flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

Έφυγε από τη ζωή ο Σαρακατσάνος φιλάνθρωπος και ευεργέτης της εκκλησίας Καθηγητής Καρδιολογίας Γιάννης Νανάς

Koutsokostas Ioannis

 

Ιωάννης  Θ. Κουτσοκώστας
μέλος επ. επιτροπής ΠΟΣΣ

 

Σε τροχαίο δυστύχημα λόγω νεροποντής έχασε τη ζωή του στις 24 Αυγούστου 2022 στην Λάρισα ο Σαρακατσάνος ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Νανάς.

«Αγνός Σαρακατσάνος, υπήρξε απόλυτα αυτοδημιούργητος, επιδεικνύοντας απίστευτη εργατικότητα και τόλμη στην δουλειά του. Ανέβηκε επάξια και επώδυνα όλα τα στάδια της πανεπιστημιακής ιεραρχίας και υπήρξε ο εμπνευσμένος δάσκαλος γενιών νεότερων καρδιολόγων. Υπήρξε ο πρωτοπόρος της επεμβατικής καρδιολογίας και ο ουσιαστικός πρωτεργάτης των μεταμοσχεύσεων της καρδιάς στην Ελλάδα. Το μεγάλο του επιστημονικό επίτευγμα είναι η επινόηση και κατασκευή μιας μικρής και εύχρηστης τεχνητής καρδιάς για την υποστήριξη ασθενών με ολική καρδιακή ανεπάρκεια, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μεταμόσχευση. Αλλά το έργο του δεν περιορίζεται εδώ.

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών εκφράζει την οδύνη για το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει στην ιατρική οικογένεια. Διακρίθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της επιστημονικής και επαγγελματικής του σταδιοδρομίας για το απαράμιλλο ήθος, την ανιδιοτέλεια και υπηρέτησε με τον βέλτιστο τρόπο το ιατρικό λειτούργημα .

Η ειλικρινής, αγνή και άδολη χριστιανική πίστη του τον οδήγησε σε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στην Ελλάδα, που παραμένει κρυφό. Παράλληλα, είναι ο ιδρυτής και πρωτεργάτης του Κέντρου Διεθνούς Αλληλεγγύης & Συνεργασίας – ΚΕΔΑΣ, με το οποίο επέτυχε την ίδρυση και λειτουργία δύο νοσοκομείων στην Καμπάλα της Ουγκάντας και στην Μπουκόβα της Τανζανίας, καθώς και σχολείων, μικρών αγροτικών ιατρείων, αρδευτικών έργων κ.λ.π.

Ήταν σημαντικό στέλεχος επί πολλά έτη της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης Καρδιολογίας. Υπήρξε από τους βασικούς κλινικούς και ερευνητές για την διάγνωση και αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και ήταν πρωτοπόρος στη δημιουργία αντίστοιχου ιατρείου στο πλαίσιο της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Είχε σημαντικό ρόλο στα αρχικά βήματα της λειτουργίας της. Η ακαδημαϊκή του διαδρομή χαρακτηρίστηκε από αριστεία, ήθος και αφοσίωση στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας σημειώνουν οι συνάδελφοί του.

Γεννήθηκε το 1947 στην Αγναντερή Λάρισας, υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα, που την χαρακτήριζε η πρωτοτυπία και η δημιουργικότητα και συγχρόνως η δύναμη, η καρτερία και η επιμονή στην επίτευξη των στόχων του..Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Utah στο Τμήμα τεχνητών οργάνων υπό τον Καθηγητή κ. William Kolff. Εκεί έλαβε μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς αναπτύσσοντας σημαντικό πειραματικό έργο και κατασκευάζοντας το πρωτόλειο της PULVAD την ΠΑΑA . Το 1986 επέστρεψε στη Θεραπευτική Κλινική του Γ.Π.Ν.Α «Αλεξάνδρα» όπου συνέχισε το κλινικό έργο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα ενώ εισήγαγε την πρωτογενή αγγειοπλαστική για την οποία λειτούργησε καταλυτικά για τη γενίκευση της χρήσης της σε όλη την Ελλάδα καθώς και πολλές ακόμα καινοτόμες κλινικές πράξεις. Την ίδια περίοδο ανέλαβε την εμφύτευση της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας ΠΑΑ σε 3 ασθενείς και έκτοτε δούλεψε για την κατασκευή της Συσκευής Υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD της πρώτης τεχνητής καρδιάς εν Ελλάδι, μιας συσκευής εξ’ ολοκλήρου δικής του επινόησης για την αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Ταυτόχρονα ανέπτυξε σημαντικό διδακτικό και πειραματικό έργο (>14.000 αναφορές και >300 πλήρεις εργασίες)στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εκπαιδεύοντας μεγάλο αριθμό καταξιωμένων Ελλήνων καρδιολόγων. Υπήρξε Δάσκαλος χιλιάδων φοιτητών και καρδιολόγων.

