flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

37ο Βιωματικό αντάμωμα Σαρακατσαναίων Αν/κής Μακεδονίας και Θράκης, ένα ξεχωριστό αντάμωμα.

kariotis athanasios

Του Καρυώτη Αθανάσιου
Υπεύθυνος Ηλεκ. ΗΧΩ

 

Για ακόμα μια χρονιά πραγματοποιήθηκε ένα ξεχωριστό αντάμωμα στο οποίο αναβίωσαν έθιμα, και παραδόσεις, για ένα διήμερο στις χιλιοτραγουδισμένες κορυφές στο δάσος της Ελατιάς στη θέση Καλύβια Κούτρα,  που παρουσιάζει την απαράμιλλη ομορφιά του δάσους, όπου γίνεται το κορυφαίο περιφερειακό αντάμωμα, Αν/κής Μακ/νίας και Θράκης,που πολλοί αψήφησαν τον μακρύ δρόμο και ανέβηκαν για να ζήσουν την εμπειρία ενός ξεχωριστού ανταμώματος.

Κόντρα στις δυσκολίες των καιρών οι Σαρακατσαναίοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και όχι μόνο, ανταμώσαμε και φέτος το διήμερο αυτό να κρατήσουμε το φλάμπουρα ψηλά όπως μας έμαθαν οι γεροντότεροι, όπως θα μάθουμε κι εμείς στα παιδιά μας!!! 
Νιώσαμε όλοι περήφανοι και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε όλοι μαζί στο μέλλον με περισσότερη περηφάνια.

Σύλλογοι Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεργάστηκαν, χόρεψαν και απέδωσαν στις εκδηλώσεις την ουσία του Ανταμώματος , όπου εκατοντάδες ανθρώπων αγκαλιάστηκαν, διασκέδασαν, νοστάλγησαν και ένιωσαν τον παλμό και την περηφάνια του τόπου μας.

Την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε το γλέντι για την Νεολαία με απόλυτη επιτυχία.

Το Σάββατο το απόγευμα στην κύρια εκδήλωση έγινε το βιωματικό καραβάνι (καρακόλι), της Σαρακατσάνικης Ζωής που αναπαριστά την πορεία προς τα βουνά και το κόνεμα στη διαδρομή. Συμμετείχαν άτομα από τους Συλλόγους Σαρακατσαναίων Καβάλας, Κομοτηνής, και Σερρών. Πρωτοστάτες του καραβανιού ήταν οι Γκόγκος Γιώργος, Κατερίνα Λεπίδα, Ευθυμία Λεπίδα, Καρυώτης Αθανάσιος, Νάκος Γεώργιος, Κούτρας Σπύρος, Μπόλας Χρίστος. Την αφήγηση της διαδικασίας του καραβανιού έκανε με την χαρακτηριστική χροιά της φωνής του ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΣΣ κ Λειβαδίτης Κώστας. Το Καραβάνι αναπαριστούσε ένα εποχικό γεγονός. Η πορεία προς τα ορεινά αναπαριστούσε την κλίμακα των αξιών του Σαρακατσάνικου βίου!  Δύσκολος, αλλά έντιμος βίος, με πολλή προσπάθεια, ιδρώτα και κόπους που γλυκαίνουν το ψωμί του....

Στην συνέχεια τα χορευτικά των Συλλόγων χόρεψαν γνήσιους Σαρακατσάνικους χορούς.

Συγχαρητήρια σε όλους, όσοι έδωσαν το παρών από οποιαδήποτε θέση. 

Στο αντάμωμα παραβρέθηκε και τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντ/ρειάρχης Δράμας κ Πατακάκης, ο Αντ/ρειάρχης Ξάνθης κ Ζαχναφέρεις, ο πρώην βουλευτής κ Κλειτσότης. Από την Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων παραβρέθηκαν ο Γεν. γραμ. κ Μακρής Στέργιος, ο Υπεύ/νος νεολαίας κ Φαρμάκης Γιάννης, ο Τσακνάκης Βασίλης δημ. Σχες, και ο Υπεύ/νος Ηλεκ/νικής εφημερίδας και ραδιοφώνου της Π.Ο.Σ.Σ κ Αθανάσιος Καρυώτης, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείο Σαρακατσαναίων κ. Αθανάσιος Λέφας, ο πρόεδρος του Σ. Σ. Θράκης κ Νάκος Γεώργιος, ο πρόεδρος του Σ.Σ. ΕΠ. Λαγκαδά κ Ντόντης. 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους καλλιτέχνες και μουσικούς, τον Δημ. Λογοθέτη στο κλαρίνο, τον Παρλάντζα στο λαούτο, τον Νίκος Καρατζά και τον Παναγιώτης Μπίκο, τους τραγουδιστές, Γραβάνη Γιώρ, Σερμπέζη Βας, Μπόνια Στ, Μπόνια Κατερίνα, Δροσάκη Δημ, Ούτο Παν, Καραχρίστο Γιώρ.

Συγχαρητήρια σε όλους για τις υπέροχες δύο βραδιές που μας χάρισαν αφιλοκερδώς με τις υπέροχες ερμηνείες τους, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της εκδήλωσης που μας γέμισε υπερηφάνεια όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Ανταμώματος κ Γκόγκος Γεώργιος στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλους τους χορηγούς, τους Καλλιτέχνες και Μουσικούς, το Δασαρχείο Δράμας, τον Αντ/ρειάρχη Δράμας, και όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το αντάμωμα, επίσης ευχαρίστησε την επιτροπή ανταμώματος που απαρτίζεται από τους Καρυώτη Αθανάσιο, Δερβίση Γεώργιο, που ακούραστα εργάζονται μαζί με τους δύο Συλλόγους Σαρακατσαναίων Ν. Καβάλας, και Ν. Σερρών, για την άρτια διοργάνωση του ανταμώματος.

Είναι επιτακτική ανάγκη σε αυτή την κρίση αξιών που βιώνουμε και την αμφισβήτηση που περνάει ο τόπος μας το τελευταίο καιρό πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, παλιοί και νέοι παράγοντες των Συλλόγων, καλλιτέχνες Αν. Μακεδ. Και Θράκης, να είμαστε ενωμένοι κάνοντας την αρχή από τέτοιου είδους ανταμώματα. .

Να ανταμώνουμε για να κρατάμε ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας και να συμβιώνουμε χωρίς εγωισμούς και προαπαιτούμενα για να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά τον ανεκτίμητο θησαυρό που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, για να θεριέψουν οι ρίζες στο δέντρο του έθνος μας.

Εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε τα χνάρια τους και να μαζέψουμε τα ψήγματα της παράδοσης που μας έχουν αφήσει.

''Γιατί, δέντρο είναι το έθνος μας, ρίζες η παράδοσή μας“ 

Καλή αντάμωση και του χρόνου. Στον όμορφο τον τόπο.!!!

 

Mpouzala-37-antamoma-ph01.JPGMpouzala-37-antamoma-ph02.JPGMpouzala-37-antamoma-ph03.JPGMpouzala-37-antamoma-ph04.JPGMpouzala-37-antamoma-ph05.JPGMpouzala-37-antamoma-ph06.JPGMpouzala-37-antamoma-ph07.JPGMpouzala-37-antamoma-ph08.JPGMpouzala-37-antamoma-ph09.JPG