flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Επιστημονικές ομάδες εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων.

Farmakis Ioannis 03

 

Ιωάννης Φαρμάκης
Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.

 

Η Ομοσπονδία μας για το 2020 είχε προγραμματισμένες μία σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις που δυστυχώς λόγω της πανδημίας ακυρώθηκαν ή μεταφέρθηκαν για το επόμενο διάστημα. Αυτό όμως που συνεχίσαμε να κάνουμε ως Διοίκηση είναι ο σχεδιασμός και μάλιστα νέων εργαλείων που θα μας βοηθήσουν στο έργο μας.

Μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες μας είναι η συνέχιση της έρευνας και της καταγραφής της Σαρακατσάνικης λαλιάς, έργο που συντονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Δ. Ντίνας, καθηγητής Γλωσσολογίας – Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής, μαζί με μία μεγάλη ομάδα εθελοντών, φοιτητών και νέων. Θα είμαστε σε θέση τους πρώτους μήνες του 2021 να κάνουμε τις αρχικές ανακοινώσεις με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Το 2020 η Ομοσπονδία μας, ξεκίνησε σειρά συζητήσεων, με επιστήμονες και ερευνητές που ασχολούνται με τα θέματα του πολιτισμού, της γλώσσας αλλά και των τοπικών εθίμων για την τεκμηρίωση αλλά και συγγραφή μονογραφιών πάνω στα θέματα που μας απασχολούν.

Μια από τις Ομάδες Εργασίας είναι αυτή με τη συμμετοχή της κυρίας Άννας Χατζηπαναγιώτου, καθηγήτριας του πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου και ειδική σε θέματα γλωσσικής καταγραφής, του κ. Αχιλλέα Τιμπλαλέξη – καθηγητή-εθελοντή της Π.Ο.Σ.Σ., του κ. Μπάμπη Παπαϊωάννου υπεύθυνο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας στην Βόρεια Ελλάδα , εξωτερικού συνεργάτη της Ομοσπονδίας μας και του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ.) κ. Γιώργο Ν. Μουτσιάνα.

Η παραπάνω ομάδα εργασίας ξεκίνησε την μελέτη και συγγραφή πρότασης προς την Ομοσπονδία μας για τη συνεργασία και γλωσσική καταγραφή των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας με την υποστήριξη της εκεί Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων. Η πρότασή της προς την Ομοσπονδία , θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 και θα περάσουμε άμεσα στην αξιολόγηση της πρότασης και υλοποίησής της με την οικονομική υποστήριξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χορηγών.

 

POSS-epistimonikes-omades-ergasias-omospondias--ph01.jpgPOSS-epistimonikes-omades-ergasias-omospondias--ph02.jpgPOSS-epistimonikes-omades-ergasias-omospondias--ph03.jpg