flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΙΔΕΑ… ΒΙΩΜΑ… ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ… ΟΡΑΜΑ 1η Βιωματική Σαρακατσάνικη Μέρα.. ….η φύση έδεσε με την παράδοση και η ελπίδα με τον Θεό…

Kostoula Sofia

 

Της Σοφίας Κωστούλα.
Ειδ. γραμματέα της Π.Ο.Σ.Σ.

 

Η πρώτη βιωματική Σαρακατσάνικη ημέρα ήταν μια ευχάριστη, μεγάλη και θετική έκπληξη για όλους μας!!! Ήταν μία ημέρα ανάτασης, χαράς και βιώματος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) με οικοδεσπότη τον σύλλογο Σαρακατσαναίων επαρχίας Λαγκαδά, σε συνεργασία με τις κατασκηνώσεις Yuppi-camp με την Δασολογική Σχολή του Α.Π.Θ και συντελεστές, τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών, Ελευθερίου- Κορδελιού και Εύοσμου , Επαρχίας Λαγκαδά, Ν. Πιερίας, Ν. Ημαθίας, Πολυκάστρου , του Συλλόγου Φοιτητών Θεσ/νίκης και την αρωγή του συλλόγου Ν. Τρικάλων, οργάνωσε μια επιτυχημένη και φανταστική εκδήλωση, αναπαράστασης και βιώματος της Σαρακατσάνικης ζωής, της Σαρακατσάνικης καθημερινότητας!!!!

Η εκδήλωση αποτελεί προέκταση, της Σαρακατσάνικης βιωματικής κατασκήνωσης για παιδιά, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2018, στην Χαλκιδική.

Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στα κονάκια που βρίσκονται στα λουτρά του Λαγκαδά με όλο το αρχέγονο νοικοκυριό, κατασκευάσαμε καλύβι… ,φτιάξαμε πίτες, Κουσμάρι, Σαρακατσάνικα φαγητά, ψήσαμε…
Πήξαμε τυρί και γιαούρτι με παραδοσιακό τρόπο.. 
Γνέσαμε, υφαίναμε, ιδιάσαμε… 
Παίξαμε Σαρακατσάνικα παιχνίδια, γνωρίσαμε τα φυτά και τα δέντρα που είχαμε στην νομαδική ζωή μας… Κατασκευάσαμε γκλίτσες, ρόκες, κουρέψαμε τα πρόβατα… Ακούσαμε Σαρακατσάνικα Παραμύθια και μάθαμε μια κλίτσα γράμματα από τον Καλυβοδάσκαλο…

Αναδείξαμε την χλωρίδα και την πανίδα στην στράτα των Σαρακατσαναίων…

Η βιωματική αυτή ημέρα μας απέδειξε, ότι οι Σαρακατσαναίοι όταν συνεργαζόμαστε και μπροστά από το ΕΓΩ βάζουμε το ΕΜΕΙΣ κάνουμε θαύματα!!!

Οι σύλλογοι της Κεντρικής Μακεδονίας που προαναφέραμε, συνεργάστηκαν άψογα και ο κάθε σύλλογος υλοποίησε την δράση που ανέλαβε με ουσιαστική διάθεση, συγκροτημένη άποψη, τέλεια υλοποίηση. Το δε αποτέλεσμα που καταγράφηκε θα δώσει το έναυσμα να γίνουν ακόμη καλύτερες παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον!!!

Οι θεματικές ενότητες ήταν: η γαστρονομία, τα παραδοσιακά παιχνίδια, ο Καλυβοδάσκαλος, τα παραμύθια, η ύφανση, το γνέσιμο, το ντύσιμο καλυβιού, η ξυλογλυπτική, η τυροκομία, η χλωρίδα και η πανίδα.

Αυτή την μέρα δεν παρακολουθήσαμε, αλλά ΖΗΣΑΜΕ!!! ΒΙΩΣΑΜΕ πλευρές της Σαρακατσάνικης ζωής, της Σαρακατσάνικης καθημερινότητας. Ήταν μια προσπάθεια γνωριμίας με την ζωή και την σκέψη των παππούδων και των γιαγιάδων μας.

Αυτή την μέρα, οι Σαρακατσαναίοι, που είναι πρωτοπόροι σε όλες τις εθνικές προσπάθειες, ΕΠΕΛΕΞΑΝ να τιμήσουν όλοι μαζί με τον δικό τους τρόπο και σε συνεργασία με όλους τους φορείς – συνδιοργανωτές   (Δήμος Λαγκαδά, Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ) την Γενοκτονία των Ποντίων! Με ιδιαίτερη μνεία από τον πρόεδρο Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνα Ν. Γεώργιο κράτησαν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των αδελφών μας, που σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους!!!

Ευχαριστούμε, τον διοργανωτή σύλλογο, όλους τους συντελεστές, τους καλλιτέχνες, καθώς και το μεγάλο πλήθος των Σαρακατσαναίων και των φίλων αυτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Μιχάλη Λουκοβίτη που ήταν ο καλύτερος παρουσιαστής της παράδοσης μας!!!!