flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Εκδήλωση Τιμής & Μνήμης Καπετάν Γαρέφη & Πεσόντων Μακεδονομάχων στην τοποθεσία Γαρέφι.

kariotis athanasios

Του Καρυώτη Αθανάσιου
Υπεύθυνος Ηλεκ. ΗΧΩ

 

Την Κυριακή 5 Αυγούστου 2018, στο Γαρέφειο Αλμωπίας πραγματοποιήθηκε από το Μορφωτικό Σύλλογο Γαρεφείου και τη ΔΗΚΕ Αλμωπίας εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Σαρακατσάνο καπετάνιο του Μακεδονικού Αγώνα Κώστα Γαρέφη. Στην εκδήλωση αυτή κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην Υπουργός και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, ενώ συμμετείχαν φορείς και πολίτες από τη Μαγνησίας, καθώς ο Καπετάν Γαρέφης κατάγονταν από τις Μηλιές Πηλίου. 

Συγκεκριμένα, στη εκδήλωση συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Καπετάν Γαρέφη στην κεντρική πλατεία του χωριού, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος είναι συνάμα και δισέγγονος Μακεδονομάχου από το Βόλο, του Σπυρίδωνα Κοπάλη. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων εκπροσώπησε το μέλος της Επ. Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ κ Ιωάννης Κουτσοκώστας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, από τη Μαγνησία ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Μαγνησίας κ. Ευάγγελος Καραθόδωρος, όπως και οι Σύλλογοι «Αγίου Γεωργίου» Νηλείας και Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς» από το Πήλιο, ενώ παρευρέθηκαν και ο πρόεδρος του Σ. Σαρακατσαναίων Δυτ. Μακεδονίας κ Κώστας Μπομπότας ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ που απουσίαζε λόγο ειλημμένων υποχρεώσεων, ο πρόεδρος εφ. Αξ. και εθελοντής της Π.Ο.Σ.Σ κ Χρήστος Φράγκος.

Γ. Σούρλας Το Σκοπιανό παραμένει ανοιχτό
Στις εκδηλώσεις μνήμης στο Γαρέφειο Πέλλας, προς τιμήν του Μακεδονομάχου Καπετάν Γαρέφη από το Πήλιο ο Γ. Σούρλας κεντρικός ομιλητής αναφερόμενος στον Μακεδονικό Αγώνα και τον Καπετάν Κώστα Γαρέφη, μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε:
«Ο Κ. Γαρέφης και οι Μακεδονομάχοι περιμένουν να τιμήσουμε τους αγώνες τους, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους για μια Μακεδονία ελεύθερη και ελληνική.
Οι ήρωες περιμένουν να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους για την πατρίδα. Αλλά, όμως με τα όσα συμφωνήθηκαν με τους Σκοπιανούς και προβλέπεται να διαδραματιστούν:
- Δεν τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες τους
- Δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες τους
- Ακυρώνουμε μια ένδοξη ιστορική διαδρομή.
Εμείς όλοι που πιστεύουμε ότι η Μακεδονία είναι μια και μόνο ελληνική, δεν είμαστε σοβινιστές, φανατικοί ιμπεριαλιστές ακραίοι. ήμαστε πατριώτες δημοκράτες και ρεαλιστές.
Σεβόμαστε την ιστορία μας και τιμούμε τους ήρωές μας, τις θυσίες των προγόνων για την πατρίδα. Δεν εκχωρούμε σε κανέναν την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εθνική μας ταυτότητα και γλώσσα.
Δεν αποδεχόμαστε τον διαχωρισμό που έκανε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων στις Πρέσπες «Εμείς οι Μακεδόνες και εσείς οι Έλληνες» και που με τη σιωπή από την ελληνική πλευρά φάνηκε ότι έγινε αποδεκτός.
Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι η Μακεδονία δεν τεμαχίζεται σε βόρια – σκοπιανή, νότια – Ελληνική, ανατολική – βουλγαρική και δυτική – αλβανική, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Ζάεβ. Είναι ενιαία και αδιαίρετη. Είναι ελληνική.
Φιλοξένησε και φιλοξενεί διάφορους λαούς. Ας μην ξεχνούμε ορισμένοι ότι οι Σλάβοι που αυτοπροσδιορίζονται Μακεδόνες έφθασαν στη Μακεδονία 1.100 χρόνια από τότε που ο Μ. Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης δόξασαν την Ελλάδα.
Για εμάς το ζήτημα της Μακεδονίας δεν κλείνει με μια υπογραφή στις Πρέσπες. Θα κλείσει όταν και όπως θέλει ο ελληνικός λαός. Παραμένει ανοιχτό και θα αγωνιστούμε για την πλήρη δικαίωση των Μακεδονομάχων, την αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας και μνήμης.
Για τη Μακεδονία που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων, το δικαίωμα των αποφάσεων δεν ανήκει σε κανέναν Υπουργό εξωτερικών ή Πρωθυπουργό, σημερινό ή αυριανό, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες».
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Μαγνησίας κ Βαγγέλης Καραθόδωρος στην ομιλία του τόνισε. Σήμερα με μεγάλη μου χαρά παρευρέθηκα στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Καπετάν Κώστα Γαρέφη. Εκεί σε ένα όμορφο και ακριτικό χωριό, στο Άνω Γαρέφειο, τιμήθηκε απ όλους τους παρευρισκόμενους, ο Σαρακατσάνος καπετάνιος, με κεντρικό ομιλητή τον Κ Γεώργιο Σούρλα. Ευχαριστούμε για την όμορφη πρόσκληση από τον Μ.Σ. Γαρεφείου ως Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Μαγνησίας.

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εκπροσωπώ σήμερα το Σύλλογό μας στο ακριτικό Γαρέφειο και στην εκδήλωση τιμής για το Σαρακατσάνο καπετάνιο που ξεκίνησε από το Πήλιο και τη Μαγνησία για τον αγώνα στη Μακεδονία. Αποτελεί, όμως, και προσωπικό «τάμα» να βρεθώ σε αυτά εδώ τα εδάφη που έδωσε τους αγώνες του ο προπάππους μου μακεδονομάχος Σπύρος Κοπάλης. Σε αυτά τα εδάφη που σου θυμίζουν ότι τα δίκαια και η ελευθερία που δύσκολα κερδίζονται, δεν πρέπει εύκολα να χάνονται...

Genika-Arthra-Ekdilosi-Mnimis-Garefi--ph01.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-Mnimis-Garefi--ph02.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-Mnimis-Garefi--ph03.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-Mnimis-Garefi--ph04.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-Mnimis-Garefi--ph05.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-Mnimis-Garefi--ph06.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-Mnimis-Garefi--ph07.jpgGenika-Arthra-Ekdilosi-Mnimis-Garefi--ph08.jpg