flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

9ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου - Επιστημονικό Συμπόσιο

Koumpis Giorgos 3

 

Γιώργος Αθ. Κουμπής
Γ.Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.

 

Αρχές, αξίες και πρωτοβουλίες των Σαρακατσαναίων που κίνησαν τον τροχό της ιστορίας στην Πελοπόννησο μας!!

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το 9ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Πελοποννήσου το διήμερο 30 και 31 Ιουλίου 2022 στην Ορεινή Κορινθία, υπό την αιγίδα της Π.Ο.Σ.Σ.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 30 Ιουλίου οργανώθηκε από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου «Οι Τσελιγκάδες» Επιστημονικό συνέδριο στα Τρίκαλα Κορινθίας. Στο πλαίσιό του παρουσιάστηκαν εκθέσεις φωτογραφίας και λαογραφικού υλικού της Σαρακατσάνικης παράδοσης με παράλληλη προβολή βίντεο για την πορεία των Σαρακατσαναίων στον χώρο και τον χρόνο. Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από τον επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) , κ. Καψάλη Γεώργιο, για τη συμβολή των Σαρακατσαναίων στην επανάσταση του 1821 και από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ. , κ. Κωστούλα Σοφία σχετικά με τις δράσεις της Π.Ο.Σ.Σ. για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και την κ. Καρατάσου Μαρία, η οποία παρουσίασε τις στράτες των κοπαδιών στα βουνά της Ζήρειας. Επίσης, η κ. Ηλέκτρα Ελένη Ζωγράφου ανέδειξε τα γεγονότα της μάχης των Δερβενακίων ενώ οι κυρίες Μελπομένη και η Πηνελόπη Παπαδόπουλου μίλησαν για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, εκατό χρόνια μετά την καταστροφή του 1922. Το Συμπόσιο παρακολούθησαν ο πρόεδρος και μέλη της Π.Ο.Σ.Σ., πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο μαγευτικό Σαραντάπηχο της Ζήρειας η κεντρική εκδήλωση του Ανταμώματος των Σαρακατσαναίων της Πελοποννήσου. Τους Σαρακατσαναίους και τους φίλους των Σαρακατσαναίων καλωσόρισε ο πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου κ. Γόγολας Χρήστος, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος, η Υφυπουργός Εργασίας κ. Συρεγγέλα Μαρία, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας κ. Ψυχογιός Γεώργιος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας Παναγιώτης και ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης κ. Τσιώτος Βλάσης. Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου - Ξηρομέρου παρουσίασε χορούς που εντυπωσίασαν το πλήθος το οποίο διασκέδασε και χόρεψε με παραδοσιακά Σαρακατσάνικα τραγούδια από αξιόλογους Σαρακατσάνους ερμηνευτές.

Στο Σαραντάπηχο Κορινθίας παραβρέθηκαν εκτός από τον πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. ο γενικός γραμματέας κ. Κουμπής Γεώργιος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γαλλής Δημήτριος και κ. Φερεντίνου Μαρία. Ακόμη, οι πρόεδροι των συλλόγων Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας, κύριοι: Μάνταλος Χρυσοβαλάντης, Βάρης, Πετρόγιαννος Γιώργος, Βάλτου – Ξηρομέρου, Καραγιώργος Βασίλειος, Αυλώνα, Σαμπάνης Χρήστος, της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, Τάγκας Δημήτριος, και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των παραπάνω αλλά και άλλων συλλόγων.

Τους παρευρισκόμενους διασκέδασε η ορχήστρα του Τσόγκα Παναγιώτη ενώ στο τραγούδι ήταν οι κύριοι: Τσαλάγκας Σταύρος, Αλαφροπάτης Μίλτος, Τσαμαδός Κωνσταντίνος και οι κυρίες: Μόκα Ανδριάνα και Τσαούση Ιωάννα.

Η Π.Ο.Σ.Σ. αισθάνεται την ανυπόκριτη ανάγκη να ευχαριστήσει τον πρόεδρο του συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου, κ. Γόγολα Χρήστο, και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άψογη, χωρίς ίχνος υπερβολής, Σαρακατσάνικη φιλοξενία.

Syl-Peloponnisou-DT-meta-to-9-antamoma-sarakatsanaion-peloponisou-ph01.jpgSyl-Peloponnisou-DT-meta-to-9-antamoma-sarakatsanaion-peloponisou-ph02.jpgSyl-Peloponnisou-DT-meta-to-9-antamoma-sarakatsanaion-peloponisou-ph03.jpgSyl-Peloponnisou-DT-meta-to-9-antamoma-sarakatsanaion-peloponisou-ph04.jpgSyl-Peloponnisou-DT-meta-to-9-antamoma-sarakatsanaion-peloponisou-ph05.jpgSyl-Peloponnisou-DT-meta-to-9-antamoma-sarakatsanaion-peloponisou-ph06.jpgSyl-Peloponnisou-DT-meta-to-9-antamoma-sarakatsanaion-peloponisou-ph07.jpgSyl-Peloponnisou-DT-meta-to-9-antamoma-sarakatsanaion-peloponisou-ph08.jpg