flag vizantioflag hellas

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   twitter   facebook  

33η Εκπομπή Με το κοντύλι και το καριοφίλι, με καλεσμένους παιδιά που τόλμησαν να παρουσιάσουν ηρωικές μορφές του Αγώνα

koukoutselou giota 2

 

Παναγιώτα Κουκουτσέλου
Εκπαιδευτικός Φιλόλογος,
Θεολόγος

 

Το εύδαιμον το ελεύθερον ,το δ'ελεύθερον το εύψυχον (ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι ),Επιτάφιος του Περικλή .

Μια ξεχωριστή εκπομπή ,γεμάτη ζωντάνια και παλμό ,η 33η στη σειρά ,με καλεσμένους παιδιά που τόλμησαν να παρουσιάσουν ηρωικές μορφές του Αγώνα αποσπώντας το δυνατό χειροκρότημα όλων μας τόσο για την ευγένεια και το ήθος που τα διακρίνει όσο και για τη δίψα τους για μάθηση ,γνώση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης .

Αρχικά ο Σταύρος Παπαπέτρου ,μαθητής της Β''Γυμνασίου παρουσίασε με ζήλο και ενθουσιασμό βασικούς σταθμούς της δράσης του ατρόμητου Κωνσταντίνου Κανάρη ,του γνωστού μας μπουρλοτιέρη,που τη νύχτα της 6ης Ιουνίου του 1822 κατηύθυνε το ευτελές πυρπολικό του προς την επιβλητική ναυαρχίδα του Καρά Αλή .

Ψιθυρίζοντας στον εαυτό του "Κωνσταντή ,απόψε θα πεθάνεις "κόλλησε επιδέξια το μπουρλότο του και το πολεμικό πλοίο του πασά "εβρυχάτο ως καιόμενη κάμινος "

Ακολούθως ο Βασίλης Μητρουλάκης ,μαθητής της Α'Γυμνασίου με επιμέλεια και γλαφυρότητα εστίασε στην εξέχουσα μορφή του Σουλίου ,τη σύζυγο του Λάμπρου Τζαβέλλα ,τη θρυλική Μόσχω . Αλησμόνητη η απάντηση της στον Αλή Πασά ,όταν κρατούσε αιχμάλωτο τον γιο της τον Φώτο:"Το παιδί μου είναι παιδί του Σουλίου.Και σαν γλιτώσει το Σούλι ,γλιτώνει και το παιδί μου ,και σαν χαθεί το Σούλι ,ας χαθεί και το παιδί μου κι εγώ η ίδια ".Αναφορά έγινε και στη νύφη της Δέσπω ,σύζυγο του Φώτου.

Η Βασιλική Κατσαντώνη ,μαθήτρια Α' Λυκείου ,Σαρακατσάνα ζηλευτή από τη Λαμία, απέδωσε με αυθεντικό και γνήσιο τρόπο τραγούδια τόσο της κλεφτουριάς όσο και της ευρύτερης παράδοσής μας.Ο μικρός της αδελφός , Κωνσταντίνος Κατσαντώνης ,μόλις επτά ετών ,έκλεψε τις καρδιές μας με τον αυθορμητισμό και τη γλυκιά του φωνή καθώς ερμήνευσε το τραγούδι"Τι καπετάνιος είσαι εσύ'.

Άξια σαρακατσανόπουλα ,πολλά υποσχόμενα !!

Πολλές ευχαριστίες στα παιδιά μας ,τον θησαυρό μας ,την ελπίδα μας για ένα ευοίωνο μέλλον καθώς στην κα Σοφία Νικολαΐδου ,εκλεκτή δασκάλα ,κιθαρωδό της ραδιοφωνικής μας συνάντησης και τον κ.Γιάννη Κατσαντώνη που με το κλαρίνο, συνόδευσαν και οι δύο τα παιδιά μας στην απόδοση επίκαιρων και ηρωικών ασμάτων.

Ένα γιορτάσι αληθινό ,η 33η εκπομπή "Με το κοντύλι και το καριοφίλι"στον φιλόξενο χώρο του Ράδιο"Ηχώ των Σαρακατσαναίων 'της Π.Ο.Σ.Σ.

Η συμβολή του ηχολήπτη μας Χάρη Σαμαρά και του Αθανάσιος Καρυώτης ,υπεύθυνου του ραδιοφώνου ,πολύτιμη .

Τα μηνύματα των εκλεκτών ακροατών για ακόμη μια φορά συγκινητικά!

Ευγνωμονούσα !!

Eidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-33h-ekpompi-ph01.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-33h-ekpompi-ph02.jpgEidiseis-Sxolia-Me-to-kantili-k-to-kariofili-33h-ekpompi-ph03.jpg