flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

ΒΑΣ(Ι)ΛΟΚΛΟΥΡΑ - ΜΠΟΥΚ(ΟΥ)ΒΑΛΑ 2023. ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΣΤΟ ΣΟΦΙΚΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

kariotis athanasios

 

Αθανάσιος Καρυώτης
Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ.
ΗΧΩ των Σαρακατσαναίων

 

Για το καλό του χρόνου…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου «οι Τσελιγκάδες», διοργανώνει εκδήλωση κοπής της πίτας των Σαρακατσαναίων με τίτλο «ΒΑΣ(Ι)ΛΟΚΛΟΥΡΑ - ΜΠΟΥΚ(ΟΥ)ΒΑΛΑ 2023». Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο ΡΑΤΖΟ ΣΚΟΥΡΑ ΣΤΟ ΣΟΦΙΚΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

Η  Πελοπόννησος υποδέχονται  φέτος για πρώτη φορά  το Χειμερινό Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο οποίο συμμετέχουν Σύλλογοι Σαρακατσαναίων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας. Σαρακατσαναίοι από την Πελοπόννησο μέχρι τον Έβρο αναμένεται να καταφθάσουν στο Σοφίκο Κόρινθου το Σαββάτο 14 Ιανουαρίου 2023 προκειμένου ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ  να κόψουν και φέτος την Βασ(ι)λοκλούρα – Μπουκβάλα 2023». 

Σκοπός και στόχος είναι η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή, σε συνεργασία με τους κατά τόπους συλλόγους μας, να αποτελέσει ένα …Αντάμωμα στα Χειμαδιά…

Το θέμα της κεντρικής εκδήλωσης αποτελεί την πιστή αναβίωση των εθίμων του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Φώτα), που είναι από τα αγαπημένα έθιμα του Σιναφιού, τα οποία μας φέρνουν κοντά και μας θυμίζουν την αξία του θεσμού της οικογένειας. Στα παλιά ευλογημένα χρόνια, αλλά και στις μέρες μας, το χαρμόσυνο μήνυμα των αγγέλων φέρνει ειρήνη στις καρδιές μας και δίνει βαθύτερο νόημα σε όλες τις μέρες του Γιορταστικού Δωδεκαημέρου.

Μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό και την κοπή της πίττας των Συλλόγων της Ομοσπονδίας, θα ακολουθήσουν αφηγηματικά δρώμενα με τα έθιμα του δωδεκαημέρου και χριστουγεννιάτικα παραμύθια στην Σαρακατσάνικη λαλιά από την αφηγηματική ομάδα.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με χορούς από τα Χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων όλης της χώρας.

Το Σάββατο βράδυ στον ίδιο χώρο μετά το τέλος της εκδήλωσης ο διοργανωτής σύλλογος θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο χορό του στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτήματος Σκούρα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει :

ΣΑΒΒΑΤΟ 14/01/2023

16.30-17.00     Προσέλευση κοινού.

Είσοδος τμήματος γερόντων με τραγούδι καλωσορίσματος.

Είσοδος χορευτικών τμημάτων Συλλόγων Σαρακατσαναίων με σκάρο.

17.30  Έναρξη προγράμματος – Αγιασμός, χαιρετισμοί επίσημων προσκεκλημένων.

18.00   Κοπή παραδοσιακής Σαρακατσάνικης πίτας.

18.15 Θα ακολουθήσουν αφηγηματικά δρώμενα με τα έθιμα του δωδεκαημέρου και χριστουγεννιάτικα   παραμύθια   στην Σαρακατσάνικη λαλιά.

18.50 Έναρξη χορών από Χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων.  Θα παρουσιαστούν όλοι οι Σαρακατσάνικοι χοροί.

Κάθε χορός κρύβει μια ιστορία.

Θα μας συντροφεύσει Σαρακατσάνικη Ορχήστρα με τραγουδιστές από όλη την Ελλάδα.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