Όσοι τον γνώρισαν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για κείνον στα πάρα πολλά μηνύματα όπως.

΄΄ Ο καθηγητής έμενε με την σύζυγό του σε ένα δυάρι ακριβώς απέναντι από το Νοσοκομείο.Ολόγος ήταν πως δεν είχε ωράριο οποτεδήποτε προέκυπτε πρόβλημα, θα πετάγονταν στην Κλινική για να το λύσει. Τηλεφωνούσε στην ΜΕΘ στις 3 την νύχτα για μας ρωτήσει πόσο είναι το κάλιο του αρρώστου. Δεν είχε ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι, αλλά στη πλατεία Βάθης. Ιδιωτικό ιατρείο, που λέει ο λόγος, διότι από τους περισσοτέρους δεν έπαιρνε χρήματα. Δεν νομίζω να έκανε ποτέ διακοπές.Ταξίδευε μόνο στην υποσαχάρια Αφρική για να οργανώσει Νοσοκομεία όπως έπραξε στην Καμπάλα της Ουγκάντα και στη Μπουκόμπα της Τανζανίας με πολλούς κινδύνους και δυσκολίες,με προσωπικό κόπο και δικά του έξοδα.Δεν είχε απολαύσεις.Η μόνη του χαρά ήταν η τέχνη του.Ήταν σπουδαίος κλινικός και επεμβατικός καρδιολόγος και πρωτοπόρος Ερευνητής.Όταν λέμε ερευνητής εννοούμε στην βασική Ερεύνα έχοντα αναλώσει μεγάλο μέρος της ζωής του σε πολύωρα και επίπονα πειράματα. Ήταν εμπνευσμένος και ευρηματικός δάσκαλος και συνεργάτης. Αυστηρός αλλά χιουμορίστας και ευαίσθητος. Ήταν πιστός χριστιανός, με μια πίστη έμπρακτη ΄΄έργω πιστεύουσα΄΄ κατά έκφραση του Δαμασκηνού. Αυτός ήταν ο Γιάννης Νανάς, που πέθανε απροσδόκητα΄΄ είναι κάποια λόγια που έγραψε συνάδελφος και φοιτητής του.

Με το ΄΄αφανές΄,΄πολυπληθές και πολυποίκιλο έργο του τίμησε την Επιστήμη της Ιατρικής, βοήθησε χιλιάδες συνανθρώπους του, την Ελλάδα και την Εκκλησία του Χριστού στη Εξωτερική Ιεραποστολή .Έκανε και τους σαρακατσάνους να νοιώθουν υπερήφανοι γι’ αυτόν.

Το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κ. Μαρία Νανά και την μεγάλη πνευματική τους οικογένεια, στον αδερφό του Ομοτ. Καθηγητή Παθολογίας και Εντατικής Θεραπείας κ. Σεραφείμ Νανά, τα αδέλφια του Αθανάσιο και Χρήστο Νανά, τις αδελφές του Ουρανία Τέγου και Ελένη Σουφλιά και λοιπούς συγγενείς του .

Εύχεται ολόψυχα ο Πανάγαθος και Δικαιοκρίτης Θεός, που τόσο αγάπησε να τον κατατάξει μετά των Δικαίων και Αγίων Του.