flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Σαρακατσάνο Κλεινοβίτη στρατηγό, Γρηγόρη Λιακατά.

Sofia Kostoula vlontsou

Της Σοφίας Κωστούλα
Ειδ. γραμματέα της Π.Ο.Σ.Σ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟ ΑΡΜΑΤΩΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΝΟΒΟ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΙΑΚΑΤΑ.

…Εμείς τους Καπεταναίους μας τους σεβόμαστε και σαν Αγίους τους προσκυνάμε…

Για να μην χάνεται η ιστορική αλήθεια στο βάθος του χρόνου, και αλλοιώνεται η εθνική μας συνείδηση. 

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21/10/2018 στο Κλεινοβό Τρικάλων, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Σαρακατσάνο Κλεινοβίτη στρατηγό, Γρηγόρη Λιακατά.

Ο Γρηγόρης Λιακατάς γεννημένος στο Κλεινοβό Τρικάλων, και οι Σαρακατσαναίοι σύντροφοί του, προσέφεραν ηρωικά τη ζωή τους κατά την προάσπιση του Μεσολογγίου στις 28/2/1928 στο νησάκι Ντολμά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), και του Δήμου Μετεώρων με συνδιοργανωτές τον τοπικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κλεινοβού, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Τρικάλων "Τα Κονάκια", και το Σύνδεσμο Αιτωλικιωτών Αττικής " ο Λιακατάς" .

Άρχισε με εκκλησιασμό στον τοπικό ιερό ναό και συνεχίστηκε με τρισάγιο, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο παρακείμενο μνημείο του Γρηγόρη Λιακατά.

Στην συνέχεια η κ. Χρυσή Γραβάνη, πρόεδρος του τοπικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κλεινοβού, στο υπέροχο θεατράκι της πλατείας του χωριού, καλωσόρισε τους επισκέπτες.    Στον χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι    είναι ιδιαίτερη τιμή αυτή η εκδήλωση για τους κατοίκους του Kλεινοβού και ευχαρίστησε θερμά όλους τους μακρινούς επισκέπτες-προσκυνητές.

Ακολουθώντας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας, τόνισε μεταξύ άλλων: «…για   να μην χάσουμε την ιστορική μας μνήμη, πρέπει σαν οργανωμένο Σαρακατσάνικο πολιτιστικό κίνημα να επιδιώκουμε παρόμοιες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των ηρώων μας…» στην συνέχεια της ομιλίας του πρότεινε αυτή η εκδήλωση να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Μετεώρων, κ. Γιαννούλας Ιωάννης Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Δημάρχου Μετεώρων κ. Σινάνη Χρήστου, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση του πρόεδρου της Π.Ο.Σ.Σ. ώστε η εκδήλωση να πραγματοποιείται κάθε χρόνο ώστε να γίνει θεσμός.

Ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Τρικάλων "Τα Κονάκια"  κ. Στέφανος Μπέης, καλωσόρισε από την θέση του, τους επισκέπτες τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι: «… με μεγάλη ευχαρίστηση και σεβασμό στον ήρωα μας, συν-διοργανώνουμε αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση…»

Την ηρωική ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λιακατά   ανέδειξαν επίσης με τις εξαιρετικές ομιλίες τους , αγγίζοντας τις ψυχές των παρευρισκομένων, οι οποίοι παρακολουθούσαν προσηλωμένοι και γεμάτοι ενδιαφέρον, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Νίκος Κατσαρός και η κ. Μάγδα Βελτσίκα, πρόεδρος του Συνδέσμου Αιτωλικιωτών Αττικής «Ο Λιακατάς». .

Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών Σαρακατσάνικων χορών από το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Τρικάλων υπό την καθοδήγηση του καθηγητή φυσικής αγωγής και παιδαγωγού χορού κ. Ιωάννη Κώτη.

Στη συνέχεια προσφέρθηκαν, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κλεινόβου, στους παρευρισκομένους, πλούσια τοπικά εδέσματα, και ακολούθησε παραδοσιακό σαρακατσάνικο γλέντι .

Την εκδήλωση στήριξε από την πρώτη στιγμή - με προσωπικό ενδιαφέρον - η κ. Λίλα Μπαντέκα – Νάνη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Μετεώρων, ( η οποία το Σάββατο, πριν την εκδήλωση, υποδέχτηκε , στο δημαρχείο στην Καλαμπάκα αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ. και του Συνδέσμου Αιτωλικιωτών ).

Την εκδήλωση   συντόνισε , εκ μέρους της Π.Ο.Σ.Σ. και παρουσίασε, η γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ. Κωστούλα Σοφία.

Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – ξενάγηση των επισκεπτών στα «Κονάκια» του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Τρικάλων όπου έγινε και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Genika-Arthra-Ekdilosi-mnimis-Liakata-ph01.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-mnimis-Liakata-ph02.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-mnimis-Liakata-ph03.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-mnimis-Liakata-ph04.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-mnimis-Liakata-ph05.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-mnimis-Liakata-ph06.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-mnimis-Liakata-ph07.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-mnimis-Liakata-ph08.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-mnimis-Liakata-ph09.jpg