flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

26η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" της Γιώτας Κουκουτσέλου

koukoutselou giota

 

Της Γιώτας Κουκουτσέλου
Φιλόλογος - Θεολόγος

 

Η ζωντάνια ,ο παλμός ,το ιδιαίτερα ευχάριστο και ζεστό κλίμα αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα όσα διαδραματίστηκαν στην επιτυχημένη 26η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι "που έλαβε χώρα στο Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων" τη Δευτέρα 28Φεβρουαρίου του 2022.

Μια αναφορά ευγνωμοσύνης σε σπουδαίες μορφές της ηρωικής Ρούμελης και με εκλεκτούς καλεσμένους από τα αγιασμένα χώματα της περιοχής το αποτέλεσμα κατά κοινή ομολογία θαυμαστό !Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού μας στα μονοπάτια της αιματοβαμμένης ελληνικής ιστορίας η μάχη της Χαλκομάτας και ακολούθως της Αλαμάνας !

Εκτενής αναφορά στη μορφή του εθνεγέρτη ποιμένα ,του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα που έχυσε το αίμα του ποτάμι και πορφύρωσε το ράσο του ,για ν'αναστηθεί η σκλάβα πατρίδα !Είναι ο πρώτος από τους Ιεράρχες που θυσιάστηκε στην αρχή του Αγώνα .

Άνθρωπος του Θεού και της Πατρίδας ,ένα κομμάτι κάθετο φως, χωρίς ίσκιο κανένα ο Αθανάσιος Διάκος .Η φωτιά που τον έκαψε κάποτε έσβησε .Μ'απόμεινε στον τόπο της μια φλόγα σαν το παλιό χρυσάφι ,πολύ εύστοχα παρατηρεί ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος .

Δεύτερος σταθμός η εμπεριστατωμένη εισήγηση του εκλεκτού Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Χοροδιδασκάλου Αθανάσιος Πύργος σχετική με τους σαρακατσάνικους χορούς που εμπνεύστηκαν από την εθνική παλιγγενεσία ,όπως ο λεβέντικος Τσάμικος και ο Σταυρωτός! Ιδιαίτερο χρώμα στα όσα ακούστηκαν έδωσε η παρουσία του αγαπητού Σαρακατσάνου τραγουδιστή και ταπεινού εργάτη της Παράδοσης Μιλτος Αλαφροπατης .Εξαιρετικό δίδυμο που γοήτευσε το ραδιοφωνικό κοινό με την απλότητα ,την αμεσότητα και την ανεπιτήδευτη συμπεριφορά !!!Μια ραδιοφωνική συνάντηση που έκλεψε τις καρδιές των ακροατών γεγονός που το αποδεικνύει η πληθώρα μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων !

Πολλές και εγκάρδιες ευχαριστίες στους εξαιρετικούς καλεσμένους για τον κόπο και τον χρόνο ,στη συνεργάτιδα μου Ανθή Σταυριανοπούλου, στον ηχολήπτη μας Χάρης Σαμαράς και στον υπεύθυνο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Αθανάσιος Καρυώτης για την πολύτιμη συμβολή τους.

Και μιας που διανύουμε την εβδομάδα της Τυροφάγου και βρισκόμαστε στο κατώφλι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ας ευχηθούμε να έχουμε ένα ευλογημένο στάδιο πνευματικών αγώνων !Σχωρεμένα , λοιπόν ,ό,τι είπαμε νερό κι αλάτι ,όπως έλεγαν και οι Σαρακατσάνοι πρόγονοι μας .

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη