flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Με επιτυχία οι τριήμερες εκδηλώσεις της Π.Ο.Σ.Σ στο Ν. Μαγνησίας

 

Kostoula Sofia3

 

Σοφία Κωστούλα.
Μέλος Επιστημονικής
Επιτροπής ΠΟΣΣ

 

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ), που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Μαγνησίας, το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων και το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Σούρπης.

Από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου 2022 φιλοξενήθηκαν στο Βόλο, στη Νέα Αγχίαλο και στη Μακρινίτσα όπου έγιναν εργασίες και εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με θέμα «Συνεργαζόμαστε - Συνομιλούμε - Αναδεικνύουμε».

Ειδικότερα, το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαρτίου 2022, στο Αμφιθέατρο Δραγνείου Δημαρχιακού Μεγάρου στην παραλία της Νέας Αγχιάλου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με γέροντες και γερόντισσες, από τους Συλλόγους της Θεσσαλίας, που έχουν βιωματική σχέση με την Σαρακατσάνικη παράδοση. Οι ερωτο-απαντήσεις και η επικοινωνία, διεξήχθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την Σαρακατσάνικη λαλιά που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλή τον κ. Κωνσταντίνο Ντίνα, καθηγητή στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με γνωστικό αντικείμενο την Γλωσσολογία – Ελληνική Γλώσσα και Διδακτική της.

Η ομάδα εργασίας σε συντονισμό του κ. Αχιλλέα Τιμπλαλέξη, αποτελούνταν από τους:

  • Σπύρο Γιαννιό
  • Ράνια Γκόβαρη
  • Γιώργο Κουμπή
  • Χαρούλα Τιμπλαλέξη
  • Δημήτρη Μαμούρα
  • Αγαθή Τιμπλαλέξη
  • Σοφία Κωστούλα
  • Κατερίνα Τιμπλαλέξη

Το βράδυ της Παρασκευής με πρωτοβουλία το τοπικού συλλόγου Ν. Μαγνησίας ,πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό γλέντι στο κοσμικό κέντρο «ΚΑΛΤΣΑΣ» με τους Σαρακατσάνους τραγουδιστές κ. Ιωάννη Τσιάτσιο και Σπύρο Γιαννιό.

Το πρωί του Σαββάτου 26 Μαρτίου 2022, στο Αμφιθέατρο «Δημητρίου Σαράτση» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα όπου αναλύθηκαν εισηγήσεις αξιόλογων ομιλητών. Η ημερίδα άνοιξε με καλωσόρισμα του προέδρου του τοπικού συλλόγου κ Ευάγγελου Καραθόδωρου και ακολούθησε χαιρετισμός του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ) κ. Γιώργου Ν. Μουτσιάνα. Την σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο καθηγητής χειρουργικής του Α.Π.Θ. και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ., κ. Γιώργος Μπασδάνης, ο οποίος ήταν και μέγας χορηγός των εκδηλώσεων. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη. Οι χαιρετισμοί στην εκδήλωση έκλεισαν με τον Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνο.

Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν:

  • με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος μίλησε μέσω διαδικτύου, για την Κλιματική Αλλαγή , τις Φυσικές Καταστροφές και την οικολογική συνείδηση των Σαρακατσαναίων .
  • Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας «Ρούσσας ΑΕ», κ. Αλέξανδρος Μποντός, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της Σαρακατσάνικης Παράδοσης δια μέσου των εμπορικών πράξεων της εταιρίας, καθώς και για το ντοκιμαντέρ για τους «Νομάδες των Αγράφων».
  • Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Σπύρος Γιαννιός και Σοφία Κωστούλα, μίλησαν για τους Σαρακατσάνικους χορούς και την μεθοδολογία τους.
  • Η συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης του τμήματος Συντήρησης ΥΝΜΤΕΘΚΣΕ – ΥΠ.ΠΟ.Α κ. Ελένη Χαρατσή μίλησε για τη «Συντήρηση, την Επιστήμη της Διάσωσης», ενώ για τις δράσεις του μνημονίου Συνεργασίας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού με την Π.Ο.Σ.Σ., αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Στέλλα Δούκα.
  • Την Ψηφιακή Πλατφόρμα που ετοιμάζει για την Π.Ο.Σ.Σ. παρουσίασε ο Καθηγητής Πληροφορικής του Α.Π.Θ. κ. Θρασύβουλος – Κωνσταντίνος Τσιάτσος, ενώ στην Σαρακατσάνικη Λαλιά, τα Επώνυμα, και την έρευνα που διεξάγεται, παρουσίασε, ο κ. Κωνσταντίνος Ντίνας, Καθηγητής Γλωσσολογίας, Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
  • Τέλος για την βιωματική Σαρακατσάνικη Κατασκήνωση του 2022 μίλησαν η κ. Σοφία Κωστούλα, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και ο κ. Δημήτριος Σαμουρέλης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής-χοροδιδάσκαλος.

Ο συντονισμός της ημερίδας, πραγματοποιήθηκε από το δημοσιογράφο και Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας κ. Δημήτρη Χορταργιά.

Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Τέας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Γιώργος Κίτσιος και Θανάσης Μόρας, οι εκπρόσωποι των συλλόγων Σαρακατσαναίων, Ν. Λάρισας, Ν. Τρικάλων, Επαρχίας Αγιάς και Ν. Φθιώτιδος και πλήθος κόσμου.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης, Δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου και Θεόδωρος Καραλής επιχειρηματίας, ήταν χορηγοί της ημερίδας.

Ακολούθησε κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ με τα Δ.Σ. των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Θεσσαλίας, ενώ το βράδυ προσφέρθηκε δείπνο στο εστιατόριο Βεγγέρα, προσφορά της εταιρείας «Ρούσσας ΑΕ», που ήταν και υποστηρικτής όλων των εκδηλώσεων.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μακρινίτσα Πηλίου, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στην προτομή της Μαργαρίτας Μπασδέκη, στην Πλατεία Ευεργετών και Ηρώων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κοινοτικό Καφενείο «Θεόφιλος», το οποίο διαχειρίζεται ο κ. Γεώργιος Σαρακατσάνος. Εκεί έγινε ενημέρωση από την Συντηρητή Έργων Τέχνης, κ. Ελένη Χαρατσή για την τοιχογραφία με διαστάσεις 3.15 Χ 2.50 μ. που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του ανατολικού τυφλού τοίχου της αίθουσας και έχει ως θέμα της τον ήρωα Κατσαντώνη, έναν από τους πρώτους επαναστατημένους Έλληνες της περιόδου της Τουρκοκρατίας και αγαπημένο ήρωα του Θεόφιλου.

Τέλος υπήρξε επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας Πηλίου «Οξεία Επίσκεψις» και ξενάγηση στους χώρους και στα εκθέματά του, ενώ παράλληλα έγινε μικρή αναφορά στην ιστορική πορεία και στο πολιτιστικό απόθεμα της Μακρινίτσας από τον πρώην Κοινοτάρχη κ.Νίκο Τσούκα.

Υποστηρικτής όλων των εκδηλώσεων ήταν η εταιρεία «Ρούσσας ΑΕ».

Όλες τις εκδηλώσεις του τριημέρου συντόνισαν το μέλος του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γαλής Δημήτριος και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ) κ. Σοφία Κωστούλα και κ. Αχιλλέας Τιμπλαλέξης, με την βοήθεια του προέδρου του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Μαγνησίας κ. Ευάγγελου Καραθόδωρου.