεργάτιδα μου Ανθή Σταυριανοπούλου θέλοντας να ευχαριστήσουμε τους μακρινούς προσκεκλημένους μας αναφερθήκαμε στο βίο τριών σοφών εμπόρων ,Νεομαρτύρων που έχυσαν το αίμα τους στο Βραχώρι ,σημερινό Αγρίνιο ,στις 2 Νοεμβρίου του 1786.Η ματόβρεχτη ,ολόφωτη σκυτάλη που εκείνοι κράτησαν επάξια ,ας βρει χέρια που θα την κρατήσουν με πιστότητα και ανδρεία !

Πολλές και εγκάρδιες ευχαριστίες στους εξαιρετικούς καλεσμένους, στους αγαπητούς Χάρης Σαμαράς και Αθανάσιος Καρυώτης για την πολύτιμη συμβολή τους .Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος συνεχίζουμε με αμείωτο παλμό και ενθουσιασμό!!

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη