flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

TO 3o ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

tsoumanis giwrgos

  Του Τσουμάνη Γεώργιου Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης-Εισηγητής 3ου Επιστημονικού Συνεδρίου

Στις 4-5 και 6 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε στη Λαμία το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των Σαρακατσαναίων. Μια μεγάλη προσπάθεια την οποία ανέλαβε να φέρει σε πέρας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων. Οι λίγες σκέψεις μου που διατυπώνονται στις γραμμές αυτές, για το συνέδριο της Λαμίας, έχουν  ως σκοπό να τονίσουν την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται κάθε φορά για την πραγματοποίηση ενός επιστημονικού συνεδρίου, πρώτα και κύρια από τα εκάστοτε μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας.

Το συγκεκριμένο συνέδριο, αυτό της Λαμίας, είχα την τύχη να παρακολουθήσω και τις τρεις ημέρες που διήρκησε. Εισηγήσεις πολλές και με ποικιλία θεμάτων που διαπραγματεύτηκαν πολλοί και αξιόλογοι εισηγητές. Άνθρωποι που είχαν το ενδιαφέρον, τη διάθεση και τις φιλοδοξίες τους, κατέθεσαν  τις σκέψεις τους, τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους, για τη ζωή των Σαρακατσαναίων και ανέδειξαν πολιτισμικά στοιχεία. της εθνοτικής αυτής ομάδας.

Ωστόσο όμως, το περιεχόμενο των εισηγήσεων θα αξιολογηθεί με το πέρασμα του χρόνου και αφού ανακοινωθούν τα πρακτικά του συνεδρίου. Τότε θα έχουν τη δυνατότητα, άνθρωποι ειδικοί και μη, που ενδιαφέρονται  για τη ζωή των Σαρακατσαναίων, να κάνουν τις παρατηρήσεις τους, τις κρίσεις τους και τα σχόλιά τους σε αυτά που ανακοινώθηκαν. Το περιεχόμενο και η τεκμηρίωση των ανακοινώσεων, βαρύνει  αποκλειστικά και μόνο τους εισηγητές και τις εισηγήτριες. Η ομοσπονδία έθεσε τις θεματικές ενότητες και χωρίς αποκλεισμούς δέχτηκε τις διαφορετικές απόψεις όσων εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, εφόσον τηρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις παρουσίασης μιας επιστημονικής μελέτης. Κάτι που τονίστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου και φάνηκε και από τον πλουραλισμό των εισηγήσεων.

Η δική μου πολύ σύντομη αναφορά έχει να κάνει με την διοργάνωσή του συνεδρίου και τίποτα περισσότερο. Και αυτό από μια προσωπική ανάγκη να καταθέσω την  άποψή για τους ανθρώπους του Δ.Σ της Ομοσπονδίας πρώτα και κύρια, αλλά και άλλων μελών συλλόγων που ασχολήθηκαν με τη διοργάνωση, όπως αυτών του Δ.Σ του συλλόγου της Λαμίας που φιλοξενούσε το συνέδριο.

Η διοργάνωση του συνεδρίου, πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη, ήταν εξαιρετική. Οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν για να φέρουν σε πέρας ένα επιστημονικό συνέδριο εργάστηκαν για την προετοιμασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσωπικά είμαι από εκείνους που δεν γνώριζα κανένα μέλος της Ομοσπονδίας. Γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι ένα τόσο καλό αποτέλεσμα από άποψη οργάνωσης, δε χωρούσε προχειρότητες. Κάποιοι, πριν από όλους εμάς που παρευρεθήκαμε στη Λαμία για τρεις ημέρες, είχαν κουραστεί. Αυτούς τους ανθρώπους θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση τουλάχιστον όσοι βρεθήκαμε εκεί να ευχαριστήσουμε για τον κόπο που κατέβαλαν αφιερώνοντας δικό τους πολύτιμο χρόνο  και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά ως μια αναγνώριση της καλής διάθεσης  προκειμένου να φέρουν σε πέρας το συνέδριο αυτό. Ένας καλός λόγος, από καρδιάς, έχω την αίσθηση ότι χρειάζεται να ειπωθεί  για την προσπάθεια τους αυτή.

 Θεωρώ ότι αξίζουν τα συγχαρητήρια τουλάχιστον όσων αισθάνονται ότι «απόλαυσαν» από τους κόπους τους. Ευχαριστίες στον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων στα μέλη της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των οποίων η συμβολή είχε τη δική της ξεχωριστή βαρύτητα. Τέλος θερμές ευχαριστίες αξίζουν στον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου Σαρακατσαναίων Λαμίας που φιλοξενούσε τη διοργάνωση, καθώς και στα μέλη άλλων συλλόγων που βοήθησαν με κάθε τρόπο.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ στους ανθρώπους της Ομοσπονδίας, αλλά και σε όλους όσους ασχολούνται με τους συλλόγους των Σαρακατσαναίων και όχι μόνο, καλή δύναμη και πάντα να είναι δραστήριοι και να δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό και διάθεση. Δεν γνωρίζω αν ο χρόνος των 10 ετών που μεσολαβεί από σήμερα μέχρι το επόμενο συνέδριο είναι μεγάλος. Μήπως μια πενταετία είναι ένα εύλογο διάστημα για το επόμενο συνέδριο; Και τούτο γιατί οι Σαρακατσαναίοι ως τρόπος ζωής δεν υπάρχουν πια. Μήπως είναι καιρός να διασώσουμε πολιτισμικά στοιχεία της ράτσας μας, όσο είναι ακόμα καιρός; Όσο υπάρχουν ακόμα οι πολύ λίγοι εναπομείναντες που έζησαν τη ζωή των Σαρακατσαναίων και οι μνήμες τους είναι  νωπές;

                                                                    Ιωάννινα, Μάρτιος 2016

                                                                    Γεώργιος Κ. Τσουμάνης