flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook

Δελτίο Τύπου Σ. Σ. Ν. Πρεβέζης 27ου Οργανωτικού Συνεδρίου

Mparka Tzeni

Τζένη Μπάρκα

ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΡΩΓΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

«Απ-Όψεις Σαρακατσαναίων για τη ζωή, την παράδοση και το μέλλον»

Στην πόλη της Πρέβεζας υποδεχτήκαμε το τριήμερο 30 Σεπτεμβρίου 01 και 02 Οκτωβρίου 2022 με ιδιαίτερη χαρά τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), μέλη των Συλλόγων Σαρακατσαναίων ανά την Ελλάδα, πλήθος φίλων και γνωστών που έφτασαν στην περιοχή μας, αλλά και τα άτομα που παρακολούθησαν εξ αποστάσεως τις εργασίες του Συνεδρίου, μέσω απευθείας μετάδοσης από την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.

Η κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, με την οποία άνοιξε η αυλαία του Συνεδρίου, ήταν μία επετειακή εκδήλωση αφιέρωμα στις ιστορικές στιγμές του ελληνισμού πριν και μετά από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς η αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία του συνεδρίου συνέπιπτε με το ύψιστο γεγονός εορτασμού των 200 ετών από την έναρξή της.

Η εξαίρετη ακαδημαϊκός και καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Μαρία Ευθυμίου, ομιλήτρια με πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο παρουσίασε στην κατάμεστη από ακροατές αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας τις κρίσιμες στιγμές στην νεότερη ιστορία του ελληνισμού την περίοδο της επανάστασης. Μέσα σε χρονικό διάστημα δύο και πλέον ωρών, ανέδειξε τις πτυχές του αγώνα και των πρωταγωνιστών του, με τον μοναδικό τρόπο που χαρακτηρίζει την πολυσχιδή προσωπικότητα και το επιστημονικό εύρος της ομιλήτριας. Τίτλος της ομιλίας: «Ο Ελληνισμός στην Επανάσταση του ’21 - Πριν και μετά: Τα ισχυρά του σημεία».

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου πρόσφερε στην κα Ευθυμίου ένα δώρο ενδεικτικό της παράδοσης των Σαρακατσαναίων. Ένα χειροποίητο «σακούλι» με μοναδικό σχέδιο απ’ τη γυναικεία φορεσιά της Ηπείρου, την «τραχλιά» εφάμιλλο της τέχνης και του ύφους της Σαρακατσάνας γυναίκας.

Για τους συνέδρους ακολούθησε δείπνο υποδοχής με τη συμμετοχή όλων των προσκεκλημένων. Από τα μέλη του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης σχεδιάστηκε και κόσμησε τον όροφο του πολιτιστικού κέντρου για τη διάρκεια των δύο ημερών του Συνεδρίου έκθεση λαογραφικού υλικού και φωτογραφίας από τη σαρακατσάνικη τέχνη, παράδοση και ιστορία με θεματική «Όψεις Σαρακατσαναίων». Επίσης σε κεντρικό σημείο της πόλης στήθηκε η «τέντα» για πληροφόρηση των επισκεπτών και Συνέδρων.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 01 Οκτώβρη, ημέρα έναρξης των εργασιών του οργανωτικού τμήματος του Συνεδρίου, μας τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος αιρετών, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Συλλόγων. Ακολούθησαν οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των μελών της ΠΟΣΣ και των Συλλόγων σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία τόσο των Συλλόγων Σαρακατσαναίων όσο και της ΠΟΣΣ.

Για τα άτομα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον -μεταξύ των οποίων και η κα Ευθυμίου- η ξεχωριστή περιήγηση με παραδοσιακά σκάφη στον Αμβρακικό κόλπο ξεκίνησε στις 11 το πρωί. Οι ταξιδιώτες ενημερώθηκαν για το μοναδικό οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου, τα δελφίνια του Αμβρακικού, τα πλούσια ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία που συνδέονται με την περιοχή και απόλαυσαν τοπικά εδέσματα.

Για το σύνολο των συνέδρων ακολούθησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας επίσκεψη και ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης, μιας πόλης ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία, και το επιβλητικό της θέατρο, μνημείο που πρόσφατα αποδόθηκε στο κοινό μετά τις εργασίες ανάδειξης. Το βράδυ παρατέθηκε το επίσημο δείπνο του Συνεδρίου με σαρακατσάνικο γλέντι.

Η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, Κυριακή 02 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο με την επίσκεψη στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα, το σημείο αναφοράς των Σαρακατσαναίων της περιοχής και όχι μόνο. Η Σαρακατσάνικη Στάνη έβαλε τα καλά της και υποδέχτηκε τους φίλους Σαρακατσαναίους. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στα κονάκια μας και ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέα χρονιάς. Από το Σύλλογό μας προσφέρθηκαν σε κάθε σύνεδρο, αναμνηστικά δώρα, εμπνευσμένα από τη ζωή και παράδοση των Σαρακατσαναίων, ένας χειροποίητος τροβάς, πιστό αντίγραφο του αυθεντικού, έντυπο υλικό με ιστορικά στοιχεία, υλικό αφιερωμένο στις δράσεις του Συλλόγου, καθώς και παραδοσιακά κεράσματα.

Σε κάθε συνέδριο από τον εκάστοτε διοργανωτή απαιτείται ο προγραμματισμός εργασιών, ο συντονισμός ποικίλων παραμέτρων, αλλά και η καλή διάθεση να ξεπεραστούν οι οποιεσδήποτε δυσκολίες. Στόχος είναι να υπάρξει ευρύτητα απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος, ο οποίος ανοίγει διαύλους επικοινωνίας και γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των μελών-Συλλόγων.

Ο σκοπός του 27ου Οργανωτικού Συνεδρίου επετεύχθη, εκ μέρους του Συλλόγου μας, και το αποτέλεσμα γέμισε ικανοποίηση τόσο τους διοργανωτές όσο και τους συμμετέχοντες. Με την ευχή και υπόσχεση να ανταμώσουμε πάλι με υγεία σε επόμενα ανταμώματα, έφυγε ο καθένας για την περιοχή του αποκομίζοντας εμπειρίες και ένα μικρό κομμάτι του τόπου μας, μέσα από τη συμμετοχή στα πολιτιστικά, κοινωνικά και επιμορφωτικά δρώμενα.

Πάλι καλές αντάμωσες με όλους!

Οι σύνδεσμοι για τις εκδηλώσεις του 27 Οργανωτικού συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:

Ομιλία καθηγήτριας ΕΚΠΑ, κας Μαρίας Ευθυμίου: https://youtu.be/QKLjZEnW_dc

Ομιλίες Συνέδρων: https://youtu.be/Iicvyj32DcA