flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

19η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι". της Γιώτας Κουκουτσέλου

koukoutselou giota 2

 

Παναγιώτα Κουκουτσέλου
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος Θεολόγος

 

"Είναι βιολογική ανάγκη στον άνθρωπο το χτυποκάρδι για χάρη της πατρίδας"είχε επισημάνει ο μακαριστός νομικός και συγγραφέας Αλ.Τσιριντάνης και αυτό το χτυποκάρδι ωθεί και μας κάθε Δευτέρα στις 8:00 μμ. στο Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων"της Π.Ο.Σ.Σ να συνταξιδέψουμε σε άγνωστες ατραπούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας και δη της εθνικής παλιγγενεσίας και του θαύματος του 1821!

Αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και ηθικής ανταμοιβής πλημμύρισαν την ύπαρξη μας και στην 19η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι".

Στο πρώτο μέρος της ραδιοφωνικής μας συνάντησης έγινε αναφορά από μένα και την συμπαρουσιάστρια μου κ Stavrianopoulou Anthi στη ζωή και τη δράση του Σαρακατσάνου οπλαρχηγού Γιωργοθώμου ,του δεύτερου Ανδρούτσου,όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Γάλλος ιστορικός ,εθνολόγος και φιλέλληνας Κλ.Φωριέλ.

Ευθύς αμέσως ο διακεκριμένος επίκουρος καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ και συγγραφέας κος Ν.Βαρμάζης γοήτευσε με τη ρητορική του δεινότητα τους ακροατές στην εισήγηση του για το πρώτο "κοντύλι"της προετοιμασίας της Επανάστασης ,τον Αδαμάντιο Κοραή εστιάζοντας τόσο σε βασικούς σταθμούς της βιοτής του όσο και στην αλληλογραφία του με εξέχουσες προσωπικότητες της ημέτερης αλλά και διεθνούς σκηνής με απώτερο σκοπό το ελληνικό ζήτημα και την επιτυχή διεκπεραίωση του .

Ακολούθως ο διαπρεπής επιστήμονας και Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Θεολόγων κεντρικής Μακεδονίας κος Polyvios Strantzalis ανέστησε με γλαφυρά τρόπο μορφές εκλεκτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας που στο πέρασμα των χρόνων καλύφθηκαν με το πέπλο της λήθης δίνοντας έμφαση στην προσφορά των σπουδαίων εκπροσώπων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού :Άνθιμου Γαζή,Νεόφυτου Βάμβα, Δανιήλ Φιλιππίδη και Γρηγόριου Κωνσταντά.

Τα όσα ακούστηκαν πολύτιμες παρακαταθήκες και ασφαλείς οδοδείκτες για το παρόν και το μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικού μας ανταμώματος ο αυθεντικός και σεμνός Σαρακατσάνος τραγουδιστής κος Γιώργος Χατζής ερμήνευσε με επιμέλεια και ζήλο τραγούδια που αγάπησε το σινάφι μας τόσο δικά του όσο και της ευρύτερης σαρακατσάνικης παράδοσης.

Πολλές ευχαριστίες στους εκλεκτούς προσκεκλημένους , σε όλους εσάς που μας πλουτίζετε με τα όμορφα ,καρδιόβγαλτα και τιμητικά σας σχόλια καθώς και στον ηχολήπτη μας και στον υπεύθυνο της ηλεκτρονικής εφημερίδας κ. Αθανάσιος Καρυώτης

Η μεγάλη ακροαματικότητα της εκπομπής διαβεβαιώνει περίτρανα την αγάπη σας για την Ιστορία και την Παράδοση!

Όλοι μαζί αποτελούμε μια μεγάλη οικογένεια !

Έπεται και συνέχεια. Αποτελεί κοινή επιταγή μιας που οι καιροί είναι χαλεποί.

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη