flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Η ΕΝΩΣΗ» Κοινή δράση της Π.Ο.Σ.Σ. - Χοροδιδασκάλων - Καλλιτεχνών και Συλλόγων για την διατήρηση της παράδοσης

mpouras kariotis

Του Μπούρα Γεώργιου
Μέλος Επιτροπής Νεολάιας Π.Ο.Σ.Σ.-Χοροδιδάσκαλος

Σαρακατσάνες και Σαρακατσάνοι, φίλες και φίλοι καλώς ανταμωθήκαμε, εδώ, στην σκιά των Αγράφων, την κοιτίδα των Σαρακατσαναίων. Στη σημερινή αντάμωση που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας, έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να κάνουμε προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία τον Συλλόγων, και της ΠΟΣΣ. Για την Εισήγηση αυτή εργάστηκαν δύο διαφορετικές γενιές ανθρώπων, το χτές και το σήμερα, γιατί θεωρήσαμε αναγκαίο να ενωθούν και να  συνεργαστούν οι δύο γενιές για ένα και μόνο σκοπό, να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού την Σαρακατσάνικη παράδοση, και αυτοί είναι. Καρυώτης Αθανάσιος, Ταμίας Π.Ο.Σ.Σ. Πρώην πρόεδρος Σ.Σ.Ν. Θεσ/νίκης «Η ΕΝΩΣΗ» Μπούρας Γεώργιος,  Χοροδιδάσκαλος, Μέλος επιτροπής νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ.

Εισαγωγή:  Η παρούσα εισήγηση έχει  τίτλο: “Κοινή δράση της Π.Ο.Σ.Σ. Χοροδιδασκάλων, Καλλιτεχνών, και Συλλόγων, για την διατήρηση της παράδοσης”. Βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν θα προσπαθήσουμε να μπλέξουμε την θεωρία με την παράδοσή μας, απλά θα προσπαθήσουμε να καυτηριάσουμε τις όποιες αλλοιώσεις και υποχωρήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς από τους ανθρώπους που προσπαθούν να προβάλουν την Σαρακατσάνικη Παράδοση, καθώς και να κάνουμε προτάσεις τέτοιες ώστε να  βελτιώσουμε την εικόνα που παρουσιάζουν στις εκδηλώσεις τα χορευτικά μας, και τον τρόπο λειτουργίας τον Συλλόγων μας. Ξεκινώντας την ανάλυση του θέματος θα πρέπει να ορίσουμε τις σχετικές έννοιες, αλλά και τους ρόλους τον εμπλεκομένων που θα αναφερθούν παρακάτω.  

Ο ρόλος της Π.Ο.Σ.Σ:.

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που ο σκοπός της σύμφωνα με το καταστατικό της είναι ο συντονισμός της δράσης των Συλλόγων Σαρακατσαναίων όλης της Ελλάδος, για την διατήρηση της παράδοσής μας, ως συνέχειας του πανάρχαιου Ελληνικού Πολιτισμού. Για τους εκλεγμένους σε διοικητικά συμβούλια αυτών των οργάνων, τα παρακάτω θα πρέπει να είναι οδηγός για τον τρόπο λειτουργίας, και σκέψης τους. Με λίγα λόγια το πως θα παραδώσουμε την σαρακατσάνικη παράδοση που μας δίδαξαν οι προγενέστεροι, στην νέα γενιά εξαρτάται από τα δικά μας βιώματα και τις εμπειρίες.

Ο ρόλος των χοροδιδασκάλων:

Οι άνθρωποι που καλούνται να προετοιμάσουν  αλλά και να συντονίσουν την "Βιτρίνα των Συλλόγων", που δεν είναι άλλη από τα χορευτικά τμήματα  τους, αλλά και να μυήσουν ένα μικρό παιδί που έρχεται στο Σύλλογο για την Σαρακατσάνικη παράδοση είναι οι χοροδιδάσκαλοι. Γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των χοροδιδασκάλων αλλά και το πόσο κρίσιμη είναι για τον Σύλλογο η επιλογή του κατάλληλου χοροδιδασκάλου, ώστε τα τμήματά του να δίνουν εικόνα Σαρακατσάνικου χορευτικού και όχι ενός χορευτικού που απλά φόρεσε γνήσιες ή αντίγραφα σαρακατσάνικων φορεσιών και βγήκε να διασκεδάσει τον κόσμο σε κάθε εκδήλωση.

Ο ρόλος των καλλιτεχνών :

Ως γνωστών οι Σαρακατσάνοι άρχισαν να παίρνουν μουσικούς και τραγουδιστές στα γλέντια τους από την στιγμή που άρχισαν να εγκαταλείπουν τον νομαδικό βίο στα βουνά, μέχρι τότε γλεντούσαν και χόρευαν χωρίς την συνοδεία μουσικών οργάνων, τραγουδώντας μόνο με το στόμα. Σήμερα οι Σαρακατσάνοι τραγουδιστές και μουσικοί είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες είναι αυτοί που με μεράκι διασώζουν τον πλούτο των Σαρακατσάνικων τραγουδιών, και φυσικά έχουν τεράστια ευθύνη στην αλλοίωση, η μη, όσων αφορά το παραδοσιακό τραγούδι,  η θέση τους είναι δίπλα στους Συλλόγους και στην ΠΟΣΣ, στον αγώνα για την διατήρηση της παράδοσής μας, και όχι ο κάθε ένας μόνος του.

Ο ρόλος των Συλλόγων:

Ο ρόλος των Συλλόγων Σαρακατσαναίων μέλη της Π.Ο.Σ.Σ.  εκφράζεται και λειτουργεί καλύτερα διαβάζοντας, και τηρώντας ως κόρη οφθαλμού τον σκοπό ίδρυσης τους στα καταστατικά τους, ο οποίος κατ' ουσία είναι κοινός σε όλους, και είναι η διάσωση, η  προβολή, η διαφύλαξη και η μεταλαμπάδευση της Σαρακατσάνικης Παράδοσης. Όλα  τα παραπάνω βέβαια αποτελούν το θεωρητικό σκέλος του θέματος γιατί από την θεωρία μέχρι την εφαρμογή στην πράξη υπάρχουν αρκετές διαφορές, κι αυτό γιατί στην καθημερινότητα των Συλλόγων εμφανίζονται προβληματικές καταστάσεις, συμπεριφορές, και αρχίζουν οι εκπτώσεις και οι υποχωρήσεις. Αναλύοντας αυτές τις καταστάσεις διαπιστώνουμε ότι τις περισσότερες φορές τα εμπλεκόμενα μέρη ενώ ξέρουν ποιο είναι το σωστό προβαίνουν σε λανθασμένες επιλογές και ουσιαστικά χειροτερεύουν την αρχική άσχημη κατάσταση είτε από άγνοια είτε από προσωπικό συμφέρων.

Για να κατανοήσουμε το λόγο που μας βγάζει από την σωστή πορεία μας θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο τι συνέβη γύρω μας στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ποιες συμπεριφορές διαμορφώθηκαν από τους Σαρακατσάνους, αλλά και προς τους Σαρακατσάνους, από την στιγμή της εγκατάλειψης του νομαδικού τρόπου ζωής μέχρι την ίδρυση των Συλλόγων με την σημερινή τους μορφή. Οι Σαρακατσάνοι επηρέασαν και επηρεάστηκαν από συνήθειες ήθη και έθιμα των ντόπιων πληθυσμών. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τους οδήγησε στο να προσπαθήσουν να οργανωθούν και να ιδρύσουν συλλόγους, για να θωρακιστεί το Σαρακατσάνικο κίνημα για να μην γίνει θέμα εκμετάλλευσης η Σαρακατσάνικη παράδοση από τους επιτήδειους φιλόδοξους που πάντα υπήρχαν και υπάρχουν.

Από το 1962 που ιδρύεται ο πρώτος σύλλογος Σαρακατσαναίων μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 90 όπου έχουν ιδρυθεί οι περισσότεροι Σύλλογοι στην Ελλάδα συμβαίνουν θεαματικές αλλαγές, Οι σύλλογοι  αυτό το διάστημα αποτέλεσαν πόλο έλξης στους επιτήδειους για την πολιτικοποίηση των Συλλόγων που επικρατούσε σ' όλη την Ελληνική κοινωνία κάνοντας τους Συλλόγους πολλές φόρες να χάνουν τον στόχο τους που είναι η προβολή της παράδοσης και να ασχολούνται για το προσωπικό τους συμφέρων με πολιτικά παιχνίδια. Η συνέχιση αυτού του τρόπου λειτουργίας έφτασε στη λήξη του καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ευτυχώς στροφή από τα διοικητικά συμβούλια  προς την παράδοση καθώς στους περισσότερους συλλόγους με την παρότρυνση της Π.Ο.Σ.Σ. έχουν δημιουργηθεί επιτροπές νεολαίας, και  συμμετέχουν νέοι -ηλικιακά, αλλά και σε ιδέες- άνθρωποι στα Δ.Σ.

Τα χορευτικά από τις αρχές της ίδρυσης των Συλλόγων  μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 90 κατά κύριο λόγο έχουν έντονα τα στοιχεία του φολκλόρ που παρουσίαζαν διάφορα χορευτικά, πράγματα που ήταν ξένα προς την Σαρακατσάνικη Παράδοση καθώς σκοπός τους ήταν ο εντυπωσιασμός και η ανάδειξή τους και όχι η παράδοση. Το παραπάνω αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο δείγμα μη σωστής λειτουργίας των συλλόγων καθώς οι χοροδιδάσκαλοι που παρουσίαζαν τέτοια φαινόμενα ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτοι από τις διοικήσεις των  Συλλόγων που αναλωνόταν σε άλλα πράγματα χάνοντας την ουσία. Αλά αυτή η κατάσταση  τα τελευταία χρόνια άρχισε να αλλάζει και κάποιοι χοροδιδάσκαλοι άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην παράδοση. Ωστόσο εξακολουθούν και προβάλλονται από τα χορευτικά μας ξένα πράγματα προς την σαρακατσάνικη παράδοση που αποτελούν επιρροές από τις κατά τόπους περιοχές και κυρίως από αυτές που μουσικά είναι πιο κοντά στους Σαρακατσάνους. Και οι επιρροές φυσικά είναι αποδεκτές μέχρι ενός σημείου, αλλά όχι να παρουσιάζονται σε επίσημες εμφανίσεις χορευτικών τμημάτων των συλλόγων  Οι καλλιτέχνες είναι αυτοί που είχαν τις μεγαλύτερες αλλαγές καθώς ουσιαστικά αυτή την περίοδο εμφανίστηκαν, γιατί όπως προείπαμε στα γλέντια των Σαρακατσάνων με μουσική εμφανίστηκαν πολύ αργά. Για την εμφάνιση τους σημαντικό ρόλο έπαιξε το γραμμόφωνο που είχε εμφανιστεί νωρίτερα στη ζωή των Σαρακατσάνων. Όλα αυτά βέβαια είχαν γίνει πριν την δημιουργία των Συλλόγων και έτσι οι σύλλογοι κλήθηκαν  να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. Σήμερα στην Ελλάδα του 2017 όπου εκτός από την οικονομική κρίση υπάρχει και μεγάλη κοινωνική κρίση παρατηρείτε μεγάλη κινητικότητα γύρω από την παράδοση καθώς οι παραδόσεις και  οι αξίες θα αποτελέσουν έναν στιβαρό πυλώνα για την οικοδόμηση της νέας κατάστασης. Οι νέοι καλλιτέχνες που έρχονται κοντά στους Συλλόγους  διψάνε για παράδοση και προσπαθούν να πετάξουν από πάνω τους όσα παρασιτικά στοιχεία είχαν εισαχθεί το προηγούμενο διάστημα και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα στο βωμό του χρήματος  ή της  εφήμερης δόξας υπάρχουν άνθρωποι που διαβρώνουν την παράδοση και τις σαρακατσάνικες αξίες. Υπάρχουν από την άλλη και καλλιτέχνες που θεωρούν πως μπορούν να προβάλλουν ατομικά και ανεξάρτητα πολύ καλύτερα το σαρακατσάνικο στοιχείο μακριά από τους τοπικούς τους συλλόγους και την  ΠΟΣΣ και αυτό σαφώς δεν είναι το ιδανικό όπως καταλαβαίνουμε όλοι. Καλό το "εγώ" του καθένα, μα με το "εμείς" πρέπει να μεγαλουργήσουμε.

Ο ρόλος της Π.Ο.Σ.Σ. και προτάσεις

Ο σκοπός της Π.Ο.Σ.Σ είναι να συντονίζει και να κάνει ότι χρειάζεται ώστε να εκπληρώνονται οι σκοποί λειτουργίας της και των Συλλόγων. Ήρθαν κοντά στους Συλλόγους και μέσω της φυσικής παρουσίας στην περιοχή τους μέσα από τις περιφερειακές συναντήσεις αλλά και με κατ' ιδίαν συναντήσεις απ' όπου προσκλήθηκαν και άκουσαν τα προβλήματα των Συλλόγων και συνεργάστηκαν στο να δώσουν λύση αλλά και να συντονίσουν την δράση των Συλλόγων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και πάντα με την συνεργασία των κατά τόπους Συλλόγων αλλά και της επιτροπής νεολαίας. Όλοι μαζί προχωράμε στην διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων. Πέρα όμως από τα καλά, τις μεγάλες εκδηλώσεις διαπιστώνονται και τα καθημερινά προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε σύλλογο, και για τον  λόγο αυτό θα σας καταθέσουμε παρακάτω ορισμένες προτάσεις και δράσεις που χρειάζεται ώστε να βοηθηθούν οι σύλλογοι στο έργο τους.

Το πρώτο κριτήριο για την καλή λειτουργία του Συλλόγου αποτελεί η επιλογή και η σχέση ανάμεσα στο χοροδιδάσκαλο και το διοικητικό συμβούλιο, γιατί ο σύγχρονος ρόλος του χοροδιδασκάλου δίνει περισσότερο έμφαση στο δάσκαλος. Από την εμπειρία μας τόσα χρόνια στα κοινά τον Συλλόγων αντιληφθήκαμε  ότι έπρεπε να δώσουμε έμφαση στο να γίνουν αντιληπτές, είτε από τα παιδιά που επισκέπτονταν τον Σύλλογο, είτε από τα μέλη στα χορευτικά του συλλόγου, τα ήθη και τα έθιμα, οι συνθήκες , ο τρόπος σκέψης και διαβίωσης των Σαρακατσάνων ώστε οι μεν επισκέπτες να κατανοήσουν ποιοι πραγματικά είναι οι Σαρακατσάνοι αλλά και τα μέλη να αποδίδουν καλύτερα τους χορούς και τα δρώμενα που παρουσιάζουν. Έτσι ο χοροδιδάσκαλος μετατρέπετε από δάσκαλος χορού σε δάσκαλο παράδοσης, της παράδοσης που μας δίδαξαν οι γέροντες του Συλλόγου οι οποίοι πρόλαβαν και έζησαν την νομαδική ζωή στα κονάκια. Πρέπει ο χοροδιδάσκαλος που διαλέγει ένα Δ.Σ. του συλλόγου να είναι Πανεπιστημιακής μόρφωσης και να είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και να έχει και ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς; Έγκειται μεγάλη δυσκολία να βρεθεί ένας τέτοιος για κάθε σύλλογο. Ο χοροδιδάσκαλος που καλείται ο σύλλογος να βρει πρέπει απλά να έχει αγάπη, μεράκι και γνώση για το σαρακατσάνικο στοιχείο γενικότερα και όχι μόνο για τους χορούς των Σαρακατσαναίων και φυσικά να είναι σωστός παιδαγωγός ώστε τα παιδιά να τον λατρεύουν και να έρχονται με δίψα για μάθηση κάθε βδομάδα στο σύλλογο και όχι διότι το φέρνει ο γονιός με το ζόρι! Αυτό είναι το ιδανικό κριτήριο επιλογής ενός σωστού χοροδιδασκάλου για το σύλλογο.

Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να βελτιωθεί άμεσα είναι η εικόνα των χορευτικών των συλλόγων σε εκδηλώσεις των ιδίων των συλλόγων και τις Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων με σοβαρά σφάλματα είτε σε θέματα φορεσιάς είτε σε θέματα χορών. Οι σύλλογοι για να καταφέρουν να ράψουν πολλές φορεσιές με μικρό χρηματικό κόστος κάνουν εκπτώσεις στην τελική εικόνα της φορεσιάς, που πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή φορεσιά των κατά τόπων Σαρακατσάνων. Στην ΠΟΣΣ υπάρχει μια επιστημονική επιτροπή όπου είναι η καθήν αρμόδια να ενημερώσει τους κατά τόπους συλλόγους για τις λεπτομέρειες των φορεσιών που πρέπει να προσέξουν ώστε να βγει ένα σωστό αντίγραφο παραδοσιακής φορεσιάς και όχι ένα αντίγραφο που ένα Δ.Σ. ενός συλλόγου ή πολλές φορές ακόμη και μια μοδίστρα της περιοχής νομίζει πως είναι πιστό! Και επειδή ανήκουμε μεν όλοι οι σύλλογοι στην ΠΟΣΣ, αλλά και η ΠΟΣΣ ανήκει σε μας, πρέπει να την ενοχλούμε συνεχώς προς εύρεση τέτοιων πληροφοριών που μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε. Και όσον αφορά το χρηματικό κόστος που σαφώς είναι διόλου αμελητέο στις μέρες μας, είπαμε και προηγουμένως πως όλοι μαζί κάτω από μια μεγάλη στέγη που λέγεται ΠΟΣΣ μπορούμε να μεγαλουργήσουμε και να βγούμε όλοι κερδισμένοι. Διαφορετική τιμή παραδείγματος χάρη μπορεί να πάρει ένας σύλλογος να φτιάξει 10 κουστέκια για τις φορεσιές του, διαφορετική τιμή η ΠΟΣΣ για 100 κουστέκια, όπου ουσιαστικά είναι η ζήτηση 10 συλλόγων ενωμένων! 

Το δεύτερο κομμάτι του πρώτου στοιχείου προς βελτίωση είναι εικόνα των χορευτικών των συλλόγων μας σε εκδηλώσεις κυρίως της ΠΟΣΣ όπου χορεύουμε τον ίδιο χορό 20 σύλλογοι με 15 διαφορετικές εκτελέσεις. Και δεν μιλάμε για επιρροές των κατά τόπων συλλόγων από τους ντόπιους πληθυσμούς, μιλάμε για έναν άκρως σαρακατσάνικο χορό όπως τον "σταυρωτό" που δε συναντάται σε άλλη πολιτιστική ομάδα. Δε γίνεται έναν τέτοιο χορό να τον χορεύουμε διαφορετικά κατά τόπους! Και όλο αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει όχι αύριο, μα σήμερα, κάτω από τη σκέπη των Αγράφων. Προτείνουμε λοιπόν τη δημιουργία ενός χορευτικού της ΠΟΣΣ το οποίο θα απαρτίζεται από όλους τους εν δυνάμει χοροδιδασκάλους των κατά τόπων συλλόγων καθώς και έναν ή δυο πρωτοχορευτές αυτών, με στόχο πρώτον την καταγραφή των παραδοσιακών σαρακατσάνικων χορών που χόρευαν οι πρόγονοί μας με το στόμα  και τη δημιουργία ενός dvd αυτών των χορών ώστε να υπάρχει παρακαταθήκη σε όλους τους συλλόγους και να λειτουργεί σαν "Ευαγγέλιο" για τους χοροδιδασκάλους του παρόντος και του μέλλοντος και να υπάρχει το σημείο αναφοράς που θα ελέγχονται οι χοροδιδάσκαλοι από τα Δ.Σ των συλλόγων και από την ΠΟΣΣ. Έτσι θα διαφυλάξουμε εσαεί την πολιτιστική μας κληρονομιά όσον αφορά τους χορούς μας. Ο δεύτερος στόχος αυτής της χορευτικής ομάδας θα είναι να προβάλλει σε πανελλήνια εμβέλεια το σαρακατσάνικο στοιχείο με την παρουσία του σε φεστιβάλ χορού εντός και εκτός Ελλάδος, σε εκπομπές όπως το "στην υγειά μας" του Σπύρου Παπαδόπουλου όπου έχουν χορέψει όλοι πλην των Σαρακατσάνων και δικαίως δε μας γνωρίζει όλος ο ελληνικός πληθυσμός σαν Σαρακατσάνους και εν έτη 2017 μας μπερδεύει ακόμη με τους Βλάχους. Η ζηλευτή αυτή χορευτική ομάδα θα μπορέσει να χορέψει και να προβάλλει τους Σαρακατσάνους σε Ηρώδειο, Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Μεγάλα Θέατρα κλπ, διότι όπως είπαμε εις διπλούν έως τώρα, ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε! 

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι να δημιουργηθούν σε κάθε Σύλλογο θεατρικές ομάδες, χορωδιακά τμήματα, έτσι ώστε μέσα από την έκφραση και τους διαλόγους στην Μητρική μας προφορά να  μαθαίνουν τα νέα παιδιά την κουλτούρα και την Σαρακατσάνικη προφορά, όπως έχει κάνει η Π.Ο.Σ.Σ. και λίγοι Σύλλογοι δυστυχώς μέχρι σήμερα, ένας εκ των οποίων και ο δικός μας νομού Θεσ/νίκης  «Η ΕΝΩΣΗ».

Τρίτο στοιχείο όσο αφορά τη σχέση των καλλιτεχνών με τους Συλλόγους και την Πανελληνιά Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, τα πράγματα γίνονται λίγο περίπλοκα καθώς εκτός από κάποιους που βλέπουν "ρομαντικά" και προσφέρουν καθαρά εθελοντικά στους Συλλόγους υπάρχει και η άλλη μερίδα που βλέπει τους Συλλόγους καθαρά "επαγγελματικά". Όταν λέμε επαγγελματικά βέβαια εννοούμε ως χρήμα. Ο επαγγελματισμός δε πάει περίπατο όταν στα γλέντια των Συλλόγων τραγουδάνε μη σαρακατσάνικα τραγούδια. Βεβαίως βαρύτατη ευθύνη γι αυτές τις καταστάσεις έχουν οι διοικήσεις των Συλλόγων που ανέθρεψαν και επιτρέπουν τέτοιες συμπεριφορές. Οι Σύλλογοι θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη και να απομονώσουν τους κακώς εννοούμενους επαγγελματίες, και να στηρίξουν και να στηριχτούν στους καλλιτέχνες που εθελοντικά προσφέρουν στους Συλλόγους ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι προσεχτικοί στο ποια τραγούδια ακούγονται στις εκδηλώσεις τους. Λύση σε αυτό το θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει και η συγκρότηση τέτοιων σχημάτων από τους ίδιους τους Συλλόγους με την λειτουργία χορωδιακών τμημάτων. Η λύση αυτή εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία από άλλα πολιτιστικά σωματεία ρίχνοντας σε μεγάλο βαθμό το κόστος των εκδηλώσεων. Επίσης κάτι παρόμοιο με την καταγραφή και διάσωση των χορών θα μπορούσε να γίνει και από τους τραγουδιστές αφήνοντας εσαεί κι αυτοί την παρακαταθήκη τους στους επόμενους τραγουδιστές.

Κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω πως όλα τα παραπάνω ελέχθησαν με μόνο σκοπό να προβληματίσουν και να διορθώσουν κάποια κακώς κείμενα οι διοικούντες τον Συλλόγων, και να επισημάνουμε ότι ανεβάζοντας το επίπεδο των εκδηλώσεων μας, ανεβαίνει και η εικόνα που δείχνουμε ως Σαρακατσάνοι στους τρίτους.

Σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε.

Καρυώτης Αθανάσιος: Ταμίας της Π.Ο.Σ.Σ. Πρώην πρόεδρος Σ.Σ.Ν. Θες/νίκης «Η ΕΝΩΣΗ»

Μπούρας Γεώργιος:  Χοροδιδάσκαλος, Μέλος επιτροπής νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ.