flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ…. ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ.!!!!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ… ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ!!!!

 koutroulos
 Του Χρήστου Κουτρουλού
Είναι γνωστό σε όλους πως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Σαρακατσάνων είναι η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα. Ο νομαδικός  τρόπος ζωής, η οργάνωση και οι αρχές του τσελιγκάτου δημιούργησαν ένα αίσθημα ενότητας μεταξύ τους. Εξάλλου η μικρές αυτές συνεταιριστικές κοινωνίες ( τσελιγκάτα ) είχαν κοινά συμφέροντα και στόχους, να  επιβιώσουν και όλοι μαζί  συλλογικά να  κάνουν προκοπή. Για να το επιτύχουν αυτό εργάζονταν και προσέφεραν όλοι μαζί και ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι, έχοντας όμως τα εχέγγυα της  αυτοτέλειας. Υπήρχε πρόνοια για τις χήρες, τα ορφανά και τους αναξιοπαθούντες  και βέβαια η πρόνοια αυτή  ήταν καθαρή χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς και δεν άγγιζε επ ουδενί τα όρια της ελεημοσύνης.

 

Στο πέρασμα των χρόνων ενώ άρχισε η μόνιμη εγκατάσταση  των οικογενειών σε οικισμούς, παρά το γεγονός ότι χαθήκανε τα τσελιγκάτα και κατά συνέπεια ο νομαδικός τρόπος ζωής που ενίσχυε την συλλογικότητα και την συνεργασία, οι Σαρακατσάνοι δεν άλλαξαν τις αρχές τους.

 

Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες των παππούδων μας,  πως στον τελευταίο μεγάλο πόλεμο του 1940 αλλά και σε κάθε δύσκολη στιγμή ο καθένας συμπαραστέκονταν στον άλλον, καθώς σε εκείνους τους δύσκολους χρόνους το μόνο εύκολο ήταν να χάσεις το βιός σου.

 

Οι δύσκολοι χρόνοι ξαναήρθαν υπό νέα μορφή  και καλούμαστε όλοι να αποδείξουμε πως αυτό που πρεσβεύουμε είμαστε. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές   ο αλτρουισμός όμως που πρέπει να μας χαρακτηρίζει  παραμένει ο ίδιος .

 

 Όλοι μας έχουμε  είδη ένδυσης και υπόδησης στοιβαγμένα στις ντουλάπες μας, τα οποία δεν φοράμε είτε γιατί δεν μας ταιριάζουν πλέον, είτε λόγω μόδας. Σε όλες  τις οικογένειες τα παιδιά μεγαλώνουν και τα παιδικά τους ρούχα παραμένουν διπλωμένα , ενθύμια μιας άλλης εποχής για τον καθένα. Την ίδια στιγμή όμως κάποιος συνάνθρωπος μας δεν έχει να φορέσει τίποτα και κάποιο παιδί αισθάνεται μειονεκτικά  γιατί στο σχολείο φοράει ρούχα που του είναι μικρά ή δεν έχει μια δεύτερη αλλαξιά.

 

Όλοι μας αναπόφευκτα κάποια στιγμή νοσούμε και γιατροπορευόμαστε παίρνοντας φάρμακα, τα οποία μόλις  αισθανθούμε καλύτερα σταματάμε να τα παίρνουμε κα τα ξεχνούμε σε κάποιο συρτάρι να λήξουν. Την ίδια στιγμή όμως κάποιος συνάνθρωπος πονάει βουβά και κρυφά χωρίς να έχει την δυνατότητα να πάρει φάρμακα.

 

Στα τόσα περισσεύματα που υπάρχουν σε όλους  μας ας κυριαρχήσει  το περίσσευμα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Οι πρόγονοι μας χαρακτηρίζονταν για τον αλτρουισμό τους, την φιλανθρωπία τους και την αλληλεγγύη  στον τρόπο ζωής τους.

 

Ακολουθώντας το παράδειγμα των προγόνων μας και πιστοί σε όσα μας δίδαξαν και πρεσβεύουμε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων ν. Πιερίας διοργανώνει συγκέντρωση ειδών ένδυσης,  υπόδησης και φαρμακευτικού υλικού. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στο κοινωνικό κατάστημα «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» της ιεράς Μητρόπολης Κίτρους και Κατερίνης και στο κοινωνικό ιατρείο Κατερίνης.

 

Την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 στον προαύλιο  Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα στον Άγιο Σπυρίδωνα Πιερίας μετά το πέρας της θειας λειτουργίας.

 

 Ας περισσέψει  η αγάπη μας  για τον συνάνθρωπο γιατί
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ.!!!!