flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

40ο Επετειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων το τριήμερο 24,25 και 26 Ιουνίου 2022 στα Περτουλιώτικα λιβάδια

Koumpis Giorgos 2

 

Γιώργος Αθ. Κουμπής
Γ. Γραμματέας Π.Ο.Σ.Σ.

 

ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ
ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Μετά από δύο χρόνια πολιτιστικής απραξίας, λόγω πανδημίας, οι Σαρακατσαναίοι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό , έδωσαν για ακόμη μία χρονιά, δυναμικό παρόν στα Περτουλιώτικα λιβάδια της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων το τριήμερο 24,25 και 26 Ιουνίου 2022.

Το φετινό Αντάμωμα είχε επετειακό χαρακτήρα, καθότι ήταν αφιερωμένο: α) στη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στην οποία οι Σαρακατσαναίοι διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, και β) στην συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.).

Το τριήμερο ταξίδι στα μονοπάτια της παράδοσης άρχισε την Παρασκευή 24 Ιουνίου με το 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελάτης. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υπεύθυνος Νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ., κ. Φαρμάκης Ιωάννης, ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα να διατηρήσουν οι νέοι, χωρίς εμμονές και αγκυλώσεις, την παράδοση και να την μεταγγίσουν στις επόμενες γενεές. Το ίδιο βράδυ νέοι καλλιτέχνες, Σαρακατσανόπουλα στην καταγωγή, προσέφεραν ποιοτική ψυχαγωγία σε εκατοντάδες επισκέπτες.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 25 Ιουνίου, έλαβε χώρα το 5ο Βιωματικό Καραβάνι, αναβίωση της «στράτας», της πορείας δηλαδή των προγόνων μας από τα βουνά στα χειμαδιά και αντιστρόφως. Μέλη της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές ξεκίνησαν από το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου , και ιππεύοντας και πεζοπορώντας σε μία ειδυλλιακή διαδρομή στα μονοπάτια του Κόζιακα, έφτασαν στο χώρο του Ανταμώματος, στα Περτουλιώτικα λιβάδια όπου κόνεψαν, και έστησαν την τσατούρα (τέντα) το προσωρινό κατάλυμα κα τα την διάρκεια του καραβανιού. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε το μεγάλο γλέντι στην πλατεία της Ελάτης, με τη συμμετοχή σπουδαίων Σαρακατσάνων καλλιτεχνών, μουσικών και ερμηνευτών, και την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών. Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ημαθίας «οι Σταυραετοί» παρουσίασε, με άψογο τρόπο και με προσήλωση στην παράδοση, παραδοσιακούς χορούς των Σαρακατσαναίων. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι, Σαρακατσαναίοι και φίλοι, χόρεψαν, γλέντησαν και διασκέδασαν μέχρι πρωίας.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων έλαβε χώρα την Κυριακή 26 Ιουνίου στα ειδυλλιακά, και γνώριμα εδώ και δεκαετίες, Περτουλιώτικα λιβάδια. Ξεκίνησαν με την είσοδο των χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας και Βουλγαρίας στον χώρο του Ανταμώματος, τον καθιερωμένο αγιασμό και το καλωσόρισμα του προέδρου της Π.Ο.Σ.Σ., κ. Μουτσιάνα Ν. Γεώργιου, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους για την αθρόα προσέλευσή τους στην σπουδαιότερη εκδήλωση της Ομοσπονδίας και επεσήμανε την αξία της παράδοσης ως εφαλτήριο για την πορεία σε ένα καλύτερο μέλλον. Ακολούθησε η απονομή βραβείων στους αριστεύσαντες στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Για πρώτη φορά βραβεύθηκαν μαθητές για τα χρόνια που δεν πραγματοποιήθηκε το αντάμωμα, για το 2019 βραβεύθηκε η Τσακανίκα Γεωργία το γένος Τάγκα που πέρασε στην Νομική του Α.Π.Θ με 19267 μόρια. Το 2020 βραβεύθηκε η Χαραλάμπους Ζωή το γένος Καρυώτη που πέρασε Διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Π.Α.Μ.Α.Κ με 18665 μόρια. Για το 2021 οι μαθητές Σουφλιά Φωτεινή στην Ιατρική Θεσσαλίας με 19555 μόρια, η Στεργιούλη Μαρίνα το γένος Κωσταρέλου στην Νομική Σ.Α.Σ.Σ. με 19286 μόρια, και η Μάστορα Φαίδρα στην Ιατρική του Α.Π.Θ. με 18671 μόρια. Τα βραβεία στους Σαρακατσαναίους μαθητές δόθηκαν με την επιμέλεια του κ. Γιώργου Μπαζδάνη Καθηγητή Χειρουργικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ., κ. Καψάλης Γεώργιος, με τον μεστό του λόγο απέτισε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους Σαρακατσαναίους ήρωες, τονίζοντας τη συμβολή τους στην προετοιμασία και την έκρηξη της Επανάστασης του 1821. Με τη μαγεία του λόγου του ζωντάνεψε το ιστορικό παρελθόν και προσέφερε πολύτιμες γνώσεις στο ακροατήριό του. Στο ίδιο πνεύμα, απόδοσης δηλαδή τιμών στους ήρωες του Αγώνα, η θεατρική ομάδα του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης» παρουσίασε το δρώμενο «Εκλογή Αντώνη Κατσαντώνη ως γενικού αρχηγού κλεφτών και αρματολών» σε κείμενο κυρίου Αθανασίου Καρυώτη, με μουσική επένδυση από την κυρία Ιωάννα Τσαούση και ανέδειξε τις ικανότητες του σταυραετού των Αγράφων και την αναγνώρισή του ως του κορυφαίου προεπαναστατικού Αγωνιστή.

Το Αντάμωμα τίμησαν με την παρουσία τους:

οι Υπουργοί:

  • Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας Κωνσταντίνος,
  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς Γεώργιος,

 

οι Υφυπουργοί:

  • Μακεδονίας-Θράκης κ. Καλαφάτης Σταύρος
  • Ενέργειας κ. Αμυράς Γεώργιος,

 

οι Βουλευτές:

  • κ. Λιούπης Αθανάσιος,
  • κ. Κέλλας Χρήστος,
  • κ. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
  • κ. Λιακούλη Ευαγγελία

ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Παπαστεργίου Δημήτριος ο Δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας Κωνσταντίνος, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Νάτσινα Δήμητρα, ο Δήμαρχος Λαμιέων Καραίσκος Ευθύμιος η κ. Παπακώστα Αικατερίνη ,ο πολιτευτής Β Περιφέρειας Θεσ/νίκης κ Φάνης Παππάς ,και εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων.

Η Π.Ο.Σ.Σ καινοτομεί και πρωτοπορεί. Μια δράση που στοχεύει στη κοινωνική προσφορά πραγματοποιήθηκε στο 40ο Αντάμωμα. Σε συνεργασία με τη Μονάδα πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είχε παρουσία, με σκοπό την ενημέρωση και τη λήψη δειγμάτων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Ο σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι ιερός, ώστε οι ασθενείς να βρούνε την Ελπίδα και τη σωτηρία τους.
Η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων για το περιβάλλον, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και την αγάπη τους για το περιβάλλον, ήταν αρωγός στις τριήμερες εκδηλώσεις του 40ου Ανταμώματος, με υπεύθυνο τον κ. Μιχάλη Λάππα Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα Εθελοντισμού.

Εκτός από εκείνους που με την παρουσία τους έδωσαν ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, με την ευγενική χορηγία του δορυφόρου από την HELLAS SAT και την παραγωγή από το STAR Κεντρικής Ελλάδας , μέσω της απευθείας μετάδοσης, είχαν την ευχέρεια να παρακολουθήσουν την κορυφαία εκδήλωση του Ανταμώματος και οι φίλοι της παράδοσης ανά τον κόσμο.

Την κεντρική εκδήλωση της Κυριακής 26 Ιουνίου, συντόνισε και παρουσίασε άψογα με μεγάλη επιτυχία η έμπειρη δημοσιογράφος και εθελόντρια της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Νίκη Στρατηλάτη.

To Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων μεταδόθηκε απευθείας από τους τηλεοπτικούς Σταθμούς:

  • TV1 ΗΠΕΙΡΟΣ για την Περιφέρεια Ηπείρου και τα νησιά του Ιονίου και στην τηλεοπτική ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΟΤΕ ΤV.
  • EUROPE 1 TV για την Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη
  • ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV για τη Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Σποράδες νήσους.
  • ΑΧΕΛΩΟΣ TV για την Δυτική Ελλάδα
  • ΔΙΚΤΥΟ TV για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
  • STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για την Στερεά Ελλάδα και στην τηλεοπτική ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ της ΟΤΕ ΤV
  • Και στο YOUTUBE

Αρωγοί του 40ου Ανταμώματος ήταν:

  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  • ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  • ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΑΙΩΝ
  • ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
  • ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ

 

Χορηγοί του ανταμώματος ήταν:

  • ΜΠΑΣΔΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Καθηγητής Χειρουργικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • ΚΑΣΙΔΗΣ Α.Ε. Επεξεργασία και εμπορία κρεάτων.
  • ΜΠΑΤΖΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κολωνίας.
  • ΒΙΟΣΑΛ Ε.Π.Ε Βιομηχανία τυποποιημένων σαλατών.
  • ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ MARKIS FOOD
  • ΜΠΡΑΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Επενδύσεις παραγωγής Ενέργειας
  • ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Εμπορία πετρελαιοειδών.
  • ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ BIKES TOOLS STORE
  • ΠΙΣΤΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μηχανήματα Επεξεργασίας Ξηρών Καρπών - Καφέ – Τροφίμων.
  • ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. Εμπορία αγροτικών μηχανημάτων .
  • ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε Εμπόριο και παραγωγή ζωοτροφών.
  • ΖΙΟΥΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Πολιτευτής Β Περιφέρειας Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία.
  • NANIS SECURITY Συστήματα & Υπηρεσίες Ασφάλειας.
  • ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Βιοτεχνία προιόντων ζύμης.

 

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

Eidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph03.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph04.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph05.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph06.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph07.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph08.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph09.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph10.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph11.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph12.jpgEidiseis-Sxolia-40-antamoma-epetiako-pertouli-ph13.jpg