flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

7η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"

koukoutselou giota

 

Της Γιώτας Κουκουτσέλου
Φιλόλογος - Θεολόγος

 

Το ταξίδι μας στην Ιστορία συνεχίζεται και η 7η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι" ανέδειξε επιτυχώς απλές αλλά μεγάλες αλήθειες που συχνά λησμονούμε !! Μεταφερθήκαμε με τη σκέψη μας στην προεπαναστατική και επαναστατική Θεσσαλία παρουσιάζοντας γεγονότα και πρόσωπα που συνδέονται με την ιστορική μας μνήμη που επιθυμούμε να μείνει ζωντανή !

Αρχικά με την συμπαρουσιάστρια μου ,Ανθή Σταυριανοπούλου αναφερθήκαμε σύντομα αλλά περιεκτικά στην εξέχουσα προσωπικότητα του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτου Λαρίσης και Τρίκκης κ. Διονύσιου του Φιλόσοφου η Σκυλόσοφου σύμφωνα με τους επικριτές του .

Η εκλεκτή μας καλεσμένη στο φιλόξενο χώρο του Ράδιο "Ηχώ των Σαρακατσαναίων' κ. Βουλα Καψάλη ,Δασκάλα , εθελόντρια στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Επαρχίας Αγιάς, μας έδωσε με εμπεριστατωμένο τρόπο την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τα δεινά και τις κακουχίες των προγόνων μας στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς και ιδιαίτερα τη μεγαλύτερη πληγή ,το "φόρο του αίματος",της οθωμανικής απαγωγής νέων αγοριών ,χριστιανών στο θρήσκευμα με σκοπό την ανατροφή τους ως στρατιωτών η τη στελέχωση υπηρεσιών του Σουλτάνου .Η αφήγηση περιστατικών και δημοτικών τραγουδιών επιβεβαίωσαν την επώδυνη διαδικασία του παιδομαζώματος

*Κλαίνε οι μάνες τα παιδιά κι οι αδερφές τ αδέρφια κλαίγω κι εγώ και καίγομαι κι ενόσω ζω θα κλαίγώ ,πέρσι πήραν το γιόμα μου ,φέτος τον αδερφό μου "

Στη συνέχεια ο αγαπητός μας φίλος κ.Στεφσνος Μπέης ,Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Τρικάλων ,Δικηγόρος ,κατάφερε να μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον παρουσιάζοντας με γλαφυρό ύφος τη ζωή και τη δράση του Σαρακατσάνου οπλαρχηγού από τον Κλεινοβό Τρικάλων , Γρηγόρη Λιακατά!Ο τοπικός σύλλογος Σαρακατσαναίων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία τιμούν με αξιόλογες εκδηλώσεις κάθε χρόνο τον Οκτώβριο τον σπουδαίο ήρωα μας !

Η σύντομη παρέμβαση του κ.Γιαννη Κουτσοκώστα,Σαρακατσάνου Ιστοριοδίφη χρήσιμη και ωφέλιμη .

Στο καλωσόρισμα της εκπομπής αλλά και στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Τσιάτσιος ,Σαρακατσάνος τραγουδιστής από τον Αλμυρό ,ερμήνευσε με την υπέροχη φωνή του παλιακά ιστορικά τραγούδια αγγίζοντας και τις πιο ευαίσθητες σαρακατσάνικες χορδές της καρδιάς μας .Άριστο ντουέτο με τον νεαρό γιο του, Γιώργος Τσιάτσιος που τον συνόδευε στο κλαρίνο .

Θερμές ευχαριστίες από την πλευρά μου σε όλους τους Θεσσαλούς καλεσμένους που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό .Σημαντική η συμβολή για ακόμη μια φορά του ηχολήπτη κ.Χαρη Ευθυμιάδη και του υπεύθυνου του Ραδιοφώνου κ. Αθανάσιος Καρυώτης .

Η αγάπη των πολλών ακροατών μας ενδυναμώνει και μας ευχαριστεί ιδιαίτερα !!Συνεχίζουμε με μεράκι και ενθουσιασμό!!

 

Eidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-7h-ekpompi-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-7h-ekpompi-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-7h-ekpompi-ph03.jpg

sarakatsanos1 

radio1

Untitled-21

 

Καιρός

Θεσσαλονίκη Αθήνα Περτούλι Κωνσταντινούπολη